ZETApress

hírportál

Díjátadás a rezidencián

Az MSZP Országos Nőtagozata ma délelőtt Szegfű-oklevelet, Szegfű-díjat és Közéleti-díjat adott át a Múzeum utcai Károlyi-Csekonics Rezidencián. A díjakat Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke és Gurmai Zita uniós képviselőnő, az MSZP Országos Nőtagozatának elnöke adta át a józsefvárosi palotában.

Közéleti-díjat kapott a nők közéleti szereplésének támogatásáért Alföldi Róbert színművész, Gyenes András újságíró, Dr. Koncz Katalin egyetemi tanár és Verseghy Ferenc fazekas művész.

Szegfű-díjban részesült Németh Erika főosztályvezető, a Tatabányai Nőtagozat tagja, Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő, a Dunaújvárosi Nőtagozat tagja, Tóth Klára nyugdíjas, a Keszthelyi Nőtagozat tagja és Inczédy Miklósné nyugdíjas, a Miskolci Nőtagozat tagja.

Szegfű-oklevélnek örülhetett Andóczi-Balogh Zsuzsa Budapestről, Dr. Németh Márta Pápáról, Hódosi Veronika Pécsről, Juhász Sándorné Kistarcsáról, Kanyó Pálné Pásztóról, Lendvai Ignácné Kunszentmiklósról, Bayer Lászlóné Budapestről, Sándor Miklósné Kisvárdáról, Magyar Györgyné Debrecenből és Vargáné Balázs Magdolna Békésről.

A díjak átadása előtt a két díjátadó is megszólalt. A képviselő asszony egy csütörtöki országos esemény résztvevőit méltatta. Annak az ötezer nőtársának köszönte meg a közreműködést, akik 17 városban demonstráltak csendben a békéért. Már Deák Ferenc is tudta140 évvel ezelőtt, hogy csak békében épülhet az ország, s ezért szorgalmazta a kiegyezést. Most nekünk is ezt kell tennünk acsarkodás helyett, mondta nagy tapsot aratva gondolataival.

Tavaly a Professzorok házabeli ünnepségen csak Klára asszony képviselte a Gyurcsány családot, most viszont férje is eljött. Három nő játszik kulcsszerepet az életében, mondta a pártelnök-miniszterelnök. Egyik az édesanyja, másik a leánya, míg harmadik a felesége. Sorrendet nem állíthat fel közöttük, mindegyikük egyformán fontos számára, mondta el üdvözlő beszédében.

A kormányfői monológ után röviddel kormányfői és volt kormányfői dialógot is hallhattunk Arady Tibor és Varga Ferenc József szájából. A Mikroszkóp Színpad fiatal művészei remekül parodizálták Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort. Volt benne irgum-burgum, lárifári, csináljuk meg, nem fog fájni, hogy csak a legismertebb gyurcsányiádákra utaljunk. A sok böszmeség közt dakota közmondást is hallhattunk valahogy így: Ha észreveszed, hogy megdöglött a Combinód, szállj le róla! Az is nagy derültséget váltott ki a közönség soraiban, hogy mindenki vágyik öregecskedő villamosocskáját fiatalabbra cserélni.

A Mikroszkóp Színpad 2005-ben lett díjazott, s a két ifjú tehetség mellett Sas József igazgató és Heller Tamás érdemes művész is megjelent. Ők a másságról és a toleranciáról adtak elő remek paródiát. A délelőttöt a Siklósi Hegedűiskola vonósai zárták. Mind a 12-en hölgyek voltak, mint a mai délelőtt ünnepeltjei is mindannyian. Kár, hogy hosszú sort kellett kiállniuk az állófogadáson, amíg a nyeles húshoz, vagy a pörkölthöz jutottak a büféasztalnál. Mindannyian türelmesek voltak, mert rég megtanulták elviselni a bajokat.

Szóljon hozzá!