ZETApress

hírportál

Kisteleki termálprogram

Bolygónk 99%-a 1000°C-nál magasabb hőmérsékletű és csak 0,1%-a 100°C-nál hidegebb. Az átlagos felszíni hőmérséklet 15°C, mely az átlagos geotermikus gradienssel, kilométerenként 25-30°C-kal emelkedik ? tudtuk meg a MÚOSZ Életmód szakosztálya előadásain.

A magyarországi átlagos geotermikus gradiens 50°C/km, ami azt jelenti, hogy 2 km mélységben már 100°C feletti közeghőmérséklet található. Így van ez a Dél-alföldön is, ahol a Pannon-medence geológiai jellegéből adódóan ebben a mélységben jó víztartó, vízadó képességű rétegek találhatók, mely a kisteleki termálvízkincs alapja.

Kistelek Város Önkormányzata 2003-ban programot indított a rendelkezésre álló geotermikus potenciál hasznosítására. Projekt célja a megújuló, geotermikus energiahordozóra alapozott korszerű, környezetbarát táv-hőellátási rendszer létrehozása a városi, térségi intézmények hő-ellátásának biztosítására.

A projekt eredményei

Közintézmények működtetési költségének csökkenése (áttételesen foglalkoztatás fenntartása, versenyképesség növelése). Térségi káros-anyag kibocsátás csökkenése széndioxidból 1,38 kilótonna/évre, szénmonoxidból 23,28 kg/évre, nitrogénoxidból 66,25 kg/évre. Közösségi célok elérése: 31,25 TJ/év energiafelhasználással nőtt az országos megújuló energiafelhasználás (3,5%-ról 3,6%-os arányra). A térség turisztikai vonzerejének növekedése (termálfürdő együttes megvalósulása). Innovatív technológiai megoldások alkalmazása környezetvédelmi elvárások, a fenntarthatóság biztosítására.

A megvalósult projekt számokban

Egy 2095 méter mélyből termelő kút, kitermelhető ezer liter (egy köbméter) 85°C-os termálvíz percenként. Egy 1678 méter mélybe visszasajtoló kút, 4369 méter hosszú hőszigetelt távvezeték és 11 hő-központ két megawatt hő-teljesítménnyel. A Termálfürdőt termálvízzel 2005. decembertől látja el, a hőszolgáltatás 2007. februártól működik. További szabad kapacitás mintegy másfél megawatt hő-teljesítmény, mely alkalmas további fürdő, üvegházfűtés, felületfűtési megoldásokra.

S hogyan működik a rendszer? Mint Kontra Jenő műegyetemi tanártól és Sándor Zsolt kisteleki önkormányzati tisztviselőtől megtudtuk, a feltörő forró víz a primer körben egy hőcserélőn keresztül adja át hőjét a szekunder körben keringő víznek. Az önkormányzat intézményeit ez utóbbi víz fűti, miközben a primer körbeli termálvíz 40°C-ra lehűl. Ezt sajtolják aztán vissza a föld mélyébe. Mivel a két vízkör nem keveredik, így a visszasajtolt víz sem szennyeződik.

Kisteleken ez a 40°C-os víz még tovább hűlhetne, s még több hőenergiát adhatna át, így akár kétszáz családi házat is fűthetne a dél-alföldi kisvárosban. Hasonló rendszer ma még kevés helyen található. Csongrád, Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Makó, Vasvár intézményei mesélhetnének róla. A nyíregyházi kórházban például termálvízzel főznek, így ezt nyilván nem pumpálják vissza a talajba.

Sajnos negatívumokat is hallottunk tegnap délután a MÚOSZ Székházában. A Royal Szálló wellness fürdőjében a Széchenyi fürdő termálvize helyett felmelegített csapvizet használnak, s ugyanezt teszik a budai Komjádiban és a Császárfürdőben is, mert így járnak jobban anyagilag. Kérdés, hogy mit szólnak mindehhez a vendégek, ha kiderül a turpisság?

Szóljon hozzá!