ZETApress

hírportál

OEP a feketemunka ellen

Április elsejétől mindenkit figyelmeztet az orvos a rendelőben, ha potyautasként veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatást. A háziorvosok naprakész listával rendelkeznek azokról a betegeikről, akiknek náluk van a TB kártyájuk, míg a többi intézményben számítógépükön kérdezhetik le a gyógyítók a központi szoftvert. Év végéig ennek nincs is különösebb következménye, jövőre viszont már fizetniük kell az ellátásért azoknak, akik után nem fizet munkáltatójuk TB járulékot.

A fenti intézkedés nagy pofon a feketén dolgoztatóknak, a munkavállalóknak viszont semmilyen gondot nem okoz. Ha valakivel nem kötnek szerződést a munkahelyén, s az illető megbetegszik, mást sem kell tennie, csak az orvosi figyelmeztetés után feljelentenie az APEH-nál a munkaadót! (Az elmaradt társadalombiztosítási járulékot ugyanis az adóhatóság hajtja be.) El kell mondania, hogy ő eddig azt hitte, hogy legálisan foglalkoztatták, s csak most tudta meg, hogy nem jelentették be. Ezután már meg sem büntethetik, hiszen jóhiszeműen járt el.

A munkáltató annál inkább megütheti a bokáját! Már másnap kimehet hozzá az ellenőr, s kis szerencsével nagyszámú illegális munkavállalóval találkozhat. A többi dolgozónak sem érdeke tagadni a korábbi munkát, nem kell azt mondaniuk, hogy csak aznap léptek be, hanem mindent a kizsákmányoló munkáltatóra kell fogniuk. Ha ebben minden dolgozó partner lesz, előbb-utóbb megszűnik a fekete munka országunkban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Számla a rendelőben

Szóljon hozzá!