ZETApress

hírportál

Rosta Gábor városi tanyája

A betondzsungelben élő, magukat kicsit is zöldnek tituláló városlakók közül sokan küzdenek a nagyvárosi létből adódó korlátokkal. Mégis kevesen adják a fejüket a falusi életre, éppen a nagyváros nyújtotta vélt és valós előnyök miatt ? olvashatjuk Rosta Gábor: A városi tanya című művében.

Ez a bizonyos küzdelem így leginkább a szelektív hulladékgyűjtésre, a környezettudatosabb vásárlásra és némi frusztrációra korlátozódik, természetesen mindez egyéni vérmérséklettől és ?zöldségfoktól? függően. Ezen a frusztráción és tétlenségen segíthet ez az újonnan megjelent könyv.

A városi tanya nem egy szokványos, öko-háztartási praktikákból álló gyűjtemény, habár a tartalomjegyzékbe lapozva, első ránézésre talán annak tűnhet. A könyv első részében a szerző éppen arra mutat rá, hogy a kertészkedés, pontosabban a haszonnövény-termesztés nemcsak falusi környezetben valósítható meg. Megfelelő tervezéssel és szervezéssel lakásunkban, erkélyünkön, vagy jobb esetben társasházunk udvarán is rengeteg zöldséget, gyümölcsöt termeszthetünk. Természetesen nem kell önellátásra gondolnunk, de ezekkel a módszerekkel is jelentősen csökkenthető a jelenlegi egyoldalú függőségünk a piaci és bolti vásárlástól. Arról nem is beszélve, hogy egy kis szerencsével még jó kis lakóközösség is formálódhat a kert vagy a cserép köré.

A könyv erősségét és hiánypótló jellegét a balkonkertészkedésről és a közösségi kertekről szóló rész adja. Mivel a szerző láthatólag komplex módon próbálja bemutatni a városi lakóteret, helyet kapnak ? számos más kiadványban is bemutatott ? környezetkímélő takarítással, energiahasználattal és közlekedéssel kapcsolatos gyakorlati információk is.

Az olvasó így némileg csalódva veheti tudomásul, hogy a könyvből, helyszűke miatt, legfeljebb csak ízelítőt kaphat a kertészkedésről. Kedvcsinálónak viszont kiváló, ugyanis a szerző annak ellenére, hogy a jelenlegi társadalmi, gazdasági rendszer összeomlását vizionálja, mindezt pozitív hangvétellel teszi. Nem tehetetlen félelemmel tekint a válságra és az olajkorszak utáni időre, hanem olyan inspiráló erőként mutatja be, amely régi-új dolgok felfedezésére, kreativitásunk kibontakoztatására ösztönözhet bennünket.

A könyv végén rengeteg hazai és külföldi linkből álló gyűjtemény található, aminek alapján jobban elmélyülhetünk egy-egy témában. Érdemes ellátogatni a könyv honlapjára is, ahol már egy városi közösségi kert alakulásáról is olvashatunk ? tudtuk meg Andacs Noémitől. A Leviter Kiadó Kft. gondozásában megjelent 193 oldalas mű a nagyobb/jobb könyvesboltokban 2450 forintért kapható.

Szóljon hozzá!