ZETApress

hírportál

Megbirkóztunk a 7. vb-vel is!

Kiss BalázsEzüstérmesként zárta a birkózó-világbajnokságot Lőrincz Tamás. A magyar sportoló a tegnapi zárónapon a 77 kg-os súlycsoport döntőjében hatalmas csatában, 3:1-re kikapott az orosz Alekszandr Csehirkintől.

? Nagyon szomorú vagyok. Hihetetlen, de olyat bevert, hogy majdnem eltört az arccsontom, és semmi? Most elment egy nagy lehetőség. Megmondom őszintén, lehet, hogy ez volt az utolsó. A közönség fantasztikus volt, és nagyon szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy egész végig buzdítottak minket, nem is emlékszem ilyen világversenyre a pályafutásomból. Köszönöm ezt az élményt 32 évesen! ? mondta Lőrincz Tamás.

Nem sikerült az éremszerzés Kiss Balázsnak a budapesti világbajnokságon. A szombaton vigaszágra került versenyzőnk a bronzéremért lépett szőnyegre a 97 kg-ban. Kötöttfogású birkózónknak a 3. helyért a grúz származású, szerb színekben versenyző Mihail Kajala volt az ellenfele. A bronzcsatában 4:4-re végzett Mihail Kadzsaja ellen, ám a nagyobb értékű akció (válldobás) utóbbinak kedvezett, így a BVSC sportolója az 5. helyen végzett.

? Fantasztikus volt a közönség, mindent kiadtam magamból. Úgy érkeztem ide, hogy ha minden mérkőzésen kiadok magamból mindent, akkor elégedett leszek. Nyilván jobb lett volna a dobogóra állni, de nem panaszkodhatok, hiszen megtettem, amit tudtam. Nem számítottam arra a válldobásra, amit a szerb életében először vitt véghez, meglepett vele. Jó lesz megölelni a családtagokat, barátaimat nekik külön köszönöm a szurkolást! ? mondta Kiss Balu.

Negyvenmillió forint birkózásra

A vb kilenc napján egy arany- (Bácsi Péter, 82 kg kötöttfogás), két ezüst- (Korpási Bálint 72 kg és Lőrincz Viktor 77 kg kötöttfogás) és egy bronzérmet (Barka Emese 52 kg), valamint négy ötödik helyet (Olejnik Pavló 97 kg szabadfogás, Németh Zsanett 76 kg, Sasztin Mariann 62 kg és Kiss Balázs 97 kg kötöttfogás) szereztünk. Az aranyért nyolc-, a ezüstökért négy-négy-, a bronzért három-, az 5. helyekért egy-egymillió forintot ? összesen 23 milliót ? kapnak a versenyzők, míg edzőik ennek felét (11,5 milliót), nevelőedzőik az ötödét (4,6 milliót) kapják. Az esti banketten a Budapesti Kongresszusi Központban a nappali ellenfelek már barátokként üdvözölték egymást.

Mit ettek a birkózók?

Bőséges választékSokszínű, az igényeknek megfelelően változatos menüt kínálnak a szervezők a budapesti birkózó-világbajnokság napjaiban a résztvevőknek. Mivel összesen 114 ország képviseltette magát az eseményen, nehéz volt minden kívánságot teljesíteni, de jó úton haladtak efelé a házigazdák. Sokat segített az eligazodásban, hogy a birkózók, edzők és vezetők az étkezéseknél találhattak egy kalória- és allergén táblázatot, így részletesen is tájékozódhattak az ételekről. A kínálatban a nemzetközi jellegű étkek domináltak, így például a roston sült tőkehal dijoni mustármáltással, a bazsalikomos jércemell sült paprika habbal vagy éppen a roston sült tengeri halfilé julianne zöldségekkel.

Kimondottan magyar ételek nem voltak az étlapon, de a szakácsok azért igyekeztek néhány magyaros jellegű ízt belecsempészni: így került bele a sertéssült gyöngyhagymás-kolbászos raguval, illetve a tejszínes csirkés, parajos ragu. Érdekesség, hogy a korábbi versenyeken a szárnyas húsok voltak közkedveltek, azonban ez mostanra teljesen megváltozott: helyettük a marha- és a sertéshús, valamint a halak fogytak a legjobban.

A zöldségek közül a paradicsom, a gyümölcsöknél pedig a banán a number one, de szó sincs arról, hogy az egészséges, alacsony kalóriájú ételek lettek volna favoritok: alighanem a mérlegelések is szerepet játszottak abban, hogy süteményből is tonnaszámra fogyasztottak a vendégek, és nem is kellett csalódniuk a választékban, hiszen habzsolhattak diópürés-körtés szeletet és málnás alagutat éppúgy, mint narancsos csokiszeletet vagy mascarponés-nutellás sütit. Egy biztos: senki sem halt éhen a birkózó-vb konyháján!

Szóljon hozzá!