ZETApress

hírportál

Otthon nyert az MTK

Hazai gólöröm az MTK-pályánMa 14:30-tól az MTK 3093 néző előtt Bognár I. félidőbeli góljával 1:0-ra verte az ÚFC-t a Hungária körúton. A két együttes 216. alkalommal találkozott egymással, az MTK 82. győzelmét aratta a 81 újpesti siker és az 53 döntetlen mellett, múlt szombaton a Honvéd ellen 1:1-es döntetlent értek el.

Feczkó Tamás, a házigazdák edzője nem számított az operáció után lábadozó Korozmán Kevinre, az ideggyulladás miatt pihenő George Ikenne-King Patrickra, a lábközépcsont-törése miatt megműtött Deutsch Bencére, az izomhúzódással bajlódó Jevgen Szelinre, míg Kanta József öt sárga lapja miatt eltiltott.

Az I. félidőben az Újpest irányította a mérkőzést, de hiába játszott végig mezőnyfölényben, beadásaiból nem tudott gólveszélyes helyzetet kialakítani. Az MTK játékosai ritkán tudták átvinni a labdát az újpestiek térfelére, a 16. percben azonban egy kontra végén Torghelle Sándor büntetőt harcolt ki, amit Bognár István értékesített, így a gólszerző sorozatban a negyedik bajnoki fordulóban tudott eredményes lenni.

A II. félidő elején már kapura is veszélyes volt a vendégcsapat, de nem tudott egyenlíteni. Kicsak, a hazaiak kapusa, kétszer bravúrosan védett. A 60. perctől kijött a szorításból az MTK, amely a lefújásig magabiztosan tartotta kontroll alatt a játékot és ellenfelét, így a szezon során másodszor otthon tartotta a három pontot.

Óriási múltra tekint vissza a két csapat párharca. Az első összecsapásra még 1905-ben került sor a felek között, azt 2:1-re az MTK nyerte. A kezdeteket egyértelmű kék-fehér fölény jellemezte az MTK pályaválasztása mellett, hiszen az újpestieknek csak a 15. idegenbeli mérkőzésen jött össze az első siker.

Érdekesség, hogy rendre egyfajta periodikus rendszerben alakult a két klub csatája, hiszen utána a lilák évei következtek: 1925-től kezdve 13 bajnokin át maradtak veretlenek az MTK otthonában, majd később ? 1966 és 1987 között ? 22 év alatt csak háromszor szenvedtek vereséget vendégként. Ezt azonban egy nagyon sikeres kék-fehér korszak követte, hiszen a soron következő 17 bajnokiból 11-et nyert meg az MTK odahaza, az elmúlt 30 év egyértelmű kék-fehér fölényt mutat a két csapat csatájában.

Az MTK legutóbb az Újpesttel a szezon 1. fordulójában csapott össze, akkor 2:0-ra nyertek a kék-fehérek a Szusza Ferenc Stadionban, tovább őrizve ezzel a hét mérkőzés óta tartó veretlenséget a lilákkal szemben. A júliusi találkozót Lencse és Kanta góljával nyerték meg. Az Újpest legutóbb 2015 májusában győzte le mai riválisát bajnoki összecsapáson, azóta négy döntetlen mellett ma ötödször kapott ki az MTK-tól. Jövő szombaton 17 órakor Újpesten a Haladást fogadják, míg 19:30-kor az MTK Ferencvárosba látogat.

Szóljon hozzá!