ZETApress

hírportál

Vb-érmek és vb-érmék

Minden idők legnagyobb birkózó eseménye kezdődik meg szombaton Budapesten ? jelentette ki az idei világbajnokságról Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, aki biztos benne, hogy lesz oka gratulálni a magyar szervezőknek a jövő vasárnapi záráskor.

Az Erzsébet körúti New York Palace I. emeleti tárgyalójában a délelőtti sajtótájékoztatón az UWW szerb vezetője arról is beszélt, hogy izgatott, s egészen a verseny rajtjáig az is lesz, de nagyon várja már a viadalt. Ez a vb még nagyobbá teszi ezt az országot, s természetesen a sportágunkat is ? fogalmazott.

Németh Szilárd, a Szervező bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke számadatokkal támasztotta alá Lalovic szavait, jelezve, hogy 114 ország 860 birkózója nevezett, amire korábban a sportág egyetlen eseményén sem volt példa. Összesen kétezer akkreditált vendéget várnak, akik már 15 ezer vendégéjszakát foglaltak le fővárosunkban. Még nem ért véget a munkánk, sőt, az eddigi csak az előjáték volt ? emelte ki Németh Szilárd jelezve, hogy az elmúlt években több fontos versenyt rendezett a szövetség, mások mellett 2016-ban a nem olimpiai súlycsoportok vb-jét, s minden verseny után pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy ezek a bemelegítő viadalok jól sikerültek ? mondta.

Az MBSZ elnöke azt is megemlítette, hogy a jegyértékesítés jól halad. Eddig 40 ezer belépőt adtak el, s a fokozott nemzetközi érdeklődést jól tükrözi, hogy 60 országból vásároltak jegyeket. Kiemelte azt is, hogy az M4 Sporton a kilenc nap során napi tíz óra közvetítés lesz majd látható. Külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért az első pillanattól kezdve pártolta a rendezést. Kiemelte, hogy nagy támogatást kapott a magyar csapat a vb-felkészülésre, így a versenyzők mindent megkaptak, amit csak kértek, igazi XXI. századi körülményeket biztosítottak számukra. Érmeseink nyolc-, négy- és hárommillió, az 5. helyezettek egymillió forintot, míg edzőik ennek felét, nevelőedzőik pedig ötödék kapják.

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár a világbajnokság Magyarországot és fővárosát érintő pozitív hatásait emelte ki. Mint mondta, kézzel fogható eredménye, hogy rengetegen érkeznek ide, a 15 ezer már lefoglalt vendégéjszaka szerinte biztosan húszezerig emelkedik majd. Emellett egy ilyen verseny brutális Budapest-reklám, amely pénzben meg nem fizethető ? hangsúlyozta. Szintén fontos hozadéka a vb-nek szerinte a sportágfejlesztés Magyarországon, s hogy összekovácsolja az országot. Fürjes Balázs megemlítette, hogy 15 éve adták át az Papp László Sportarénát, s a világbajnokság jó ünnepe az évfordulónak.

A sajtótájékoztató különleges eseménye volt, amikor Patai Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Készpénz-logisztikai Igazgatóságának vezetője bemutatta, s egyúttal ünnepélyesen kibocsátotta az 50 forintos pénzérmét, amely a világbajnokságra kétmillió példányban készült el. Az érme előlapja az eredetivel megegyező, a hátoldalán pedig Kósa István tervei alapján készült birkózó dobás látható, a félkörben futó birkózó-világbajnokság felirattal.

Az 50 forintos első napi veretéből 12 ezret díszcsomagolásban adott ki az MNB. Számozott dísz-csomagolt példányt kapott Nenad Lalovic (2018), Bacsa Péter, a szervezőbizottság igazgatója (1017), Németh Szilárd (1020), Fürjes Balázs (1028), és a tervező Kósa István is. Szintén most mutatták be a vb medáljait, melyek közül az első aranyat Németh Szilárd Nenad Lalovic nyakába akasztotta. A vb-re jelent meg a 224 oldalas Így főznek a magyar birkózók című képeskönyv, mely 44 neves birkózónk receptjeit tartalmazza.

Szóljon hozzá!