ZETApress

hírportál

Tóth Krisztián aranyérmes a GP zárónapján!

A Budapest Judo Grand Prix olimpiai kvalifikációs viadal zárónapjára is jutott magyar érem: Tóth Krisztián remek szerepléssel aranyat nyert, ezzel Japán mögött mi lettünk a rangos torna második legeredményesebb nemzete. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Sorban dőltek a rekordok Budapesten: a viadal megdöntötte a Grand Prix-k történetének részvételi rekordját mert 86 ország 573 judosa lépett tatamira a Papp László Budapest Sportarénában, Ungvári Miklós az IJF World Judo Tour történetének legidősebb győzteseként tegnap írt újabb fejezetet a sportág históriás könyvébe. Az első két napon Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE) aranya mellé Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és Szabó Frigyes (73 kg, Leányvár) nyert egy-egy bronzérmet, s a publikum a Grand Prix zárónapján is ünnepelni akart.

A rajt nem sok jót ígért, hiszen egy kivétellel valamennyi magyar induló korán búcsúra kényszerült, Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC) és Veres Márton (90 kg, KSI SE) egy győzelemmel és egy vereséggel, Vér Gábor (90 kg, BHSE), Tóth Benedek (90 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE), Waczulik Richárd (+100 kg, UTE), Salánki Evelin (78 kg, BHSE), Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) és Nagy Kitti (+78 kg, Szatymaz) pedig egy vereség után zárt helyezetlenül.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián azonban minden egyes meccsén feltüzelte a lelkes közönséget: a szlovák Zilka ellen ipponnal nyert, az egyiptomi Hazemet a leléptetésig hajtotta, a cseh Klammert szoros csatában aranyponttal ütötte el a továbbjutástól, az elődöntőben pedig a hórihorgas spanyol Sherazadishvili ellen győzött vazarival, s bejutott a fináléba!

A Pénzügyőr SE csillagának páros években igen jól megy a Papp László Budapest Sportarénában: a 2014-es Grand Prix-n ezüstérmet szerzett, 2016-ban a Himnuszt is eljátszották győzelme tiszteletére, s 2018-ban újra bejutott a 90 kilogrammos fináléba! Az ellenfele a grúz Margiani volt, a 2017-es budapesti világbajnokság bronzérmese. Tavaly Jekatyerinburgban találkoztak, akkor Pánczél Gábor tanítványa volt a jobb, ahogyan ezúttal is: addig altatta a markos grúzt, amíg el nem adta neki válldobását. A látványos akcióért kapott vazari elég volt a győzelemhez, hiszen Margiani nem tudott mit kezdeni a rendkívül éretten küzdő magyarral.

? A verseny előtt elégedett lettem volna bármilyen éremmel, nem számítottam rá, hogy ilyen jól sikerül, az elmúlt héten nem voltam túl jó állapotban ? mondta Tóth Krisztián, akit az eredményhirdetés után lépten nyomon megállítottak egy közös fényképre, egy aláírásra, egy kézfogásra vagy egy ölelésre, s a Pénzügyőr SE judosa minden kérésnek eleget tett. ? Voltak ugyan hullámvölgyek a meccsek közötti időszakokban, szerencsére sikerült minden összecsapást kézben tartanom, de fontos az is, hogy nem tudtak ellenem pontot szerezni ezen a napon ? mondta.

Tóth Krisztián 2016 után lett újra aranyérmes, s ha úgy vesszük, megőrizte rekordját: ő a Budapest Judo Grand Prix történetének legsikeresebb versenyzője, immár két arannyal és egy ezüsttel.
A Grand Prix éremtáblázatán Japán fölényesen szerezte meg az első helyet (9 arany, 4 ezüst és 0 bronz), de ami nagy dicsőség: a második hely a magyar válogatottnak jutott (2, 0, 2), megelőzve a harmadik Oroszországot (1, 1, 1), nyugodtan mondhatjuk: magyar szempontból ragyogóan sikerült a 4. Budapest Judo GP. Az IJF World Judo Tour nem áll meg, a következő esemény az esztendő legfontosabb versenye, a bakui világbajnokság lesz szeptember közepén.

Szóljon hozzá!