ZETApress

hírportál

Érmekért mennek Barcelonába pólósaink

BENU KupagyőzelemA címvédő női, valamint a férfi válogatott is éremért utazik a július 14-én szombaton kezdődő barcelonai Vízilabda Európa-bajnokságra ? hangzott el délelőtt az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatón.

Bíró Attila, a női csapat szövetségi kapitánya hangsúlyozta, tervei szerint együttese mérkőzésről mérkőzésre fejlődik majd, s a második héten már a legjobb teljesítményét tudja nyújtani. ? Próbálunk átállni a mediterrán életstílusra annak érdekében, hogy ne legyen meglepetés egy késői ebéd vagy egy korai vacsora ? mondta Bíró Attila, akinek tanítványai először szombaton 22:15-kor ugranak vízbe a házigazdák ellen.

Az együttes 12-én csütörtökön utazik Barcelonába. Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC). Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, USA), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE).

A B-jelű hatos csoportban a magyarok sorrendben még Törökországgal, Szerbiával, Oroszországgal és Németországgal találkoznak, az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe. ? Hét Európa-bajnoki, a világversenyeket tekintve pedig öt totálisan újonc játékos van a keretünkben, de ezzel együtt is a győzelemre esélyes hat csapat között vagyunk. Azt gondolom, ez a hat csapat egygólos különbségű meccseket játszik majd. Különösképpen várom majd az újoncok teljesítményét ezeken az összecsapásokon ? jegyezte meg a szakember.

Gurisatti Gréta kiemelte, a felkészülés megmutatta, hogy mérkőzésről mérkőzésre ? de még egy adott összecsapáson belül is ? képesek javulni, erre pedig nagy szükség lesz a kontinensviadalon. ? Minden magyar vízilabdázónak a győzelem a célja, legyen szó bármilyen világversenyről. Ugyanakkor törékeny csapat vagyunk, jól is elsülhet a dolog, de a másik véglet sincs kizárva ? fűzte hozzá. A két évvel ezelőtti belgrádi Eb-n berobbant Illés Anna hangsúlyozta, mindig csak a következő mérkőzésre szabad összpontosítaniuk, szeretnék magukból a legjobbat kihozni, s majd meglátják, ez meddig repíti őket!

Nagy Viktor, a Märcz Tamás által irányított férfi vízilabda-válogatott kapitánya kiemelte az olaszok elleni második csoportmérkőzést, amely szerinte előrehozott negyeddöntőnek tekinthető, mivel a négyes első helyezettjének nem kell vízbe ugrania a nyolc közé jutásért. ? Az lesz az első lépcsőfok ? mondta a kapus, aki hozzátette: az egyik legrutinosabb játékosként az ő feladata a csapategység fenntartása.

A férfiak a csoportszakaszt Grúzia ellen kezdik, majd az olaszokat követően a németek ellen folytatják. Märcz Tamás hangsúlyozta: a játékosok fizikai állapotával nincs probléma, a felkészülési időszak alatt azt kellett menedzselni, hogy a rengeteg mérkőzéstől ne égjenek ki a kerettagok. ? Szerencsére az úszóedzéseket is ki tudtuk váltani, egy-két mérkőzéssel ? mondta a tréner, aki hozzátette, az Eb egy újabb állomás a Tokiói Olimpia felé, s már most meg is húztak néhány olyan változtatást, mely az ötkarikás játékok miatt volt fontos.

Az első felnőtt világversenyére készülő Jansik Dávid elmondta, hogy nagyon várja már az Európa-bajnokságot, s bízik benne, hogy a csapat odaér majd a végére, azaz az éremért zajló küzdelmekbe! Az elmúlt héten megnyert BENU Kupáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!