ZETApress

hírportál

Félszázan a Kossuth téren

Jó tanuló, jó sportolóFélezernél több fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója ? jó sportolója 2017-díjat, közülük a legjobb 49 ma délután vette át oklevelét az Agrárminisztérium földszinti Darányi Ignác-termében.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ünnep a mai nap egész Magyarországnak, hiszen a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk. Hozzátette: minden magyar számára büszkeséget és örömet jelentenek azok az eredmények, amelyeket a most elismert diákok elértek. Az államtitkár kiemelte: ezek a fiatalok példaképek, akik bebizonyították, hogy kellő elszántsággal, alázattal, akarattal és hittel igenis összeegyeztethető a tanulás és a sport.

Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a csaknem 2000 éves Ép testben ép lélek mondás ma is iránymutatást jelent az oktatás számára. Beszélt arról is, hogy fontos feladat ehhez a megfelelő infrastrukturális feltételek megteremtése, és véleménye szerint a kormányzat az elmúlt években mindent elkövetett annak érdekében, hogy javítsa ezeket. Ennek kapcsán megemlítette, hogy 2016-ban és 2017-ben 82 olyan beruházás zajlott, amely többek között a tornatermek és uszodák fejlesztését szolgálta. Bár napirenden van a Nemzeti Alaptanterv átgondolása, a bevezetett mindennapos testnevelés megtartásához továbbra is ragaszkodik a kormány. Végül elmondta, hogy a 2016/17-es tanévben 524 ? köztük egy fogyatékkal élő ? fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója ? jó sportolója-díjat. Közülük a különböző kategóriák legjobbjai, 49 fő vehetett részt a mai ünnepségen.

Az elismerést olyan diákok kapták meg, akik köznevelési intézményben 5-8. vagy 9-13. évfolyamos tanulók voltak, illetve nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatói voltak. A korcsoporttól függően a 2016/17-es tanévben 4,8-as, 4,7-es vagy 4-es átlagot kellett elérniük, s mellette sportáguk országos bajnokságán, diákolimpiáján vagy nemzetközi versenyén az 1-6. helyen kellett végezniük. A díjátadót követő fogadásról a jó tanulóhoz ? jó sportolóhoz méltóan száműzték az alkoholt, pedig a 2000 éves lelkes mondás alapján: Ép testbe épp elég sör fért volna.

Szóljon hozzá!