ZETApress

hírportál

Kósa Lajos triplázott

Kósa Lajos harmadszor is elnök lett, Schulek Csaba váltja Orendi Mihályt a MOKSZ ügyvezetői posztján. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség délutáni tisztújító közgyűlésén újabb négy évre Kósa Lajost választották elnöknek a Hotel Aréna Barcelona-termében.

Az ügyvezetői feladatokat a jövőben Schulek Csaba látja el, a Szövetség alelnöke Bathó Ferenc lett. A 41 szavazásra jogosult szervezetből 30 képviseltette magát az eseményen és az egyetlen elnökjelölt 29 támogató voksot kapott. Kósa Lajos 2011 óta irányítja a szövetséget, harmadszor szavaztak bizalmat neki a küldöttek.

Kósa Lajos úgy véli, hogy Magyarországon a korcsolyasport népszerűsége rendben van, lehet rá támaszkodni! ? A mostani sikerek felhívták a figyelmet, hogy akinek komoly céljai vannak a sporttal, nyugodtan választhatja a korcsolyázást, mert sportágainkban is elérhető a világ legjobb eredménye. A soron következő Sevilla-i ISU kongresszuson is azért emelünk szót ? szakmai javaslatainkkal és személyi jelöléssel ?, hogy ez a népszerűség növekedjen, de minimum megőrizze pozícióját. Ma az ISU által szervezett sportrendezvények közvetítései a tíz legnézettebbek közé tartoznak, annak ellenére, hogy bizonyos régiókban az éghajlati adottságok miatt e sportágak általános népszerűsége csak korlátozott tud lenni. De óvatosan fogalmazok ? mondta ?, mert láttunk már Jamaicából bobcsapatot az ötkarikás játékokon. Erre a magaslatra a magyar téli sport is felmászott. Pont Phjongcshangban a show-nak minden elemét elvittük. Miénk volt Bözsi a veréb a félcsőben, miénk volt a legnézettebb korcsolyázó lány, aki az AC/DC-vel felrobbantotta az internetet, és elhoztuk a királyi számból az aranyérmet. Ezt nem tudjuk mindig megígérni, de törekszünk rá. Majd meglátjuk, hogy a téli sportágak következő olimpiáján Pekingben mivel vidámítjuk fel a világ sportszerető közvéleményét. Vérmes reményeink lehetnek. Az a célkitűzésünk, hogy ott küzdjünk az élvonalban, ahol minket üldözzenek a többiek és nem fordítva. Erre meg is van minden esélyünk, csak kitartóan és elszántan kell dolgozni rajta ? mondta a régi-új MOKSZ-elnök.

Mivel a Szövetséget 2015 óta operatívan irányító Orendi Mihály korábban jelezte, hogy a Phjongcshang-i Téli Olimpiáig vállalja a tisztet, az újonnan megválasztott elnökség a közgyűlés után egyhangúan Schulek Csabát választotta ügyvezető igazgatónak. Schulek Csaba egyetemi tanulmányait a Testnevelési Egyetemen végezte, ahol 1994-ben tanári diplomát szerzett. 1992-ben került a Duna TV-hez, ahol a Híradó műsor-vezetője és bemondója lett. Egy évvel később ugyanitt a sportosztály egyik alapítója, 1999?2004 között pedig főszerkesztője. 2004?2012 között a Telesport főszerkesztője, majd az MTVA Sportjog-kereskedelmi és nemzetközi projektvezetője. 2011 októberében az Európai Műsor-szolgáltatók Szövetsége (EBU) sportbizottságának alelnökévé választották. Ugyanettől az évtől a MOKSZ elnökségének tagja, 2013 januárjától a Magyar Vitorlás Szövetség Vitorlázás című havilapjának főszerkesztője, 2014 januárjától a BMSK Zrt. Sportlétesítmény-fejlesztési igazgatója. 2016 januárjától a Dentsu Aegis Network sportdivíziójának magyarországi vezetője, számos televíziós sportközvetítés innovátora, producere.

? Kósa Lajos és Orendi Mihály vezetésével olyan komoly építkezésbe kezdett a szövetség, amely nem csak az eredményekben mutatkozik meg. Kiegyensúlyozott gazdálkodás folyik, egyirányba húz a szakma, megkezdődött a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervezése is. Egyik legfontosabb feladatunk lesz a következő 3-4 évben, hogy ezt fel is építsük és üzemeltessük. Komoly szakmai kihívás, hogy ne csak hazánkban, de a világon is a legjobb korcsolyaközpont legyen. Hasonlóan komoly kihívás, sőt szerintem nehezebb is, hogy intenzíven szélesítsük korcsolyasportágak társadalmi bázisát. Szeretnénk minden korábbinál magasabbra emelni a korcsolyázó gyerekek számát az olimpiai sikerekhez méltó bázis megteremtéséhez. Ehhez edző- és oktató képzésre van szükség, mely érdekében a Testnevelés Egyetemmel nagyon komoly munkát kell végeznünk, nem csak szakmai, de kommunikációs és marketing támogatással. Sikeres csapatot és sikeres feladatot veszek át, de ez nem jelenti azt, hogy a babérjainkra ülhetünk. Hiszek az építésben, mindig ez volt a feladatom. Talán ez lesz az első helyzet az életemben, amikor egy győztes csapatot kell irányítanom, szerveznem. De fejlődni kell tovább, hiszen a stagnálás visszalépést jelent! Gőzerővel dolgozunk tovább az újabb közös eredményekért. Köszönöm a bizalmat! ? mondta el Schulek Csaba a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

Az olimpiai ciklusonkénti tisztújítás során a küldöttek megválasztották az elnökség tagjait is Bálint Csaba, dr. Bathó Ferenc, dr. Fiák István, Orendi Mihály, dr. Kövér Balázs, Gulyásné Sinka Erika, id. Telegdi Attila és Tóth Szilárd személyében. A Felügyelő Bizottság elnöke Balika István, tagjai Bagó Terézia és Gebhardtné Skalec Éva lettek.

A közgyűlés keretei között Életműdíjat dr. Bartháné Jurek Eszter és posthumust Merényi József kapott. A MOKSZ Év Sportolója-díj női díjazottja rövid-pályás gyors-korcsolya sportágban Jászapáti Petra, férfi díjazottja Liu Shaolin Sándor. A hosszú-pályás gyors-korcsolya sportág férfi kitüntetettje Nagy Konrád. Tóth Ivett az Év női műkorcsolyázója, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám pedig a jégtánc sportágban lettek az év legjobbjai. A Szegedi Tisza Kupán súlyos sérülést szenvedett, ma már jó egészségnek örvendő Albert Viktória, és a nézőtérről beugró orvos édesapa, dr. Somodi Krisztián ? aki stabilizálta az állapotát ? az Év Hőse díjazottai lettek. Székely Dávidot, Vásárhelyi Tamást és Vobeczky Zoltánt a korcsolya sportok televíziós közvetítésében nyújtott kiemelkedő szerepükért, az Időfutam című, tükörből és üvegből készült alkotásáért Kovács Kingát köszöntötték.

Szóljon hozzá!