ZETApress

hírportál

Világelit a BOK Csarnokban

Kick-box vk BudapestTöbb mint két és fél ezer induló Budapesten. Harmincnyolc országból mintegy 2600 versenyző vesz részt az év egyik legrangosabb kick-box világversenyén, melyet május 18-án péntektől 20-án vasárnapig rendeznek a BOK Csarnokban ? tudtuk meg délelőtt a Hotel Aréna Atlanta-termében.

A 24. magyar kick-box világkupán a hazai szövetség célja ? amint az a sajtótájékoztatón elhangzott ? a tavaly őszi budapesti világbajnokság sikereinek megismétlése, valamint a tömegesítés. A novemberi vb-n a magyar válogatott 15 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett. Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke elmondta, hogy a verseny a WAKO kick-box világszervezet sorozatának egyik állomása, melyen ? az Eb-ktől és vb-ktől eltérően ? súlycsoportonként egynél több versenyző is indulhat országonként. Így azoknak a versenyzőknek is alkalom nyílik bemutatni tudásukat, akik külföldi viadalokra nem tudnak eljutni ? emelte ki az elnök.

Mórádi Zsolt, aki tíz világbajnoki aranyával a sportág történetének legeredményesebb versenyzője, ezúttal pedig a Szervezőbizottság tagja, beszámolt arról, hogy a gyerekektől a veteránokig több korosztályban zajlanak majd versenyek. Hozzátette, a budapestin kívül már csak egy vk van hátra az idei sorozatból, és az ittenin a legmagasabb az indulói létszám. Beszámolt egy újításról is, mégpedig arról, hogy a WAKO világszervezet fennállása óta először egyenlő lesz a férfiak és a nők díjazása. Súlycsoportonként a győzteseknek 100 euró jár, a királykategóriának számító Grand Champion versenyszám női és férfi első helyezettje 1000 eurót, míg a csapatverseny győztese 1500 eurót kap.

Király István, a hazai szövetség és a WAKO Europe alelnöke két sportdiplomáciai sikerre hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett rá, hogy a múlt héten eldőlt, utánpótlás Európa-bajnokságot rendezhet jövőre a Magyar Kick-box Szakszövetség Győrben, s egészen friss hír, hogy Mórádi Zsoltot a világszervezet sportolói bizottságának elnökévé választották, ezzel pedig automatikusan a vezetőség (board) tagja is lett. ? A következő célunk az utánpótlás-világbajnokság rendezése. Ennek feltétele egy utánpótlás Eb és felnőtt vb lebonyolítása. Mivel felnőtt vb tavaly volt itt, utánpótlás Eb pedig jövőre lesz, közelebb kerültünk ahhoz, hogy az elképzelésünk valóra váljon ? mondta.

A világkupán részt vevő magyar versenyzők közül a tavalyi vb-n triplázó 19 éves Veres Roland ? aki idei nyolc versenyén megnyerte a Grand Champion kategóriát ? elmondta, hogy hét kategóriában indul és mindegyikben aranyérmet kíván szerezni! A csütörtöki mérlegelést követően pénteken 10 órától kezdődnek a ringes versenyek, 14:30-tól bekapcsolódnak a tatamisok. Szombaton jönnek a pointfighting szakág és a zenés formagyakorlat versenyzői, vasárnap pedig tatamira lépnek a light-contact és a kick-light indulói is.

Szóljon hozzá!