ZETApress

hírportál

Sztáratléták Fehérváron

Márton Anita súlylökőTizenöt világsztár, köztük Baji Balázs és Márton Anita részvételét jelentették be délelőtt a július 1-2-án sorra kerülő 8. Gyulai István Memorial ? Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői a Hungária körúti Új Hidegkúti Nándor Stadionban.

A székesfehérvári esemény sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta: július 1-jén vasárnap két számban rendeznek döntőt, míg 2-án hétfőn 18 versenyszámban hirdetnek győztest. Hozzátette: a verseny két kiemelt számát a jelenleg legeredményesebb két magyar atléta köré szervezték.

A férfi 110 méter gáton a tavalyi londoni vb dobogósai állnak rajthoz, az akkor bronzérmes Baji Balázsnak ismét meg kell mérkőznie a győztes, egyben olimpiai címvédő, jamaicai Omar McLeoddal, aki két sikertelen próbálkozás után tavaly először tudott nyerni a Gyulai-emlékversenyen. A trió harmadik tagja a tavalyi vb ezüstérmese, a 2015-ben világbajnok, Eb-címvédő orosz Szergej Subenkov, aki karrierje során szintén nyert már Magyarországon.

Női súlylökésben a magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedett-pályás vb-n aranyérmes Márton Anita Európa-bajnoki szintű mezőnyben lép dobókörbe. Legnagyobb ellenfele az Eb-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki 15 hónappal a szülés után kezdett el versenyezni, és idén már övé a legjobb európai eredmény.

Az olimpiai és világbajnokkal zsúfolt székesfehérvári mezőnyben ott lesz még az amerikai távolugró Tianna Bartoletta, a lengyel kalapácsvető Anita Wlodarczyk, a bahamai sprinter Shaunae Miller-Uibo, a katari magasugró Mutaz Essza Barsim, a cseh gátfutó Zuzana Hejnová, valamint a világ legkeresettebb atlétanője, az etiópiai futó Genzebe Dibaba. ? A szerződések nagyobb részét már megkötöttük ugyan, de még tárgyalásban vagyok menedzserekkel ? hangsúlyozta Spiriev. Hozzátette: olyan riválisokról gondoskodnak, hogy a sztárok kitűnő mezőnyben versenyezhessenek.

Gyulai Márton versenyigazgató kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy az édesapja emlékét ápoló viadal ne csak a profikról szóljon. ? Az amatőr versenyszámokra korábban soha nem érkezett annyi nevezés, mint idén ? mondta Gyulai. Közölte: a júliusi nemzetközi esemény egyben a magyar Szuperliga versenysorozat része, beleértve az utánpótlás korosztályokat is.

A 8. Gyulai István Memorial ? Atlétikai Magyar Nagydíj versenyszámai, férfiak: 100 m, 400 m, 800 m, 1000 m (új szám), 110 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés. Nők: 100 m, 400 m, 1 mérföld, 100 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés.

Szóljon hozzá!