ZETApress

hírportál

Mercedesszel az olimpiára

MKKSZ a LarusbanFormula?1-es hangulatban rajtol a kajak-kenu idény. Az egyik legsűrűbb szezonjára készül a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amelynek mai évadnyitóján szóba került többek között a téli felkészülés, a május 17-20-ai szegedi világkupa és a szülés után visszatérő, ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta is mesélt arról, hogy mit várhatunk tőle az idei szezonban.

A Larus étterembeli sajtóebéden Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke kiemelte, hogy fantasztikusan kezdődött a versenyszezon, hiszen az őszi ifjúsági olimpia barcelonai válogatóversenyén a maximálisan megszerezhető négy kvótát hozták el a magyar fiatalok. ? Nagyon izgalmas szezonunk lesz, hiszen szinte minden hétvégére jut valamilyen Magyar Kajak-Kenu Szövetség által rendezett esemény. A nemzetközi gyorsasági szezon idén Szegeden indul május 17-e és 20-a között a világkupával, de rendezünk idén egyetemi és főiskolai világbajnokságot is Szolnokon. A gyorsasági szezon nemcsak nálunk kezdődik, hanem Magyarországon is zárul, ugyanis szeptemberben a világbajnokság legjobbjait várjuk majd Budapesten, a Városligeti-tavi Red Bull vízi-sprinten! ? mondta az elnök.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt támogatásának köszönhetően minden forrás rendelkezésre állt, amelyet igyekeztek maximálisan kihasználni és sok versenyzőt edző-táboroztatni, ahol így kiváló körülmények között készülhettek a szezonra, miközben itthon március végéig tombolt a tél. ? Akik kiutaztak, azoktól egyértelműen az a visszajelzés jött, hogy jól működött a munka mindkét helyszínen és én is ezt tapasztaltam az edzőtáborokat látogatva. Mentek egymás ellen időre a különböző csapatok, így látták egymást az ellenfelek, de emellett a saját edzésmunkájukat is meg tudták csinálni, a rivalizálásból pedig szerintem jó eredmények fognak születni. Majd május elején, a rangsorolón kiderül, hogy kinek hogy sikerült a felkészülés, de hosszú távon lehet alapozni a dél-afrikai és a portugál helyszínre is ? nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba továbbá elmondta, hogy a női kajakmezőny Kozák Danuta, Douchev-Janics Natasa, Csipes Tamara és Szabó Gabriella visszatérésével rendkívül erős és kiegyenlített lesz, mivel a tavaly a helyükre lépett fiatalok is rendkívül jól szerepeltek a sztárok távollétében. A férfi kajakosok idei egyik legizgalmasabb száma az olimpiai programba felkerült 500 négyes lesz, amelyre többek között egy új, 400 egyes válogatóval lehet bekerülni. Hüttner Csaba mintegy 60 nevezővel számít ebben a számban, de a 200 egyes, az 1000 egyes és az 1000 páros is nagyon nagy küzdelmet fog hozni az idén. A visszatérők közül Dudás Miklós és Dombvári Bence is megkapja a lehetőséget, hogy bizonyítsa: helye van a válogatottban.

A szülésből visszatért Kozák Danuta elmondta, hogy most egy kicsit el kell engednie a maximalizmusát, és arra koncentrálni, hogy 2019-re legyen csúcsformában. ? Nem hiszem, hogy elindulok idén a rangsorolón, próbálom megtalálni magam, sok betegség és sérülés nehezítette a felkészülésemet, remélem, hogy már az első válogatóra oda tudok állni. Egyelőre küzdök magammal és a szervezetemmel. Augusztusban kezdtem el a felkészülést, minden héten volt valami új problémám, szóval nehéz volt ezt megélni. Emellett még ott vannak az anyai teendők is, nem könnyű anyának lenni, ez egy külön foglalkozás, de remélem, hogy jól fel tudok készülni az idén 2019-re! ? mondta az ifjú anyuka.

A tavaly az év versenyzőjének megválasztott Takács Tamara kemény szezonra számít. ? Ahogy elnéztem, a csajokat, mindenkivel úgy számolok, hogy jó formában lesznek. Akár összejöhet egy világbajnoki döntő is a válogatókon, annyian vagyunk világbajnokok a magyar mezőnyben. Haladunk tovább az úton, amit Kati nénivel elkezdtünk ? mondta a sportolónő.

Kopasz Bálint komoly ellenfelet kap 1000 egyesben Dombvári Bence visszatérésével. ? Valóban, de rajtunk kívül még vannak nagyon jó versenyzők, rendkívül erős a mezőny, nagyon várom az összecsapást Bencével és a többiekkel. Reménykedem, hogy meg tudom nyerni mindkét válogatót 1000 egyesben, akárcsak tavaly. Azt még nem döntöttem el, hogy 500 egyesben is elindulok-e ? fogalmazott a sportoló.

Az év egyik legfontosabb eseménye a nemzetközi kajak-kenus naptárban, a május 17-e és 20-a között rendezendő szegedi gyorsasági világkupa. Ezzel a versennyel veszi kezdetét a várva várt nemzetközi gyorsasági versenyszezon, nem véletlenül lett a vk szlogenje, a need for speed. Berényi Péter, az MKKSZ szervezési igazgatója, a szegedi esemény fő-szervezője elmondta, hogy 60 ország mintegy 900 sportolója kezdi meg nálunk a szezont, ezzel minden idők egyik legnagyobb világkupája lesz a szegedi. ? Ez a világkupa kiváló lehetőség számunkra, hogy megtartsuk a jövő évi, hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság főpróbáját ? mondta. Berényi Péter kiemelte, hogy maga a verseny számos újdonságot tartogat majd, miután a Maty-éri pályát átépítik. Megújul az eredményhirdető rész, új rendszert vezetnek be a futam utáni történéseket tekintve: a versenyzők amikor beérkeznek, akkor visszakanyarodnak, és a nézők előtt fognak kiszállni, nem tűnnek el a szurkolók szeme elől.

A világkupára ezúttal is ingyenes lesz a belépés, ráadásul ebben az időben éppen a borfesztivál zajlik majd a városban, így tökéletes program lehet az a hétvége egy szegedi kirándulásra. ? Egy Magyarországon és a gyorsasági kajak-kenu versenyekhez képest is teljesen újszerű sportprezentációval készülünk, aminek része lesz, hogy lemezlovas, helyi műsorvezetők és kommentátorok végig közvetítik az eseményeket, a versenyzőket bemutatjuk majd egyesével a döntők előtt és a futamok között interaktív játék lesz a Facebook segítségével, valamint fellépők is szórakoztatják majd a nézőket ? mondta a fő-szervező.

A Formula?1-es tematika is többször visszaköszön majd a pálya díszítésében és többek közt abban is, hogy a pódiumon, az eredményhirdetések során ezúttal még a pezsgő is fontos szerephez juthat. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség már három éve együttműködik a Mercedesszel, Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungária Kft. PR menedzsere elmondta, hogy márkanagyköveti programjuk keretében két olimpiai bajnok, Kozák Danuta és Kammerer Zoltán élvezte eddig az autógyár támogatását, ám idén a fiatal, de már bizonyított tehetségek közül Takács Tamara és Kopasz Bálint is kapott egy-egy Magyarországon gyártott Mercedest a 2020-as XXXII. Tokiói Nyári Olimpiáig.

A sajtótájékoztatót Sárfalvi Péter, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkár zárta. ? Nagyon magasra tette a lécet a magyar szövetség, mert példaértékű az, amit évek óta tesz a sportágért mind eredményességben, mind pedig rendezésben. Ezt honorálva támogatjuk mi is a szövetséget, a májusi szegedi világkupára 60 milliót, a jövő évi szegedi vb-re pedig 160 millió forintot át is utaltunk ? mondta a kormánytisztviselő.

Szóljon hozzá!