ZETApress

hírportál

Bálnából a BOK-ba

Díjazottak a SakkfesztiválonBudapesti Tavaszi Fesztivál Nemzetközi Sakkverseny és Sakkfesztivál ? Szabó László Emlékverseny lesz mától április 26-án csütörtökig a BOK-C Rendezvénycsarnokban ? tudtuk meg április 13-án pénteken délelőtt a Király utcai Café Vian ? Gozsdu Udvarban. A tavalyi versenyt március 18-tól 26-ig a Bálna Budapestben rendezték.

A verseny célja: a Tavaszi Fesztivál hagyományainak felélesztése, a sakkverseny bekapcsolása a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjába. Megemlékezés Szabó László nemzetközi nagymesterről. A verseny fővédnöke: Tarlós István főpolgármester, védnöke: Révész Máriusz kormánybiztos, a Budapesti Sakkszövetség elnöke. A verseny szervezője: Budapesti Sakkszövetség. Díjalap: négymillió-kétszázezer forint, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. A fiatal magyar versenyzők rangos nemzetközi mezőnyben tudják megméretni magukat, és a Szabó László-emlékdíj is motiválja őket: a nagymester tiszteletére unokaöccse, Szabó András egymillió forintot adományoz, mely a legsikeresebb ifjúsági játékosok között kerül kiosztásra.

A versenyen a 2018. évi versenyengedéllyel rendelkező magyar, illetve érvényes FRD-vel rendelkező külföldi sakkozók vehetnek részt. A B-versenyen 1800-2199 Élő-pont közöttiek, a C-versenyen 1800 Élő-pont alattiak indulhatnak. Minden forduló 16:30 órakor kezdődik, kivéve a jövő csütörtöki utolsót, ami 10 órakor kezdődik. Várakozási idő 45 perc. Lebonyolítás: 9 fordulós svájci rendszer. Időkontroll: 90?/40 lépés + 30? rájátszás, lépésenkénti 30? bónuszidővel. A tavalyinál is népesebb mezőny ? 357 versenyző 39 országból ? legerősebb csoportjában mintegy 30 nagymester játszik, lehetőség van a nemzetközi nagymesteri norma teljesítésére.

A ma délutáni megnyitón Sárfalvi Péter, az EMMI nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket, majd Révész Máriusz kormánybiztossal együtt átadta a Budapesti Sakkozásért-díjakat. Az első díjazott Polgár Judit, minden idők legsikeresebb női sakkozója egyenesen Vietnamból érkezett. Sakkoktatási programját és szakkönyveit a világ egyre több pontján fogadják érdeklődéssel. Üdvözölte, hogy újra létrejöhetett Budapesten ez a rendkívül népszerű verseny, és reméli, hogy még sok hasonló rendezvény követi ezt az eseményt, hiszen ahogy mottójával is vallja: A sakk összeköt ? Chess connects us!

A további két díjazott a 75 éves Papp László, az egész életében Pestszentimre sakkéletéért és utánpótlás-neveléséért munkálkodó csapatvezető, edző, versenybíró, valamint Krizsány László többszörös magyar bajnok nemzetközi mester, versenybíró, szakedző, szakíró, a magyar és a fővárosi utánpótlás-nevelés egyik legsikeresebb edzője, ifjúsági csapat-világbajnokok és érmesek, egyéni országos bajnokok mestere volt. A 160 külföldi résztvevő, a vidéki versenyzők és kísérőik 9 napon át tartózkodnak Budapesten, a főváros szépsége és turisztikai attrakciói miatt is többen választották ezt a versenyt a térségben. Fotónk Mácsai Erzsébet felvétele.

Szóljon hozzá!