ZETApress

hírportál

Tízezrek a Margitszigeten

Negyedmillió kilométert futottak a résztvevők a 33. Telekom Vivicitta Városvédő futáson, ezzel hatszor körbeérték volna a Földet. A 33. Telekon Vivicittá Városvédő Futás második napja a közép és hosszútávok szerelmeseit várta, és persze azokat is, akik először tették próbára magukat a 10 km-en vagy a félmaraton 21 km-es távján. Az első napról idekattintva olvashatunk.

A kétnapos eseményre több mint 28 ezer nevezés érkezett, ebből a klasszikus Vivicitta 10 km-es számra hatezren jelentkeztek, míg 1500 volt az első félmaratonját teljesítők száma. A bemelegítést Béres Alexandra fitnesz világbajnok vezényelte a futóknak: közel 8500 egyéniben, 2600 párban és trióban nevező várta, hogy elinduljon a félmaratoni távon, melynek szakaszos rajtja félórán át tartott a Margitszigeten. A mezőnyt Liu Shaoang Ado, hazánk első téli olimpiai aranyérmet szerző gyors-korcsolya váltó tagja dudaszóval indította, aki szintén beállt a futók közé az Őrzők Alapítványért félmaraton trió tagjaként.

Az élbolyt alkotó atléták élsportolókhoz méltóan teljesítették a 21 kilométert, számukra ez remek felkészülési lehetőség volt az előttük álló versenyekre. A félmaraton táv férfi győztese a tavalyi 2. helyezett Galamb Csaba (1:06:59), aki megküzdött a szembe-széllel, de az utolsó 2 kilométeren begyújtotta a rakétáit. Ő követte a célban 5 perc lemaradással Kovács Tamás (1:11:49), aki jobb időt várt magától, míg a 3. helyen beérő Simon Péter (1:13:21) széles mosollyal örült mai teljesítményének.

? Elég erős szembe-szél volt szinte végig a futás során, ami megnehezítette a dolgomat, illetve sok energiát kivett belőlem, de a közepét és a végét nagyon meggyorsítottam és új egyéni félmaratoni csúcsot futottam, aminek most nagyon örülök. Tavaly 2. lettem ugyanitt, ugyanezen a távon, de idén sikerült először megnyernem. Ez egy tökéletes felkészülési eredmény a következő frankfurti maraton verseny előtt, de tervezek még további BSI eseményeken főleg félmaratonokon indulni, amennyin csak lehet ? nyilatkozta Galamb Csaba a célban.

A nőknél a második gyermeke születése után visszatérő Erdélyi Zsófia (1:19:57) volt a leggyorsabb, másodikként a norvég Jünger Sara Aarseth (1:21:25) érkezett, míg a harmadik Szerencsi Ildikó (1:22:09) lett. ? Az elején nagyon élveztem, szinte mosolyogtam a futás során, aztán kicsit azért keményebb lett főleg a szél miatt, de a nagyon szép környezet kárpótolt mindenért. Ez volt az első félmaratonom a Telekom Vivicittán és meg is sikerült nyerni, aminek persze nagyon örülök. Általában a 10 km-en szoktam indulni ezen a versenyen. A 2020-as olimpia most a cél és ez a verseny is tökéletes felkészülés rá ? értékelte Erdélyi Zsófi a futását.

A közel 11 ezer félmaratonista induló közül legidősebb a 79 éves Richter Ferenc. Sokan futottak babakocsival, amik külön kihívást is jelent, és az érdekes jelmezekben sem volt hiány. Kovács István Kokó, Lisztes Krisztián 49-szeres futball válogatott és Pásztory Dóra paralimpikon úszó is büszke egyéni teljesítői voltak a távnak. ? A versenysportban már eleget szenvedtem, most már a futás nekem örömsport, szeretem jó érzéssel teljesíteni a távokat ? nyilatkozta Kokó a célba érést követően.

Az idei év újdonsága a félmaraton trió, mellyel a csapatok évről évre növekvő igényét szolgáljuk ki. Verrasztó Dávid ezüstérmes világbajnok úszó is egy trió befutója volt. ? Elég nehéznek éreztem a mai távot, de jól éreztem magam nagyon. Az úszás mellett nem túl gyakran szoktam futni, ezért is volt erőt próbáló a bokámnak, mert nem az ilyen mozgáshoz van szokva, de ez a 9 kilométer rekordnak számít és máskor is szívesen állok rajthoz egy jó ügyet képviselni, mint ahogy ma a Magyar Hospice Alapítványt ? mondta.

Ónodi Eszter, Kovács Lehel, Thuróczy Szabolcs, az Aranyélet triója is a mozgás örömével tért haza, ráadásul számukra a színpadi kondícióhoz is remek edzés a futás. Több mint egy órán át tömött sorban érkeztek az amatőr futók a célba, arcukon örömmel, fáradtsággal, de mindenképpen büszkeséggel, hiszen a félmaraton egy szerethető és legyőzhető távolság.

A klasszikus Vivicittá távnak számító 10 km-es mezőny 13 órakor indult, közel hatezer futó állt a rajtzónában. Az idei férfi első helyért szoros küzdelem alakult ki, a győztes Józsa Gábor olimpikon maratonista, aki 31:10-es idejével épphogy túllépte a félórát. Őt követte csak 6 másodperccel lemaradva Koszár Zsolt. Harmadikként Tugyi Levente érkezett. A nőknél Bragmayer Zsanett 36:40-es idővel nyert, a 2. helyen a mexikói Yazmin Vallejo ünnepelt, míg a tavalyi győztes Ohn Kinga végzett a 3. helyen.

A férfi 10 km-es mezőnyben a legidősebb az idén nyáron 85. életévét betöltő Kenyér Imre, a nőknél pedig Sztarenszky Tiborné a korelnök, aki a verseny előtt néhány nappal ünnepelte a 83. születésnapját. A két napon összesen hatvan 70 évesnél idősebb futó nevezett. Külön figyelmet érdemelnek a hölgyek, hiszen a hétvégi eseményen indulók aránya: 51% nő, 49% férfi volt. Világújdonságnak számít, hogy egyéni, személyre szabott videót kaphat futásáról minden versenyző, így az eddigi fotókon kívül tovább színesedik a paletta, amin az élményeket megőrizhetik.

Még soha ennyi nemzet nem futott együtt Budapesten, 84 országból és 1150 magyar településről regisztráltak a tavasz legnépesebb futóünnepére. A legtöbben Németországból neveztek, de érkeztek Új Zélandról, Kongóból és Indonéziából is. A két nap alatt a tíz különböző táv és a tökéletesnek mondható hőmérséklet lehetőséget nyújtott a közel 30 ezer résztvevőnek, hogy átéljék a futás, a mozgás, a sportos közösség adta egyedi élményeket. Mind a többszörös, mind az első versenyüket teljesítő futókat szeretettel várjuk az év további futó eseményein.

Magyar bronzérem a Linz Maratonon!

Kiváló magyar eredménnyel ért véget a Linz Maraton. Az ausztriai versenyen ugyanis Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina a 3. helyen végzett ? tudtuk meg Stépán Zsolttól, a Magyar Terep-Akadályfutó Szövetség elnökétől. A magyar futó 2 óra, 50 perc és 35 másodperc alatt teljesítette a 42,195 kilométeres távot. Az aranyérmet a kenyai Eddah Jepkosgei szerezte meg honfitársa, Tecla Kirongo előtt. A top-tízben volt még egy magyar: Hornyák Zita az 5. helyen végzet.

Szóljon hozzá!