ZETApress

hírportál

Vivicittá a Margitszigeten

Rekordszámban, 84 országból és 800 hazai településről regisztráltak az április 14-én szombaton startoló 33. Telekom Vivicittára ? tudtuk meg kora délután a Batthyány téri Duna-szakaszon horgonyzó Duna Event Rendezvényhajó fedélzetén.

Idén egyedi, személyre szabott videót kaphat a futásáról minden versenyző. A Telekom személyre szabott videó megoldással és a helyszínen extra bázisállomással készül a rendezvényre. Jótékonysági futás és adománygyűjtés lesz az autizmussal élőkért ? tudtuk meg a sajtótájékoztatón Kocsis Árpád versenyigazgatótól, a BSI ügyvezetőjétől, Szabó Béla Attilától, a Magyar Telekom márka és lakossági kommunikációs igazgatójától és Bella Viktóriától, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetőjétől.

Szombaton délelőtt elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten. Bár az eseményt 2018-ban csak január végén hirdették meg, a képviselt nemzetek száma újabb rekordot döntött: a hazai nevezők mellett az eddig beérkezett nevezések alapján 84 országból 2100 külföldi futó is érkezik majd. A Telekom Vivicittá összesen 28 ezer résztvevőjéből a hazai nevezők az ország minden megyéjéből, összesen 800 településről érkeznek, emellett iskolai csoportokban ötezer diák is nevezett a futásra. Összesen 11 versenyszámban indulhatnak a futók, így mindenki megtalálhatja a saját edzettségének megfelelő távot. A legidősebb induló 84 éves, aki a 10 kilométeres távon indul majd. Összesen 1500 olyan versenyző nevezett, akik az első félmaratonjukat fogják futni. A legidősebb félmaratonon induló férfi idén 79 éves, a legidősebb félmaratoni női induló pedig 69.

Az idei Vivicittá összes nevezője közül 51 százalék a nők aránya. A Magyar Telekom és a Budapest Sportiroda (BSI) szervezésében április 14-15-én szombat-vasárnap megrendezendő futamok rajtja és befutója a Margitszigeten lesz. A budapesti versenyt követően az idén még további 4 vidéki helyszínen is megrendezik a városvédő futást. Győrben április 22-én, Miskolcon május 6-án, Pécsen május 12-én, Szegeden pedig május 13-án állhatnak rajthoz a futás szerelmesei.

Egyedi, személyre szabott videó készül minden futónak

A Margitszigeten a Telekom a meglévő helyszíni szupergyors 4G hálózatán felül egy extra mobil bázisállomást is üzembe helyez, hogy ? számolva a megnövekedett kapacitásigénnyel ? biztosítsa a magas színvonalú, zavartalan mobil hang- és adatszolgáltatást futók és nézők tízezrei részére, valamint a technológiai hátteret a szervezők által használt elektronikus időmérő rendszer számára. A Telekom megmutatja, hogyan emeli a digitalizáció új szintre a sport élményét is: a tavaly tesztelt és azóta továbbfejlesztett rendszernek köszönhetően az idén akár minden futó megkaphatja a saját futásáról készült egyedi, személyre szabott videót. A még ma is ritkaságszámba menő technológiai megoldással a futást robotkamerák és drónok rögzítik, a rajtszámhoz kapcsolt chip pedig abban segít, hogy a rendszer be tudja azonosítani a versenyzőket. Az így készült felvételekből jön létre a futók személyre szabott videója, melyet a regisztrációkor megadott emailcímükre kapnak meg a versenyzők. A chippel nem rendelkező futók a weboldalon futási adataik megadásával juthatnak hozzá a saját célba érésüket rögzítő videóhoz.

Tavaly a fővárosi futásra terjedt ki a rendszer, a 10 és 21 km-es távon teljesítőket lepték meg videóval, míg idén már a vidéki versenyek és a budapesti rövidebb távú versenyszámok résztvevőiről is készül videó, amely saját célba érkezésüket rögzíti. A továbbfejlesztett technológiának köszönhetően mosta hosszú távokon indulók személyre szabott kisfilmjének egyedi tartalma is gazdagabb lesz. Az akár 40 ezer videó elkészítéséhez új motorral és a tavalyihoz képest a felhőben több mint kétszer annyi, azaz ezer processzorral fog dolgozni a rendszer. Javult a kamerák kivágási ideje és optikája is, amely képes igazodni az időjáráshoz. Mindemellett gyors és lassított felvételeket mixelnek a videóba az izgalmasabb látvány érdekében, a befutókat pedig egy helyett két kamerával rögzítik.

Tervezz futócipőt appal!

A Telekom idei másik újdonsága a Vivicittán, hogy egy erre az alkalomra fejlesztett applikáció segítségével bárki egyedi cipőgrafikát tervezhet a weboldalon. Azok között, akik a kész alkotásokat feltöltik az Instagramra és a képeket #toltsdfelelmennyel és #telekomvivicitta hashtagekkel látják el, a Telekom Alcatel Moveband okos-karkötőt sorsol ki.

Jótékonysági futás az autizmussal élőkért

A Telekom az idei Vivicittá versenyen is szervez jótékonysági futást és adománygyűjtést az autizmussal élőkért. A kétnapos verseny első napján, 14-én szombaton a 2,4 km hosszú Minicittá távon áll rajthoz az a futócsapat, amelynek tagjai többek között olyan profi sportolók, mint az FTC jégkorongcsapatának képviseletében Tóth Renátó és Kovács Viktor csatárok, Pleszkán József kapus, az FTC U10-es jégkorong csapatának játékosai, Lisztes Krisztián 49-szeres válogatott labdarúgó, az FTC utánpótlás szakmai koordinátora, Theo Schneider, az FTC utánpótlás igazgatója, Bedák Pál és Kótai Mihály ökölvívók és Lőrincz Krisztina parasportoló sífutó. A csapatot színesíti Gogetinho-Novák Dániel, az FTC FIFA18 e-sportoló csatlakozása is. A jótékonysági futáson indulnak a Fenntarthatósági Médiaklub tagjai is. A csapat tagjai nemcsak a kilométereket gyűjtik, hanem ezzel párhuzamosan a Telekom a jótékonysági futócsapat tagjai és a távon induló összes futó által megtett minden kilométer után 1000 forintot adományoz az Autistic Art Alapítvány javára.

Szóljon hozzá!