ZETApress

hírportál

Úszósiker a Héraklész Gálán

Milák Kristóf úszóKét úszót, Késely Ajnát és Milák Kristófot választották 2017 legjobb utánpótláskorú sportolójának, a díjakat ma délután a hagyományos Héraklész Gálán adták át az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A 2017. február 24-ei díjazottakról idekattintva olvashatunk.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának ünnepségén a tavalyi esztendő korosztályos és felnőtt kontinens- és világbajnokságain, valamint a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket részesítették elismerésben. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Héraklész Bajnokprogram 2001-ben indult útjára az új utánpótlás-nevelési stratégia első részeként. A program akkor még 13, mára viszont már 21 sportágat menedzsel, és véleménye szerint egyértelműen beváltotta a hozzá kapcsolódó pozitív igényeket.

? Öröm látni és tapasztalni, hogy a programoknak köszönhetően évről évre nő azon fiatal sportolók száma, akik fantasztikus sikereket érnek el a korosztályos világversenyeken, arra pedig még inkább büszkék lehetünk, hogy akadnak olyanok, akik már a felnőttek között is bontogatják szárnyaikat, sőt komoly eredményeket érnek el ? fogalmazott Szabó Tünde, aki előbb Kulcsár Krisztián MOB-elnökkel, majd Vékássy Bálint MOB-főtitkárral, végül Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral 12 sportág 25 női és 21 férfi versenyzőjét, valamint 32 edzőjét díjazta.

A férfiaknál Milák Kristóf azzal érdemelte ki az elsőséget, hogy a tavalyi junior úszó Európa-bajnokságon 200 méter pillangón győzött, a junior világbajnokságon két aranyérmet nyert (100 és 200 m pillangó), a budapesti felnőtt vb-n pedig 100 méteren ezüstérmes lett. A nőknél Késely Ajna annak köszönheti győzelmét, hogy a junior úszó világbajnokságon egy arany- (400 m gyors) és két ezüstérmet (200 és 800 m gyors) szerzett, a felnőtt vb-n pedig 400 m gyorson hatodik lett.

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a 4×200 és 4×100 méteren junior világbajnok úszóváltó lett a legjobb. Milák Kristóf, Márton Richárd, Németh Nándor, Barta Márton és Lakatos Dávid mindkét váltóban helyet kapott, míg Holló Balázs és Kalmár Ákos csak a hosszabbik távon szerepelt. A nőknél az 500 és 1000 méteren ifjúsági Európa-, valamint 500 méteren ifjúsági világbajnoki címet nyert Biben Karina Klaudia ? Bakó Olga kajak-kettes végzett az élen.

A klasszikus csapatsportágak kategóriájában csak egy győztest hirdettek, itt az a U16-os Eb-n és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon egyaránt 2. helyezett női kosárlabda-válogatott tagjai vehették át az elismerést. A Héraklész Bajnokprogram (14-18 évesek), illetve Csillagprogram (18-23 évesek) keretében 21 sportágban évente több mint 1400 tehetséges fiatal sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

Az összetett legjobb férfiak: 1. Milák Kristóf úszó, 2. Varga Ádám kajakozó, 3. Siklósi Gergely párbajtőrvívó. Legjobb nők: 1. Késely Ajna úszó, 2. Pusztai Liza kardvívó, 3. Gazsó Dorka Alida kajakozó. A díjátadók előtt és után Opitz Barbi, a 2016-os X?Faktor győztese énekelt, míg a kategóriák között a 4 For Dance és a LedDance Hungary táncolt. Pintácsi Viki, Szandi nővére fotósként dokumentálta a történteket. A Kávézóbeli fogadás előtt a díjazottak a Tükörteremben fotózkodtak rajongóikkal.

Szóljon hozzá!