ZETApress

hírportál

Másfél méter a bringásokért!

Bringások a GrundonA legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik a Tour de France kampányához, amelynek célja, hogy minden közlekedő fordítson nagyobb figyelmet a kerékpárosok védelmére ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón a Corvin sétánybeli Grundon.

A megszólalók: Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos; Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója; Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője; Lovassy Krisztián Európa-bajnoki ezüstérmes kerékpárversenyző; Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke; Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és Környey Balázs, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke voltak.

Kampány a bringásokért

Novemberben különleges kampányt hirdetett meg a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme, aki a kerékpárosok biztonságának védelmére hívta fel a közlekedők figyelmét. A direktor elmondta: alapos okuk van a cselekvésre, hiszen a francia utakon csak 2016-ban 162 kerékpáros halt meg, és több mint Négyezer szenvedett sérüléseket. A kampány célja, hogy együttműködésre és a szabályok betartására hívja a járművezetőket ? elsősorban a védtelen közlekedők, a kerékpárosok védelmében.

Több európai országban a KRESZ szabályokban is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor, lakott területen kívül másfél, városban pedig egy méteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett. Ennek a szabálynak a ?megerősítésére” indult ez a figyelemfelhívó kampány, amelyhez a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik. A 1,5 méteres kampányhoz a Tour de Hongrie mellett csatlakozik: Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosság; Magyar Kerékpáros Szövetség; Magyar Kerékpárosklub; Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetség.

KRESZ-módosítás készülőben

Révész Máriusz kormánybiztos arról számolt be, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan a KRESZ módosítására kerülhet sor. A tervek szerint előzéskor a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. Mindemellett a közlekedési kultúra javítása érdekében közlekedésre nevelő munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére. A kiadványt a jövő évtől minden gyermek megkapja majd.Mi is csatlakozunk!

A Tour de Francé felhíváshoz a Magyar Körverseny is csatlakozik. A legnagyobb hazai kerékpárverseny jövő évi kiírása során a megkülönböztető mezeken is visszaköszön majd a kampány üzenete. A Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Sportiroda jó ideje dolgozik azon, hogy nagyobb biztonságban legyenek az utakon a kerékpárosok. A BringaAkadémia programmal részt vesznek a 10-14 éves diákok oktatásában. Az Erasmus+ program keretében pedig külföldi partnereikkel közösen, Európai szinten is komoly eredményeket értek el a gyerekek közlekedésre nevelésében.

A Tour szintet lép: A 2018-as Tour de Hongrie a nemzetközi versenynaptárban már UCI – 1. kategóriával szerepel. Hazánkban még sohasem rendeztek ilyen magas besorolású profi viadalt. Újdonság, hogy jövőre már World Tour csapatok is rajthoz állhatnak a Magyar Körversenyen. Hazai kerékpárosok viszont csak ?kontinentális” klub vagy a magyar válogatott színeiben indulhatnak. Húsz csapat lesz a rajtnál. 11,5 milliós pénzdíj: A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint mintegy 38 ezer eurós, azaz 11,5 millió forintos pénzdíj talál gazdára 2018-ban. Ez több mint a kétszerese az ideinek. Jövőre több mint kétszer annyi világranglitsa pontot osztanak a Magyar Körversenyen, mint 2017-ben.

Merre járt már a magyar Tour?

A verseny kilenc évtizedes történetében összesen 223 szakaszra került sor. A leghosszabb Tour az 1962-es volt a maga 1393 kilométerével, míg a legtöbb szakaszt (10) 1994-ben írták ki. A legtöbbször, 76 alkalommal Budapest volt rajt vagy cél helyszíne, a fővárost Miskolc (30), Debrecen (24) és Szombathely (23) követi. A Magyar Kör négy alkalommal lépett át a jelenlegi határainkon: 1942-ben és 1943-ban a visszacsatolt erdélyi területeken járt, 2007-ben és 2008-ban pedig Szlovákiában vendégeskedett a Tour de Hongrie.

A 2017-es Tour de Hongrie útvonalában szerepelt Szombathely, Keszthely, Zalaegerszeg (ide a rendkívüli időjárási körülmények miatt nem juthatott el a karaván), Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény és Budapest. A jövő évi Tour de Hongrie útvonalát várhatóan 2018. februárban mutatjuk be a nagyközönségnek. A 2018. évi Tour de Hongrie augusztus 14-én rajtol és 19-én fejeződik be. 2018-ban akár a mezőny fele a Tour de France-ról ismert WorldTour-csapatok kerekeseiből állhat.

Szóljon hozzá!