ZETApress

hírportál

TAO-támogatás Zuglóban

BUBIS szénsavval és nélküleMilliárdos állami támogatás a BVSC-Zuglónak. 2017-ben és 2018-ban is folytatódik az egyesület nagyszabású fejlesztési programja ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Szőnyi úti Sport Bisztró Étteremben, ahol szénsav nélküli BUBIS ásványvíz is várt. Moderált Tóth Veronika, a BVSC-Zugló kommunikációs igazgatója.

A BVSC-Zugló eddigi erőfeszítéseinek elismerése, hogy a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja a sportklub 2017/18-as fejlesztéseit. Az egyesület az állami forrásokat csak a beruházások önrészének biztosításához használja, a fennmaradó költségeket, vagyis a teljes kiadások nagyobb részét TAO-támogatásokból fedezi. A közös erőfeszítések eredményeként a klub idén és jövőre öt nagyobb fejlesztést is végrehajthat. Folytatódnak a nagyszabású fejlesztések a BVSC-Zuglónál ? hangzott el a sajtótájékoztatón. Az elmúlt években mintegy hárommilliárd forintos beruházás valósult meg az egyesületnél, ami Kelet-Pest legnagyobb sportberuházása volt. Ennek folytatásaként újabb közel hárommilliárd forintnyi fejlesztés várható.

A Magyar Kormány kiemelt célként fogalmazta meg a sportlétesítmények fejlesztését, hiszen a sportéletet támogató beruházások hozzájárulnak a következő nemzedékek egészségéhez, neveléséhez, az ország gazdasági teljesítőképességének javításához, a beruházások által teremtett munkahelyekkel a foglalkoztatás növeléséhez, és a támogatott egyesületek által a magyar sport jövőbeni versenyképességének javulásához. A Kormány támogatásával ezért többek között lehetővé válik a nagy múltú, hagyományos magyar sportértékeket őrző egyesületek által használt sportlétesítmények modernizációja, a sportélet fejlődését elősegítő új sportlétesítmények építése.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte, hogy a BVSC megalakulása óta fontos szerepet játszik az egészséges életmód és testkultúra népszerűsítésében, a szabadidősport szervezésében, akárcsak a hazai és nemzetközi élvonalban kimagasló eredményeket elérő sportolók nevelésében, felkészítésében. Ezek tükrében a Magyar Kormány döntött a BVSC sportfejlesztési stratégiái megvalósításának elősegítéséről, és ezekhez költségvetési forrást biztosít. ? A beruházások megvalósulásával a BVSC a jelenlegi és leendő sportolóit XXI. századi európai színvonalon fogja tudni kiszolgálni ? tette hozzá Szabó Tünde.

Öt nagy fejlesztés indul

A 2017/18-as fejlesztésekkel újabb közel hárommilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg. Még az idén elkezdődik a 2016-ban újra megalakult kézilabda szakosztály számára a fűthető kézilabda csarnok kialakítása egy leromlott állapotú, fedett létesítményből. Ennek költsége 233 millió forint. Megépül a műfüves futball nagypálya, aminek költsége az öltözők korszerűsítésével 236 millió forint, és folytatódik a székház felújítása is, amely összesen több mint félmilliárd forintba kerül. ? Eddigi erőfeszítéseink elismerése a megítélt kormányzati támogatás. Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően a BVSC-Zugló mára az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egyesületévé vált. A munka folytatódik, és az infrastruktúra bővítése, korszerűsítése továbbra is BVSC-Zugló versenysportolói, az itt sportoló gyerekek és az őket edzésre kísérő szülők igényi szerint történik majd ? mondta el Szatmáry Kristóf klubelnök.

Az elmúlt években olyan fejlesztések történtek, amelyek jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az egyesületben sportolók XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények között edzhessenek. A klub felújíthatta élőfüves centerpályáját, részben korszerűsítette a Laky Károly Sportuszodát, valamint három új műfüves pálya is épült, amelyek közül kettő fedett. Továbbá immáron a BVSC-Zugló büszkélkedhet a főváros legnagyobb fedett uszodájával és az egyik legszebb vívócsarnokával. S míg 2012-ben még csak 840-en sportoltak a klubnál, számuk idén már kétezer főre bővült, közülük háromszázan versenysportolók. Az úszásoktatáson részt vevő gyerekek száma is megduplázódott öt év alatt: az idei évben összesen már mintegy tízezren tanultak, illetve tanulnak úszni a klubnál. A szakosztályok száma 11-ről 14-re emelkedett.

? Zuglónak kiemelten fontos az utánpótlás-nevelés, ezért a kerület vezetése nagyon pozitívan értékeli, hogy a kormány is jelentős összeggel támogatja a sportlétesítmények fejlesztését. A mostani állami finanszírozás odaítélésével a kormány bizonyította, hogy a zuglói önkormányzathoz hasonlóan elismeri a sportegyesület elnöksége és szakvezetői által végzett munka sikerét ? mondta a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester is megjelent, de ő nem szólalt fel a sajtóreggelin.

A jövőre a Tatai út 3/B. alatti labdarúgó központ kiépítése 832 millió forintos beruházást jelent. Ennek keretében megtörténik a központ épületének felújítása, illetve két világítással ellátott élőfüves és egy világítással ellátott műfüves pálya kialakítása. 2018-ban folytatódik az uszodafejlesztési program is, a mintegy 1,3 milliárd forintból ? részben önkormányzati segítséggel ? megvalósuló beruházás keretében többek között olyan, 736 millió forint értékű geotermikus hőszivattyús rendszer épül ki, amely a létesítmény fenntartását gazdaságosabbá, energia-hatékonyabbá és környezetkímélőbbé teszi.

A közel 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatásból a BVSC-Zugló összesen 811 millió forintot használ a beruházások önrészének biztosításához, a további 70 százalékos részt TAO-támogatásokból fedezi. A kormányzati keret fennmaradó részéből, 366 millió forintból a sportklub szomszédságában fekvő, MÁV Zrt. tulajdonában lévő terület rendezése történhet meg. Ennek az ingatlannak a vagyonkezelője a BVSC-Zugló, de mivel a területen a vasúti pályához tartozó elemek ? például 10 kV-os földkábelek ? találhatóak, így azokat át kell helyezni ahhoz, hogy a sportklub a telket a jövőben hasznosítani tudja.

Szóljon hozzá!