ZETApress

hírportál

Tízezrek a Városligetben

Csodás hangulati alap holnapra a 32. SPAR Budapest Maraton ?jFesztiválhoz. A V4 Futóhétvége a szinte tavaszias, a futóknak túl meleg időben (többen félmeztelenre vetkeztek) hatalmas tömegeket vonzott a Városligetbe: 13 ezer-négyszáz (!) futó és gyalogló nevezett a mai nap rövidebb távú futamaira, melyekből nyolcat rendezett a Budapest Sportiroda (BSI).

Magyarország a V4 csoport elnökségét tölti be egy évig. Ennek kapcsán a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ? aki külhoni teendői miatt nem indulhatott az eseményen ? a V4 futóhétvége jelentőségéről elmondta: mi is köthetné még jobban össze a visegrádi országokat, mint a sport?! Mivel a SPAR Budapest Maraton? Fesztivál ? V4 Futóhétvége a V4 programsorozat hivatalos része, ezzel is egyértelművé vált, hogy messzemenőkig sportos elnökség a magyarországi. A 4×2 km-es V4 váltóverseny hatalmas küzdelmet hozott a férfiaknál: mindössze 1 másodperccel előzte meg a TAC?1 (30:11) a DVSC-t (30:12), jóformán célfotóra volt szükség. A TAC-os lányoknak is sikerült elérni a dobogót, a 3. helyen értek célba, míg az elsőség a BEAC-é lett.

A cél érdekében rövid időre sportágat váltottak a vizes vb sztárjai: Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok úszó, Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó, valamint Bernek Péter rövid-pályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok úszó. A sztársportolók a karitatív Ökumenikus Segélyszervezet mezén viselték a 1353-as adományvonal számát, és az ökumenikusoktól már jól ismert Ne csak szurkolj, segíts! üzenetet, hogy ők buzdítsák a szurkolókat az adományozásra. A Segélyszervezet az akcióval az országszerte 1500 rászoruló gyermeket segítő Kapaszkodó gyermekfejlesztő programjára gyűjt adományokat.

Remekül sikerült hát a nyitány, s ez megalapozta az egyébként is fantasztikus hangulatot. A 600 méteres NESTLÉ Családi Futáson több nagyon jól ismert arc is felbukkant: a maratoni címvédő Szimona Staicu két lányával, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő meg három lányával futott.

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) idén immár 5. alkalommal szervezte meg az Esélyegyenlőségi Futamot. Egy 500 méteres külön futam keretein belül teremtettek lehetőséget több mint 250 fogyatékos gyermeknek, hogy ép társaikhoz hasonlóan ők is átélhessék a teljesítés izgalmait. Az eseményen példaképeik is megjelentek, hiszen Suba Róbert paralimpiai ezüstérmes kajakos és Lengyel Zsófia paratriatlonista is aktívan szerepeltek.

A Real Nature Maratonka EMMI sulifutamokon soha ennyi gyerek nem nevezett, több mint hétezren voltak. A gyerekek nem egyszer szüleikkel teljesítették a 2,5 km-t. Köztük volt dr. Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke és felesége, az olimpiai bronzérmes Mincza Ildikó, akik gyermekeikkel együtt futottak.

[youtube]https://youtu.be/CKkrQmSHobA[/youtube]

A nap záró futamát, az 5 km-es Riska Mini Maratont akárcsak tavaly, a 26 éves diósdi Dani Áron (BEAC, 16:56) nyerte Deáki Jenőt (17:20) megelőzve, míg 3. Gurály Attila (17:26) lett. ? A rajtnál beragadtam, mert a lányok lelkesen, bár kissé meggondolatlanul mérték fel a képességeiket, és nem tudtam kirobbanni az első métereken. A többieket végül két kilométernél értem utol és fokozatosan sikerült leszakítanom őket. Nem futottam ki magamból a maximumot, csak az utolsó száz méteren pörgettem fel maximálisan, de tartalékolnom kell, hiszen holnap a 10 kilométeresek között is szeretnék jó eredményt elérni! ? mondta Dani Áron. A női győztes Lucsán Boglárka (19:39), aki a tavalyi győztes Farkas Dalma Franciskát (UTE, 20:05) utasította maga mögé, míg 3. Hazay Krisztina Eszter (BEAC, 20:31) lett.

? A mai versenyt egyfajta bemelegítésnek szántam a holnapi 10 kilométerre, és nagyon izgatottan várom a kihívást, mert még soha életemben nem futottam le akkora távot egyben. Konkrét futóedzéseim nincsenek, kardió gyanánt bokszolok és emellett kézilabdázom. Ennek tudatában ma visszafogottan szerettem volna kezdeni, azonban annyira magával ragadott a hangulat, hogy semmi sem úgy alakult, ahogy terveztem. Eredetileg 35-40 perc körül akartam célba érni, ehhez képest 29 körüli időt futottam. A hangulat fantasztikus volt, mindenki buzdította egymást, a szurkolók pacsiztak velünk, egy igaz adrenalin-bomba volt ez a futás. Most egy barátnőm állt velem rajthoz, de holnap négyen kísérnek el a 10 kilométerre ? mondta Sarka Kata tévés műsorvezető, aki szintén az 5 km-en futott. A holnapi hosszabb távú mezőnyökkel 32 ezer nevezőre emelkedhet az összlétszám, amellyel Magyarország eddigi legnépesebb szabadidősport eseményének 2. napja következhet.

Szóljon hozzá!