ZETApress

hírportál

Győrből New Jersey-be

Danone FocikupaNew Jersey-ben focizhat ősszel a legjobb magyar csapat. Danone Focikupa a Gyermekekért: a Kárpátok Maradonája a magyar gyerekeknek is szurkolt. Tizenkét régió legjobb, 10-12 éves gyerekekből álló csapata küzdött meg egymással azért, hogy Magyarországot képviselhesse New Jerseyben a világ legnagyobb, gyerekeknek rendezett focikupáján.

A hazánkban a Danone és az MLSZ által megrendezett kupa angyalföldi döntőjén Gheorghe Hagi, a Kárpátok Maradonájaként ismert román és Détári Lajos, a Dömének becézett magyar labdarúgó legenda együtt szurkolt a gyerekeknek. A kupa fő célkitűzése, hogy egészséges életmódra nevelje a gyerekeket, de a szervezők fontosnak tartják, hogy a szociális helyzetük miatt hátrányt szenvedő gyermekeknek is lehetőséget teremtsenek a sportolásra, ezért a kupában részt vevő futballklubok akadémistái sportszert és sportruházatot gyűjtöttek állami gondoskodásban élő társaik részére.

Egy álom ma valóra vált

A Danone Focikupa a Gyermekekért (Danone Nations Cup) a világ legnagyobb, immár 15 éves múltra visszatekintő, professzionális gyermeklabdarúgó kupája, amelyen eddig mintegy két- és félmillió gyerek vett részt világszerte. Idén Magyarországon 12 régió 96 U12-es csapatának több mint ezer fiatal labdarúgója focizott az április-május során megrendezett regionális elődöntőkön, közülük került ki régiónként az az egy-egy csapat, amely ma Angyalföldön lépett pályára.

A nemzeti döntőn a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia, a Bozsik Akadémia Nyíregyháza, az Eger Plútó, az ETO Futball, az FTC, a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia, a Monori SE, az MTK U12, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, a SZEOL SC, az UTE, valamint a ZTE FC csapatai küzdöttek meg egymással az amerikai kijutásért. A döntőt az ETO Futball 0:0-s eredmény után büntetőrúgásokkal 2:0-ra nyerte meg a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csapata ellen, a magyar bajnok csapat szeptemberben a Ney York melletti New Jersey-be utazik, ahol a New York Red Bulls csapatának otthont adó 25 ezer férőhelyes RedBull Arénában léphet pályára. A legsportszerűbb csapatnak járó kupát a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia kapta.

Futballklasszisok a kispadon

Délelőtti megnyitóA kupát az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elvi támogatásában részesítette, melyet a délelőtti megnyitón Szekeres Pál miniszteri biztos, a délutáni díjátadón Sárfalvi Péter helyettes államtitkár képviselt. Hazai fővédnöke Nyilasi Tibor 70-szeres labdarúgó válogatott, tiszteletbeli nagykövete pedig Hevesi Tamás énekes és futballedző. (Ezt egy életen át kell játszani! ? énekli már évtizedek óta.) A budapesti döntőn az MLSZ elnökségi tagjaként részt vett Gellei Imre és hosszú évek után itt találkozott újra egymással Gheroghe Hagi és Détári Lajos is, akik korábban mindketten a világválogatott tagjai voltak. Eljött szurkolni Őexcellenciája Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is, aki valaha jégkorongozott és személyesen hívott meg Rezidenciájára a július 14-ei nemzeti ünnepi fogadására. Az évenkénti Csaba utcai nyári kerti partikról korábban is rendszeresen tudósítottam.

Az egészséges életmód alapja a sport és a kiegyensúlyozott táplálkozás. ? Célunk, hogy a labdarúgáson keresztül felhívjuk a gyerekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára, amelynek szerves része a kiegyensúlyozott táplálkozás is, és amelynek alapjait a legkönnyebben gyerekkorban lehet elsajátítani! ? mondta Paolo Maria Tafuri, a Danone Magyarország ügyvezető igazgatója, aki a négy pálya egyikén a kezdőrúgást is elvégezte.

A program ezen célkitűzésében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a torna szakmai partnere segítette a kezdeményezést: a meccsek szünetében a gyerekek játékos foglalkozások során tanulhattak arról, hogy mit, mennyit és miért érdemes fogyasztani ebben a korban azért, hogy fizikai és szellemi fejlődésüket a leginkább biztosítani tudják. Erről Kubinyi Jolán elnök-asszony beszélt a megnyitón.

Sportszergyűjtéssel segítették a hátrányos helyzetű gyerek focistákat. A Danone Focikupa a Gyermekekért és az MLSZ Grassroots programjának egyaránt fontos célkitűzése a sportra való buzdítás és a játékra való lehetőség megteremtése. Ezért az akadémisták sportszereket és sportruházatot gyűjtöttek az állami gondoskodásban élő gyermekek részére ? akik tavaly szintén részt vettek a kupában ? azzal a céllal, hogy nekik is több lehetőségük legyen a sport által biztosított egészséges életmódra és akár a kiugrási lehetőséget biztosító sportolói karrierre.

Szóljon hozzá!