ZETApress

hírportál

EMMI a SPAR-maratonon

29. SPAR Budapest Maraton 2014.Nagy Tamás János és Juhász-Staicu Simona győzött a 29. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. A férfiak maratoni versenyét Nagy Tamás János, a nőkét ? címét megvédve ? Juhász-Staicu Simona nyerte szombaton, amelyen a szervező Budapest Sportiroda (BSI) közlése szerint részvételi rekordot regisztráltak.

Gyönyörű őszi időben, de a futók számára talán már túl erős napsütésben zajlott le a verseny, a rajt idején 29, célba érkezéskor 31 fok volt. A startot Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszónő lőtte el az Olof Palme sétány Városligeti Műjégpálya előtti területén. Összesen 23 ezer 450-en indultak a futófesztivál hét különböző távján, és soha nem látott számban ? több mint háromezren ? érkeztek külföldről is 71 ország képviseletében.

A Flora Maratonstafétában felesleges volt a vígszínháziak aggodalma, a próbáról időben befutottak a starthelyre és váltóhelyekre, s Csőre Gábor futott be a célba. A Fut a színház idén 23 csapattal, a korábbinál jóval erősebb létszámmal zajlott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának váltója is részt vett a viadalon, ahol az általuk elindított hagyományt folytatva idén is látássérült és mozgássérült sporttársakkal együtt teljesítették a 42 kilométeres távot. Balogh Zoltán miniszter a váltó 3. tagjaként nyolc és félkilométert, míg Novák Katalin család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár és Farkas Anikó, a tárca kabinetfőnöke közel egyenlő arányban ? 11 kilométernél is többeket futva ? osztozott a maradék 33 és félkilométeren.

Az utolsó pár száz métert végül mindannyian együtt tették meg a célig a fogyatékkal élő futótársaikkal. A VIP-zónában a miniszter úr kérdésemre elmondta, hogy különösebben nem készült a versenyre, viszont heti két alkalommal tíz-tíz kilométert fut egészsége megőrzéseként. A sportért felelő államtitkártól megtudtam, hogy ennél kevesebbet, de gyakrabban teljesít, kétnaponta fut öt-öt kilométert. Félmaratonra bármikor jó lenne, de a teljes táv még hosszú neki, így erre egyelőre nem vállalkozna.

? Nem számítottam győzelemre, ennek ellenére kezdettől megpróbáltam tapadni a favoritra, Kovács Tamásra. Huszonhárom kilométerig tudtam vele tartani a tempót, ekkor azonban leszakadtam, és el is könyveltem magamban a második helyet. Végül 500 méterrel a vége előtt tudtam utolérni, és mindent beleadtam, hogy demoralizáljam ? értékelte teljesítményét a maraton férfi győztese. Juhász-Staicu Simona negyedszerre nyerte meg a versenyt ? amely a férfiaknál és a nőknél egyaránt magyar bajnokság is volt egyben ? és ezzel a mostani sikerrel vonul vissza a maratoni futástól. Elmondása szerint néhány nappal a rajt előtt átírta a felkészülési terveit az, hogy hangszálgyulladást kapott, egyszerűen képtelen volt edzeni, de végül így is magabiztosan győzött. ? Nőkkel nem is nagyon találkoztam a verseny alatt, szerencsére a fiúk közül mindig volt valaki, aki segített egy-két kilométeren keresztül. A táv felénél egyszerűen nem kaptam levegőt, nagyon megviselt az a szakasz, csak nehezen jutottam túl rajta. A meleg a lassabb iram miatt nem viselt meg, de így is elfáradtam a végére ? nyilatkozott Simona.

Eredmények a 29. SPAR-futónapon

SPAR Budapest Maraton férfiak: 1. Nagy Tamás János (Kaposvári Építők AC) 2:27:14; 2. Kovács Tamás (VEDAC) 2:27:24; 3. Deli Gergely (ELTA ADSK) 2:32:02 óra. Nők: 1. Juhász-Staicu Simona (DVSE) 2:51:08; 2. Laluska Zsuzsa (ELTE ADSK) 3:05:09; 3. Ladányi Tímea (MAC) 3:07:01 óra. SPAR Budapest Maraton handbike, férfiak: 1. Roland Ruepp (olasz) 2:18:54 óra. Coca-Cola Testébresztő, 30 km férfiak: 1. Szekeres András (Budapest) 1:54:05 óra, nők: 1. Kárász Krisztina (Dunakeszi) 2:16:30 óra. Flora Maraton Staféta férfiak: 1. Nyulak (Kovács Tamás, Koszár Zsolt, Fonyó Sándor, Kis Áron) 2:27:22 óra, nők: 1. Debreceni Kilométerek SE (Varga Krisztina, Ménes Anita, Aradi Bernadett, Gulyás Vera) 2:52:58 óra. Riska Minimaraton 7000 méter férfiak 1. Abel Kibet Rop (kenyai) 21:22 perc, nők 1. Kaiser Zita (Benedek Team SE) 25:22 perc.

Szóljon hozzá!