ZETApress

hírportál

Újabb 25-ös a cél!

Családi Shrek-partiA Művészetek Palotájában zajló 8. Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál délutáni sajtótájékoztatón Polgár Judit arról beszélt, hogy a Polgár Sakkfesztivál tekintetében is szeretné elérni a 25-ös számot, azaz legalább ennyi alkalommal megrendezni az eseményt. A női világranglistát több mint 25 éve vezető nemzetközi nagymester augusztusban jelentette be, hogy visszavonul a versenysakkozástól.

Zurab Azmajparasvili, a sportág európai szövetségének grúz elnöke elmondta, augusztusban nyerte el ezt a posztot, s pályázatának fő eleme volt a sakk az iskolában program. Ahogy fogalmazott, különlegesnek tartja a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota-programot, amelynek lényege a sakkon keresztül történő képességfejlesztés, s a jövőben szeretne szoros kapcsolatot tartani az ötletgazdával és európai szintre vinni a programot. Hangsúlyozta: Polgár Judit neve garanciát jelent a program tartalmára és sikerességére.

Nádasi Tamás, a névadó szponzor Aquaprofit Zrt. elnöke felelevenítette, hogy amikor Polgár Judit a 2006/07-es szezonban nagykanizsai csapatukhoz igazolt, az jelentette az igazi áttörést a klub életében, amely akkor bajnok lett, s ezt azóta többször is megismételte. Nagyon sajnálják, hogy a sportoló visszavonult a versenysakkozástól. A fesztivál rendszeres résztvevői között a sakkjátékhoz vonzódó ismert közéleti személyiségek, művészek, sportolók és tudósok is megtalálhatóak.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője kiemelte, hogy harmadik alkalommal támogatják a Polgár Sakkfesztivált. Emellett emlékeztetett arra, hogy 2012-ben javaslatot fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy vezessék be a sakkot az iskolákban mint választható tantárgyat, s ennek a kezdeményezésnek Polgár Judit az élharcosa volt.

Polgár Zsófi szimultánjaA most zajló sakkfesztivál egész napos családi szórakozást kínált. A gyerekeket az óriás méretben megépített sakkpalota, a 3D-s interaktív táblás sakkoktatás, vetélkedők, kézműves mesterségek bemutatkozása, ovis foglalkozások és sakkmese várták délelőttől egészen estig. A sakkpalota sétányon elkészíthették a Nemzeti Alaptantervbe bekerült Sakkpalota programból ismert bábokat, koronákat, zászlókat, játszhatnak babzsák-sakkot, a különböző állomásokon a feladatok elvégzésével gyűjtött sakktallérokat pedig értékes nyereményekre válthatták.

A hagyományokhoz hűen a sakk nem csupán fejlesztő jelleggel, hanem a játék legmagasabb szintjén is megjelent a rendezvényen. Polgár Judit ezúttal is több partiban, szimultán, villám vagy éppen páros meccsen várta a kihívóit testvérével, Zsófiával együtt. A szimultán során 25 partijából aztán Judit 19-et megnyert, hat meccs pedig döntetlennel zárult, míg Zsófia még ennél is jobb mérleggel zárt: mindössze két remi mellett 23-szor győzött. Gesztesi Károly ? Shrek magyar hangja ? Polgár Judittal játszott családi shrek-partit. Lékó Péter nemzetközi sakknagymester kommentálásával kiderült, hogy tudnak-e sakkozni az orgék.

Szóljon hozzá!