ZETApress

hírportál

Judolecke tíz iskolában

Judo 1A nemzetközi szövetség támogatásával bővül az Iskolai Judo Program. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) a Duna parti Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben megtartott közös sajtótájékoztatón ma jelentette be, hogy az IJF támogatásával bővül a tavaly útjára indult Iskolai Judo Program Magyarországon. Fotóink Róth Tamás felvételei.

Dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte, hogy az MJSZ-hez 2020-ig befolyó 11 milliárd forintos állami támogatás jelzi: biztos alapokon áll a magyar judo. A politikus elmondta, a magyar szövetség sportágfejlesztési programja során eddig százhúsz tanár szerezte meg az alapfokú cselgáncsedzői képesítést, és kilencven iskola kapott összesen négyezer-ötszáz négyzetméter tatamit, illetve ezernyolcszáz judogit.

Marius L. Vizer, az IJF elnöke az ünnepélyes szerződéskötés során elmondta, az idén tíz iskolához juttatják el az edzőknek megítélt havi ezer dolláros jutalmat, továbbá iskolánként száznegyvennégy négyzetméternyi tatamit és ötven judoruhát. Jövőre további tíz iskola számíthat hasonló adományokra. ? Az iskolai oktatást támogató programunk már harminc országban elindult, mivel a judo a legkiemeltebb sportágnak tekinthető nevelési szempontból ? jelentette ki az IJF első embere, hozzátéve: a világszövetség már megnyitotta a magyarországi Judo Akadémiát, s hamarosan Budapesten kívánja létrehozni nemzetközi edzőközpontját.

A hosszú távú célokról szólva Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke kifejtette, hogy az iskolai program révén hat év múlva már húszezer regisztrált cselgáncsozót szeretne nyilvántartani a szövetség. ? Fontos, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a judóval, ilyen módon erősítve a piramis alját, hogy aztán minél nagyobbat tudjunk meríteni, azaz minél több élversenyzőt neveljünk ki ? közölte Dr. Tóth László, aki a 2016-os riói olimpia kapcsán úgy fogalmazott: ugyanolyan vagy jobb eredményeket vár, mint Londonban, ahol két éve egy ezüst- és egy bronzérem, továbbá két ötödik és egy hetedik hely volt a magyar termés.

Judo 2Az alábbi tíz iskolában kezdik meg a judo oktatást az IJF támogatásával: Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon Székhelyintézmény, edző: Megyeri László; Bólyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Debrecen, edző: Balogh Csaba; Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Miskolc, edző: Gecsei László; Általános Iskola, Pápa, edző: Mezei Csaba; Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, edző: Demeter Bendegúz; Implom József Általános Iskola és 5. számú Általános Iskola, Gyula, edző: Gyáni János; Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, edző: Petrányi Imre; Csíki-hegyek Utcai Általános Iskola, Budapest, edző: Bere Tamás; Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola, Zrínyi Ilona Általános Iskola, Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely, edző: Antoni Csaba és II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Szolnok, edző: Németh Tibor.

Szóljon hozzá!