ZETApress

hírportál

Átadták a Fradi-pályát

Az angol Premier League-ben szereplő Chelsea elleni gálamérkőzéssel megnyitották a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát (melynek júliusi elejei névadásról mi is beszámoltunk) tegnap este 17 órától. A mérkőzés előtt Orbán Viktor kormányfő, Fürjes Balázs kormánybiztos és Kubatov Gábor, az FTC elnöke mondott ünnepi beszédet.

A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem zöld-fehér vér folyik az ereiben. A miniszterelnök beszédében többek között nagyrabecsülését fejezte ki a fradistáknak a Fradi-szívért, amely szavaival élve mindig nemzeti, piros-fehér-zöld színű is volt. Köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban.

Orbán Viktor szintén köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek és háláját fejezte ki az ország valamennyi polgárának, hogy az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy Magyarország a csőd szélén tántorgott. ? Megmutatták, hogy a magyarok sosem adják fel ? jelentette ki, végül köszönetet mondott a fradistáknak azért is, hogy fenntartották a világ egyik legnagyobb sportklubját. Fotóink ? miként az áprilisi felcsúti pályaavatón ? Vígh Alex felvételei.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos köszöntőjében a győzelemre helyezte a hangsúlyt, mert szerinte a stadionnal nemcsak a fradisták, hanem a budapestiek és a magyarok is győztek. Emlékeztetett arra, hogy a Fradi csodacsapat, olyan magyar klub, amely egykor végigverte a világot, amelynek nem lehetett elvenni a nevét sem. ? Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni, a miénk! ? fogalmazott.

Kubatov Gábor, a Ferencváros klubelnöke mindazoknak köszönetet mondott, akiknek közük volt az építkezéshez, külön kiemelve Orbán Viktor szerepét is. Ugyancsak megköszönte a Ferencváros legendáinak, hogy harminc olimpiai aranyérmet nyertek, valamint a labdarúgóknak, hogy 28 bajnoki címet szereztek. ? Példaképekre van szükség, hogy mutassák a kicsiknek az utat ? jelentette ki a Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő. Az ünnepi beszédek alatt szórványos fütty és taps egyaránt hallatszott.

Az avató ünnepség végén kisfilmek segítségével felidézték a korábbi Üllői úti stadionok felejthetetlen pillanatait, a nagy győzelmeket, emlékezetes gólokat. Többször felcsendült a Fradi-induló, néhány galambot elengedtek és a Magyar Honvédség néhány Kecskeméten állomásozó Grippen vadászgépe is áthúzott a pálya fölött, amelyek a műsorvezető szavaival élve mintegy védelmükbe vették az új stadiont. A Ferencváros?Chelsea gálameccs 20:45-kor kezdődött, szünetben még a Fradi vezetett Gera góljával 1:0-ra, mégis a vendégek nyerték 2:1-re a találkozót. Nem ez volt az első hazai vereség az új stadionban: a múlt hétfői főpróbán az újpesti öregfiúk úgy nyertek 6:5-re, hogy szünetben még a ferencvárosi öregfiúk vezettek 4:3-ra.

Szóljon hozzá!