ZETApress

hírportál

Sakkolimpia Tromsőben

A legerősebb magyar férfi és női csapat indul csütörtökön a norvégiai Tromsőben pénteken kezdődő sakkolimpiára, melyre a férfiaknál 175, a nőknél 140 válogatott nevezett ? mondta Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára a kora délutáni sajtótájékoztatón a Falk Miksa utcai Székházban. Fotóink Lantai József felvételei.

Az Élő-pontszámok alapján a résztvevők rangsorában a férfi csapat a 6., a női a 13. helyen áll. Hazai László női szövetségi kapitány szerint náluk a legjobb tízbe kerülés szép eredmény lenne. Elmondta, hogy az első táblán Hoang Thanh Trang, a tavalyi egyéni Európa-bajnok játszik majd, a másodikon pedig a kétszeres olimpiai bajnok, nagy visszatérő Mádl Ildikó. Rajtuk kívül még Gara Anita, Gara Tícia és Papp Petra szerepel a csapatban. A késve érkező Hoang Thanh Trang elmondta, bár az idei plovdivi egyéni Eb nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna, úgy érzi, azóta egyre jobban megy neki a játék. Bízik benne, hogy sikerül megismételni a tavalyi szereplést, amikor az Eb-n hatodik lett a válogatott.

Horváth Tamás férfi szövetségi kapitány elmondta, hogy az első táblán Lékó Péter, a másodikon a tavalyi Eb-n ugyanitt jól szereplő Balogh Csaba játszik majd, a harmadik csapattag Almási Zoltán, a negyedik az első olimpiáján részt vevő Rapport Richárd ? aki mai is külföldön versenyez ?, az ötödik Polgár Judit lesz. A szakember szerint az összeállítást a játékosok pillanatnyi formája és az ellenfél kiléte is befolyásolja majd. Lékó Péter úgy látja, tíz hasonló tudású csapat küzd majd az érmekért, és a Rapport Richárddal megerősödött magyar válogatottól az első hatba kerülés nagyon jó teljesítmény lenne. Szerinte a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja, ami kitűnő lehetőséget nyújt a taktikázásra. Lékó úgy érzi, minden szempontból jól felkészült az olimpiára.

A magyar játékosok hangsúlyozták, hogy a 11 fordulós, jövőre 120 éves svájci rendszerű lebonyolításnál ? amelyben nem minden hasonló képességű válogatott játszik egymással ? a szerencsének is szerepe van a végső sorrend kialakulásában. Bíznak abban, hogy ez a szisztéma ezúttal őket segíti majd, különösen azért, mert pontegyenlőség esetén most már a csapatgyőzelmek száma dönti el a sorrendet, nem az egyes táblaeredmények.

A magyar csapattagok az első hatba kerülés esetén számíthatnak állami pénzjutalomra, az esetleges olimpiai bajnoki cím pedig fejenként átlagosan 14 millió forintot jelentene. A sakkrajongók számára hasznos információ, hogy az augusztus 1-jén péntektől 14-én, csütörtökig tartó sakkolimpia magyar vonatkozású eseményeit a Chess.hu honlapon élőben is nyomon követhetik majd. Mészáros főtitkár elmondta még, hogy a nemzetközi szövetség (FIDE) tromsői kongresszusán Magyarország megpályázza a Kazahsztán visszalépése miatt helyszín nélkül maradt idei U16-os sakkolimpia megrendezését. A novemberről december elejére halasztott esemény házigazdájaként Budapest, Győr és Hévíz kerülhet szóba, ahol mintegy négyszáz résztvevőt ? 300 versenyzőt és kísérőit ? kell majd elhelyeznünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Remek rajt Tromsőben | ZETApress

Szóljon hozzá!