ZETApress

hírportál

Mesteredzők diplomaosztón

Molnár Zoltán MET-elnökDöntött a Magyar Edzők Társasága (MET): Szilárdi Katalin kajak-, Németh Zsolt atléta-, Király István kick-box- és Nagy Lajos birkózóedző mesteredzői címben, míg a kosárlabdázásban tevékenykedő Tax Imre Életműdíjban részesül ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

Molnár Zoltán, a MET elnöke a Magyar Sport Házában elmondta, hogy az 1993-ban megalakult szervezet történetében az idei az első év, amikor nem olimpiai sportágban dolgozó szakembernek is odaítélték a címet. Az elismeréseket szombaton 10 órakor, a Testnevelési Főiskolán, a diplomaosztó alkalmával vehetik át az érintettek.

Köpf Károly, a MET főtitkára ismertette, hogy az idén 20 szakember pályázott a mesteredzői címre, amelyről a szervezet Mesteredzői Kollégiuma döntött. Indoklásként megemlítette, hogy Szilárdi Katalin 1980 óta foglalkozik kajakos gyerekek nevelésével, 1988 óta dolgozik az Építők MDKC-nél, ahol tavaly óta az egyesület ügyvezető elnöki tisztét is betölti. Tanítványai számos Európa-bajnoki címet, valamint világbajnoki érmet nyertek. Két legismertebb versenyzője Kucsera Gábor, valamint Dombi Rudolf, a 2012-es Londoni Nyári Olimpia bajnoka.

Németh Zsolt, a versenyzőként vb-ezüstérmes atlétaedző 2009-ben édesapja, Németh Pál halála után vette át a Szombathelyi Dobó SE vezetését. Tanítványa, Pars Krisztián 2012-ben Európa- és olimpiai lett. A kiváló edző olyan utánpótlásbázist alakított ki Szombathelyen, amelyre hosszú ideig alapozhat a hazai dobóatlétika.

Király István kick-box edzőként a pointfighting stílusirányzat nemzetközileg is elismert megalapítója, aki 11 éve vezeti a magyar semi-contact válogatottat, amely több ízben a nemzetközi versenyek éremtáblázatának élén végzett, többek között olyan nagyhatalmakat megelőzve, mint Oroszország és az Egyesült Államok. Ezen kívül egy komplex módszert dolgozott ki a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi befogadására a sporton keresztül.

Nagy Lajos birkózóedző három évtizede szolgálja sportágát, tanítványai közül Németh Zsanett lett a női birkózó utánpótlás első világbajnoka, valamint Galambos Ramóna az első női birkózó, aki ugyanabban az évben világ- és Európa-bajnok tudott lenni.

Köpf főtitkár az Életműdíjjal kitüntetett Tax Imrét a magyar kosárlabdázás egyik apostolának nevezte, akit évtizedeken át a sportág legnagyobb alakjai között emlegettek. Szülővárosában, Baján kosárlabda-iskolát teremtett, és több mint négy évtizeden át dolgozott a bajai és a magyar kosárlabdáért.

Molnár Zoltán elmondta, hogy a MET Mesteredzői Kollégiumának vezetését Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke vette át Dr. Ormai Lászlótól. A címek odaítéléséről a korábbi vízilabda sikerkapitány felkérésére a jövőben olyan neves személyiségekből álló testület dönt majd, mint Pécsi Gábor öttusa, Kovács Tamás vívás, Mocsai Lajos kézilabda, Hegedüs Csaba birkózás, Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak, Csank János labdarúgás, Kiss László úszás, Mészáros Lajos kosárlabda és Zrínyi Miklós kick-box edzők. Beszéltek arról is, hogy a Nemzet Sportolója címhez hasonlóan kezdeményezik a Nemzet Edzője cím bevezetését is, amelynek odaítélésére a szakszövetségek tehetnek majd javaslatot. Ezt Kiss Norbert, az EMMI sportért felelős államtitkár-helyettese egyelőre nem kommentálta a földszinti tanácsteremben.

Szóljon hozzá!