ZETApress

hírportál

Dzsudogik és tatamik

Éva és LászlóTöbb mint ötezer négyzetméternyi tatamival bővülnek a magyar cselgáncsozók felkészülési lehetőségei a sportágfejlesztési program keretében megvalósuló iskolai programnak köszönhetően ? jelentette be Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) délelőtti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Sport Házában Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta: egy hosszú közbeszerzési eljárás után most kerültek kiadható állapotba a cselgáncs fontos kellékei, a tatamik és a dzsudogik, majd azokat az államtitkár társaságában képletesen ki is osztotta az iskolák és az egyesületek képviselői között. Az összesen pontosan 5050 négyzetméternyi szőnyegfelületből többek között jut a felnőtt-, a fogyatékos-, az iskolai, illetve az utánpótlásprogramra, a tatai edzőtábor például 832 négyzetméter új tatamifelülettel bővül. Ezen kívül kétezer új dzsudogit is kiosztottak a versenyzők között.

Az elnök fontos eseménynek nevezte, hogy a sportág bekerült a Nemzeti Alaptantervbe is, így ezzel eljutottak az általános iskolákba, amitől hosszabb távon az utánpótlásbázis megduplázását, az ifjúság egészségi állapotának javulását, valamint az eredményesség növekedését várják. Évente két-háromezer fővel nő a szövetség regisztrált tagjainak száma, a távlati céljuk pedig az, hogy 2021-re 197 járásban működjön cselgáncsközpont. Az elnök beszélt arról is, hogy június 21-én és 22-én első alkalommal rendeznek Magyarországon cselgáncs Grand Prix-t, amely a havannai után a második kvalifikációs verseny lesz a riói olimpiára. Az eseményre 80 ország 500-600 dzsudokáját várják. A budapesti GP azért is előnyös a magyar cselgáncssport számára, mert minden súlycsoportban négy hazai versenyző léphet tatamira, vagyis kétszer annyi, mint a külföldi GP-ken.

Tóth László elmondta, hogy a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre 3500 tiszteletjegyet kiosztanak a magyar dzsúdócsalád tagjai között, hogy a fiatalok közelről láthassák a sportág legjobbjait. Végül azt is közölte, hogy a versenyt egy ötnapos nemzetközi edzőtábor követi majd a Körcsarnokban, ami jól szolgálhatja a riói felkészülést. A közelgő közgyűlés kapcsán sajtóérdeklődésre szóba került, hogy Antal Kadosa, Tóth László kihívója bírálta az elnök tevékenységét, mire a kihívott elmondta, hogy 16 éves elnöklése idején több kihívója is akadt. Őket mindig az összefogásra biztatta, ám ők aztán mindig gyorsan eltűntek a sportágból.

Simicskó István államtitkár megemlítette, hogy a cselgáncsozóké az egyik legjobb program a 16 kiemelt sportág közül, majd hozzáfűzte, hogy a dzsúdósok már eddig is eredményesek voltak, hiszen a 2013-as világversenyeken összesen 19 érmet ? közte hét aranyat ? nyertek, így feltétlenül megérdemlik a kiemelt állami támogatást. Csernoviczki Éva kétszeres Európa-bajnok szerint sokkal könnyebb most cselgáncsozónak lenni, mint korábban, s úgy látja, a jobb körülmények sok fiatalnak hoznak kedvet a sportághoz.

Szóljon hozzá!