ZETApress

hírportál

Sportnap a Tükörteremben

Miklós EditEgy nyári és egy téli olimpikon, Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok és Miklós Edit, a Szocsi Téli Olimpia 7. helyezett sízője vehetett át elismerést több társával együtt ma délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Akadémiai utcai Tükörtermében, a Magyar Sport Napján.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára adta át. ? A tehetség nélkülözhetetlen, de hit és szorgalom nélkül nem ér semmit ? kezdte köszöntő beszédét Balog Zoltán, majd kiemelte, hogy a vasárnapi kézilabda döntő után különösen örömteli a Magyar Sport Napját ünnepelni ? utalt a Győri Audi ETO KC BL-sikerére. A miniszter arról is beszélt, hogy sportnemzet vagyunk, de még nem vagyunk sportoló nemzet, ám a kormány elhivatottságát jellemzi, hogy nem csak stadionok épülnek, hanem ezernél is több településen készül valamilyen sportlétesítmény.

Simicskó István újbudai országgyűlési képviselő pohár nélküli köszöntőjében kiemelte, hogy a lelki igényességnek a sportolókból sem szabad hiányoznia, s nagyon fontos, hogy a gyerekek a sportban is legyen igényesek. ? A sport jó nevelő erő, ezért is áldoz rá a kormány, ezzel is hozzájárulva a nemzeti önbecsülés növeléséhez ? mondta, majd Balog Zoltánnal együtt átadták a díjakat. Csík Ferenc-díjat kapott a magyar sport területén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes ökölvívó, Miklós Edit, a 2012-es és ’13-as év legeredményesebb magyar sízője, a Szocsi Téli Olimpia 7. helyezettje, valamint S. Kovács Ádám, a magyar karate legeredményesebb sportolója.

Megtiszteltetés, hogy ilyen szakemberekkel lehetek együtt az ünnepségen. A pályafutásom lezárásában adatott meg, hogy ilyen díjban részesüljek. Bízom benne, hogy pályám további része hasonlóan sikeres lesz és akkor a szakembereknek járó díjat is kiérdemelhetem! ? nyilatkozta Erdei Zsolt. ? Remélem, az én díjam segíteni fog a sportágnak abban, hogy minél több gyermeknek bizonyítsam, a mostoha körülmények közül is ki lehet törni ebben a sportágban! ? mondta Miklós Edit.

Bay Béla-díjat vehetett át hosszabb időn át végzett kiemelkedő edzői tevékenysége elismeréseként Kondás Elemér, a DVSC-TEVA labdarúgócsapatának vezetőedzője, Oláh Tamás, a KSI Kajak-kenu Szakosztályának szakvezetője és Udvarhelyi Gábor, párbajtőr mesteredző. Kemény Ferenc-díjat kapott a sport területén végzett kiemelkedő oktatói tudományos tevékenysége elismeréseként Kalmár Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának docense, Kis Mihály, az újbudai Grosics Gyula Általános Iskola igazgatója és Orosz Ferenc sportújságíró és sportmenedzser.

Esterházy Miksa-díjat vehetett át a sport népszerűsítésében a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Jakab János labdarúgó sportvezető és szervező, Kunszt Gábor sportvezető, akinek elnöki tevékenysége idején a Budapesti Honvéd a legeredményesebb egyesületté vált, Lőwenstein Pál többszörös sikelimpiai bajnok, valamint Polyák József, a magyar karatesport alapítója.

Szóljon hozzá!