ZETApress

hírportál

Uszoda a Tüskecsarnokhoz

Tüskecsarnok SimicskóvalMa délelőtt Simicskó István államtitkár, Vígh László kormánybiztos és Hoffmann Tamás újbudai polgármester elhelyezte a Tüskecsarnok mellett épülő lágymányosi versenyuszoda alapkövét. A polgármester az építendő sportkomplexumot Budapest egyik új ékkövének nevezte.

A Tüskecsarnokot 1993-ban kezdték építeni, ám a beruházás 1996-ban leállt. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a félbemaradt építkezést folytatni kell. A teljes beruházás a 2013. november 19-én megemlített uszodával együtt 8,9 milliárd forintba kerül majd. Vígh László kormánybiztos, az építtető Nemzeti Sportközpontok főigazgatója elmondta, hogy a XI. kerületben létesülő új budapesti uszoda egy 1000 nézőnek helyet adó 50 méteres versenymedencéből és egy 25 méteres, állítható medencefenékkel kialakított bemelegítő- és tanmedencéből áll majd.

A hárommilliárd forintból, teljes mértékben állami forrásból megvalósuló uszoda a tervek szerint 2015 első félévében nyílik meg. A kormánybiztos hozzátette: jól halad a Tüskecsarnok építése, a nagyon attraktívnak ígérkező építményt várhatóan szeptember közepén vehetik birtokba a sportolni vágyók. Már befejezték a földmunkákat, kicserélték a csarnok tetején az üveglapokat, valamint a légtechnika elavult berendezéseit, hogy minél hamarabb átadhassák a létesítményt a XI. kerületi polgároknak, csütörtök este egy szép fénybemutatót is tartottak ? számolt be a részletekről. Kitért arra is, hogy az uszodával létrejövő multifunkciós sportkomplexum nemcsak a verseny-, hanem az egyetemi, az utánpótlás-, a szabadidő- és a tömegsportot is jól szolgálja majd, a két létesítmény együttesen húsz-huszonegy sportágnak adhat otthont, köztük a kézilabdának, a jégkorongnak, a vívásnak és a birkózásnak.

Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára ? aki a kerület országgyűlési képviselője és képviselő-jelöltje ? úgy fogalmazott, hogy a Tüskecsarnokkal és a mellette felépülő uszodával olyan hiánypótló, multifunkciós létesítmény jön létre, amely nemcsak Újbuda, hanem az ország új sportfellegvára is lesz. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, és számára az egyetemi és főiskolai hallgatók sportolási lehetőségeinek megteremtése is kiemelten fontos feladat, ezért is döntött úgy a kabinet 2012 végén, hogy a Tüskecsarnok mellé egy uszoda is épüljön. A képviselő megemlítette, hogy a kormány intézkedéseinek hatására ma már az ország lakosainak tizenöt százaléka sportol heti rendszerességgel, míg 2010-ben ez a szám mindössze hét százalék volt. Az államtitkár szerint ez az előrelépés csak a társadalombiztosításnak évi egymilliárd forint megtakarítást jelent.

Szóljon hozzá!