ZETApress

hírportál

Milliók a sakkozóknak

Sakkfigurák a táblánDecember 2-a és 11-e között Gyula ad otthont az idei férfi, míg Hévíz a női egyéni országos sakkbajnokságnak, amelyeken tíz-tíz versenyező vesz majd részt ? tudtuk meg délután a Frangepán utcai Ramiris Székházban, a Magyar Sakk Szövetség sajtótájékoztatóján.

Az első lépéseket a sakktáblán világossal Papp Gábor hévízi, sötéttel Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármesterek tették meg, konzultánsaik Dr. Seszták Miklós kisvárdai és Dr. Simicskó István újbudai országgyűlési képviselők voltak. Igaz, most egyikük sem a választókörzetét képviselte, hanem sakkszövetségi elnökként és parlamenti államtitkárként álltak a világos és a sötét oldalon. A küzdő felek pár lépés után kiegyeztek döntetlenben, így gyorsan továbbléphettünk.

A következő napirendből megtudtuk, hogy a kormány egyszeri, 300 millió forintos többlettámogatásban részesíti a sakkszövetséget. Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a sakk olyan eredményeket ért el, és olyan képességeket ? például a stratégiai gondolkodást ? fejleszt, amiért megérdemli a támogatást. Hozzátette: az összeg a tágabb sporttámogatási rendszeren keresztül érkezik és a jövő év első félének végéig használható fel. A sakk a magyar sport egyik bástyája, ezt tovább kell erősítenünk. Remélem, ez megnyugtató módon rendezi a sakk helyzetét, és egyben biztosítja a jövőjét ? jegyezte meg az államtitkár.

Seszták Miklós, a Magyar Sakk Szövetség elnöke elmondta, hogy a 300 millió forint a szövetség közel tízéves támogatásának felel meg, s az összeget nagyrészt az élsportolók nagyobb megbecsülésére, az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére, valamint egy kiemelt verseny megrendezésére kívánják fordítani. Az elnök évértékelésében 2013-at egyszerűen csodálatosnak nevezte a sportág életében, egyrészt az említett egyszeri állami támogatás elnyerése, másrészt amiatt, hogy a sakk bekerült a Nemzeti Alaptantervbe. Ez akkora lépés, amelynek hatását most még kevesen érzik ? állapította meg, majd megköszönte, hogy a magyar kormány a sakkot érdemesnek tartotta a többlettámogatásra.

Újságírói kérdésre Hardicsay Péter pedagógia szakos és műszaki tanár, nemzetközi sakkmester, Polgár Zsuzsa egykori edzője elmondta, hogy szeptemberben Győrött sakktanári képzés indult 45 fővel a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, s 2014. január 31-én ugyanott keresztféléves képzést indítanak végzett pedagógusoknak. Hasonlót terveznek rövidesen Debrecenben, Egerben és Budapesten is.

Ezután szó esett a közelmúltban véget ért varsói Csapat Európa-bajnokságról, ahol a férfiak az ötödik, a nők a hatodik helyen végeztek. Hazay László szövetségi kapitány a női csapat szereplését kiválónak minősítette, annak ismeretében, hogy a magyar válogatottat előzetesen csak a nyolcadik legerősebbnek ítélték a 32 országot felvonultató mezőnyben. Hangsúlyozta, hogy a magyar női sakkozók ma még nem profik, de ha ez a helyzet megváltozna, akkor a magyar válogatott pár éven belül akár a dobogóért is harcban lehetne.

Horváth Tamás, a férfiak szövetségi kapitánya elmondta, hogy bár a férfi válogatott az előző Eb-n harmadik volt, a mostani ötödik hely az ellenfelek ismeretében szakmailag jobb eredménynek számít. Kiemelte, bevált az új taktika, hogy felcserélték a táblasorrendet, s így Erdős Miklós az első, Balogh Csaba a második, Almási Zoltán a harmadik, Polgár Judit pedig a negyedik táblán szerepelt. Bánusz Tamás volt a tartalék, de ő is többször asztalhoz ült.

Simicskó délelőtt még Vácott avatott

Váci UsziA társasági nyereségadó (TAO) felhasználásával új és korszerű sátortető került a vízilabdázók feje fölé Vácott. Az új tetőszerkezet délelőtti átadásán részt vett Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Harrach Péter szobi országgyűlési képviselő, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is. A Váci Strand és Uszodában megvalósuló, mintegy nyolcvanmillió forintos beruházásnak a Váci Vízilabda Sport Egyesületre eső 26 millió forintos önrészét a város 26 hónapos kamatmentes hitellel biztosította.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a sport stratégiai ágazat, mert egyszerre gazdagítja a gyermekek önismeretét, növeli önbecsülését és segíti elő a fizikai-testi fejlődést. De segít a felzárkózásban, az integrációban is, miközben a közösségi felelősségvállalásra is nevel ? tette hozzá. Arra is emlékeztetett: a kormány a TAO lehetőségével kínálja fel a vállalkozásoknak, hogy nyereségük 75 százalékát adhatják sportcélra. Hozzátette: nagyszerű dolog, hogy vannak ilyen cégek, és mindenki, aki ma Magyarországon a sportra áldoz, a szövetségesünk abban a közös célban, hogy gyermekeink méltó körülmények között sportolhassanak.

Harrach Péter köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport az egyén és a közösség számára egyaránt fontos. Az egészséges nemzedék neveléséhez hozzátartozik a sport; nemcsak a testi, de a lelki egészség neveléséhez is ? mondta. A sport a helyi közösséget is építi, ezeken keresztül pedig az egész nemzet közösségét ? mutatott rá. Fürdős Attila váci polgármester kiemelte: egy olyan időszakban, amikor az általános gazdasági válság miatt egy önkormányzat még ebben az évben is kénytelen megszenvedni, hogy 15 százalékos bevételkiesése van iparűzési adóból, befejezetlen beruházásokat örökölve kényszerpályán mozog, akkor különösen fontos egy ilyen esemény Vácott.

Pető Tibor alpolgármester a beruházással kapcsolatban elmondta: a korábbi tető nemcsak korszerűtlen volt, de az élettartama is lejárt, a TAO révén pedig a vízilabda-egyesület új, korszerű tetőszerkezetet kapott a 33 méteres medencéhez. Az önkormányzat az egyesület számára támogatást biztosít, amivel így az vissza tudja fizetni az önrész-hitelét. A képviselő-testület a közelmúltban arról is döntött, hogy tíz éven keresztül havi félmillió forinttal támogatja a Váci Vízilabda SE-t ? tette hozzá.

Szóljon hozzá!