ZETApress

hírportál

Rióra gyúr az MTVA

Középpontban Rio, az MTVA és a Gerevich-ösztöndíj ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón a MOB Csörsz utcai Székházban. A 2016. december 31-ig szóló szerződés alapján az MTVA a MOB Gyémánt fokozatú szponzora és több mint kétszázmillió forint értékű támogatást biztosít olimpiai bizottságunknak. Fotóink Kovács Anikó (MOB) felvételei.

A Magyar Olimpiai Bizottság médiapartneri megállapodást kötött az MTVA-val. Az eseményen ? ezer nappal a következő nyári olimpia előtt, bejárva a helyszíneket ? a MOB igazgatói a riói előkészületekről is beszámoltak, majd Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakos aláírta az első Gerevich-ösztöndíjas Olimpiai Sportolói Szerződést.

A közszolgálati média a hagyományokat folytatva a jövőben is kiemelt médiapartnere lesz a MOB-nak. Az erről szóló dokumentumot a MOB részéről Borkai Zsolt elnök, az MTVA képviseletében Dr. Szabó László Zsolt megbízott vezérigazgató látta el kézjegyével. ? A MOB egyik fontos feladata, hogy a médiával jó kapcsolatot ápoljon. Mindig is figyeltünk arra, hogy megfelelően tájékoztassuk, kiszolgáljuk a sajtót. A Magyar Olimpiai Bizottságnak, a magyar olimpiai családnak szüksége van arra, hogy minél jobban és minél többször jelenjen meg a médiában. Remélem, az elkövetkezendő időszak eredményeivel rá fogunk szolgálni a támogatásra, ahogyan eddig is tettük ? mondta köszöntőjében Borkai Zsolt.

Mintegy száz órát fogunk közvetíteni Szocsiból is, élőben és felvételről. Ez a szám jóval magasabb lesz majd a riói olimpia alatt. Nem csak a sportközvetítésekkel támogatjuk a magyar sportot, hanem a felkészülést is végig fogjuk követni és reméljük, hogy a sportot szponzorálók így is meg fognak tudni jelenni a képernyőn, amivel a magunk módján hozzájárulhatunk a sport pénztárcájának gyarapodásához ? hangsúlyozta Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója.

Fábián László, a MOB sportigazgatója és Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató az elmúlt héten ? 1000 nappal a riói olimpia megnyitója előtt ? a brazil városban, az olimpiai helyszíneken, hivatalos ?bejáráson? vett részt. ? Tényleg abba az irányba haladnak a dolgok, hogy kevesebb, mint három évvel az olimpiát megelőzően, egy valóban rendkívüli módon szép és különleges olimpia előtt állhatunk. A legfontosabb, hogy a riói látogatást követően a Magyar Olimpiai Bizottság megkezdi a közvetlen előkészületeket a 2016-os játékokra, és beindítjuk azokat a munkálatokat, amelyek az olimpiai csapat működéséhez illetve a kinti sikereihez szükségesek. Dél-Amerika először ad otthont olimpiának, előtte ?14-ben labdarúgó vb-t rendeznek, majd ?19-ben Universiadét, mondhatni, Brazília kiveszi szerepét a világ sportjából. Rióban 30 kilométeres körzeten belül megtalálható az összes olimpiai helyszín, a négy nagy központ. Amíg Londonban három olimpiai falut építettek, a brazil városban egyetlen egyben helyezik el a tízezer-ötszáz sportolót és a mintegy ötezer kísérőt. Sokat fordítanak a közbiztonságra, a szegénynegyedek átalakítására, felszámolására. Az új tömegközlekedéssel pedig nagyot nyernek a városlakók ? foglalta össze a tapasztaltakat Nagy doktor.

Hetvenhét helyszínen, összesen 184 eseményt, tesztversenyt rendeznek a riói házigazdák, négy tartomány bekapcsolódásával. Az 530 ezer négyzetméteres olimpiai faluban 31 darab, 17 emeletes ház épül, a csapatokat több mint 3600 apartman várja, a faluban a legnagyobb távolság két kilométer lesz. Az infrastruktúra tekintetében a fenntarthatóságot tartják szem előtt, 47% már meglévő sportlétesítmény, 28 új építésű, 25% pedig ideiglenes lesz. Az időeltolódás 3-4 óra, a hőmérséklet 16-34 Celsius fok lesz abban az időben, a páratartalom magas, továbbá jellemzőek lesznek a rövid nappalok, fél hat körül már sötétedni fog. Összefoglalva, nagyszerű volt a látogatás, látszik, hogy sok információ szükséges még és sok dologra fel kell készülnünk, itthon, mind a MOB-nak, mind az érintett szakszövetségeknek, így a munka nem elkezdődött úgy gondolom, hanem folytatódik. A kvalifikáció menete számunkra nagyon fontos kérdés. Több olyan nemzetközi szövetség is van, akik még nem készítették el, várhatóan ez legkésőbb Szocsiig megtörténik. A MOB egy 1000-1100 fős igen bő olimpiai kerettel számol ? tette hozzá Fábián László.

A beszámolók után a MOB főtitkára a Gerevich-ösztöndíjasok Olimpiai Sportolói és Sportszakemberi Szerződéseiről adott tájékoztatót. Szabó Bence elmondta, 533 sportoló és 257 sportszakember fogja a közeljövőben aláírni a dokumentumot, amely 2016. december 31-ig szól. A szerződések tartalmával kapcsolatban a MOB az Etikai és jogi bizottságával is egyeztetett. ? Gerevich-ösztöndíjban már korábban is részesültek sportolók, de a jogokat és kötelezettségeket ennyire alaposan, átgondoltan tartalmazó szerződéskötés újdonságnak számít. A legmagasabb kategória nettó négyszázezer forint. Hogy kik részesülnek a támogatásban, azt a szövetségek ajánlása után a szakmai kollégium véleményezi és a MOB elnöksége hagyja jóvá. A kiemelt edzők nem kaphatnak Gerevich-ösztöndíjat, így az onnan felszabadult keretből a fogyatékos sportolók támogatási összege emelkedhet ? magyarázta Szabó Bence. Az első két szerződést Szabó Gabriella olimpiai bajnok és Dombvári Bence kajakosok írták alá.

Szóljon hozzá!