ZETApress

hírportál

Olimpikonok Farkasréten

Farkasréti temetőbenAz elhunyt olimpikonokra emlékeztek a Farkasréti temetőben. Halottak napja alkalmából tartottak megemlékezést a Farkasréti temető, olimpiai bajnokok tiszteletére emelt emlékfalánál délelőtt. A MOB által rendezett ünnepségen az elhunyt olimpikonokra többek közt bajnoktársak, sportvezetők és iskolások emlékeztek.

Az ünnepségen az Olimpiai himnuszt Takács Bence szavalata követte, a fiatal előadó Máray Sándor gondolatait osztotta meg. Az eseményen a MOB mellett az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA), az Olimpiai Bajnokok Klubja, az olimpiai körök és iskolák valamint a sportágak képviselői emlékeztek az egykori sportolókra. ? Csak az hal meg, kit elfelejtenek ? kezdte Borkai Zsolt, aki a MOB és a MOB Hagyományőrző Bizottságának nevében köszöntötte a jelenlévőket.

A MOB elnöke emlékeztetett, az 1994-ben épült emlékfalon 127 olimpiai bajnok neve olvasható. A MOB, ünnepség keretében, több mint egy évtizede emlékezik meg az elhunyt olimpikonokról, a bajnokokról, a példaképekről, hagyományosan a Halottak napja alkalmából. ? Itt, az emlékfalnál gyertyát gyújtunk elhunyt bajnokainkért, sportbarátainkért, akik a sportért éltek, dolgoztak. Lerójuk tiszteletünket nagyjaink előtt, akik dicsőséget hoztak a magyar nemzetnek, és akiktől megtanultuk az összefogást és a küzdeni tudást ? mondta Borkai Zsolt, majd emlékeztetett, a tavalyi találkozás óta az olimpiai család búcsút vett Dr. Mendelényiné Ágoston Judit vívó, Dr. Tuider-Temes Judit úszó, Gyarmati Dezső vízilabdázó és Dr. Nagy Imre öttusázó olimpiai bajnoktól.

Az emlékfalnál a MOB nevében Borkai Zsolt elnök és Szabó Bence főtitkár, az államtitkárság részéről Dr. Nébald György főosztályvezető, az Olimpiai Bajnokok Klubja részéről Dr. Magyar Zoltán és Dr. Bodnár András ? mind olimpiai bajnokok ? helyeztek el koszorút; a MOA-t dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár képviselte. Az eseményen a több mint 30 olimpiai bajnok közt részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja is.

Az olimpiai iskolák és körök részéről a Halassy Olivér, Bene Ferenc, Hajós Alfréd, Csik Ferenc, Csanádi Árpád, Lemhényi Dezső, Varjú Vilmos, Kolonics György, illetve a Szentgyörgyi Albert nevét viselő iskolák, szervezetek képviselői koszorúztak.A himnusz után az emlékezők együtt átsétáltak Lemhényi Dezső sírjához, ahol Dr. Jakabházyné Mező Mária osztotta meg gondolatait. Az olimpiai bajnok vízilabdázó alapítója volt az Olimpiai Bajnokok Klubjának. Az ünnepség ? özvegyének jelenlétében ? Dr. Csanádi Árpád sírhelyénél ért véget. A MOB korábbi főtitkárára, a sportdiplomatára, NOB egykori tagjára a róla elnevezett zuglói, Csanádi iskola igazgatója, Rabi Ferencné emlékezett, majd az eseményt a 12. osztályos Kovács Lili atléta szavalata zárta.

Szóljon hozzá!