ZETApress

hírportál

Béresék már ötödször

Az ötödik olimpiai ciklusra írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottság és a Béres Gyógyszergyár Zrt. délelőtt a MOB Csörsz utcai Székházában. Az eseményre a MOB elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón került sor. Atlanta, Athén, Peking és London után most Rióba készülnek közösen. Fotóink Kovács Anikó (MOB) felvételei.

Az elnökségi ülésen a tagozatok, az utánpótlás-programok témái mellett műhelytámogatások, szabadidősport-események támogatása, a kiemelt edzői program és szocsi is napirendre került. Az elnökség tanácskozása után a Béres Gyógyszergyár Zrt. képviseletében Dr. Béres József elnök, a MOB részéről Borkai Zsolt elnök látta el kézjegyével a 2017. június 30-ig szóló együttműködési megállapodást, melynek értelmében a gyógyszergyár ? a MOB aranyfokozatú támogatójaként ? anyagi és termékbeli támogatást nyújt a magyar olimpiai mozgalomnak.

A Béres Gyógyszergyárral nem csak azért öröm egy újabb olimpiai ciklusra aláírni a megállapodást, mert így garantált, hogy sportolóink a következő évek világversenyeire is szinte korlátlanul, a szükségleteiknek megfelelő mennyiségben használhatják a MOB Orvosi Bizottsága által bevizsgált táplálék-kiegészítő termékeket és a cég anyagilag is támogatja a Magyar Csapatot. A Béres név, a Béres, mint márka fogalom Magyarországon és számunkra megtisztelő, hogy a cég vezetői fontosnak tartják összekapcsolni termékeiket a magyar Olimpiai Mozgalommal. Nem lehet véletlen, hogy a legendás Béres Cseppet épp az 1972-es Müncheni Nyári Olimpia évében találta fel id. Béres József. Az élsportban jelentősen megnőtt a vitaminok, táplálék-kiegészítők szerepe a felkészülés és a versenyzés, a regenerálódás során egyaránt. Ezért is annyira fontos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság egy olyan támogatót tudhat a csapatában, amelynek termékei a WADA szigorú előírásainak, szabályainak is maximálisan megfelelnek ? hangsúlyozta a MOB elnöke.

Az egészségmegőrzés piacvezetőjeként, a nemzet egészségvédelméért elhivatottan dolgozó magyar vállalatként erkölcsi kötelességünknek érezzük a Magyar Olimpiai Csapat támogatását. Így nagyon örülünk annak, hogy együttműködésünket a Magyar Olimpiai Bizottsággal immár az ötödik olimpiai ciklusra szólóan folytathatjuk. A mostani nehéz gazdasági helyzetben is fontos számunkra, hogy odafigyeljünk országunk értékeire, és támogassuk nemzeti büszkeségeink, a magyar sportolók sikeres olimpiai felkészülését. Tudjuk, hogy készítményeink hatékonyan segíthetik a sportolók felkészülését. Az olimpikonok számára átadott Actival multivitaminok és a Béres Egészségtár készítmények a legmodernebb tudományos ismereteknek megfelelőek és teljességgel biztonságosak ? foglalta össze tömören Dr. Béres József.

A szerződéskötés után a MOB vezetése tájékoztatást adott a kiemelt edző program első hónapjának tapasztalatairól, a 2014-es Szocsi Téli Olimpiára készülő magyar sportolók helyzetéről, a megindult sportági konzultációk eddigi eredményeiről, valamint a szintén 2014-es Nanjingi Ifjúsági Olimpiával kapcsolatos tervekről, felkészülésről. A szeptember 3-án bemutatott kiemelt edzői programmal kapcsolatban Szabó Bence, a MOB főtitkára elmondta, 154 szakemberrel kötöttek szerződést, az első munkabérek már megérkeztek. A program célja az eredményes edzők itthon tartása, megfelelő, új típusú életpályamodell kialakítása. A kiemelt edző program az olimpiai sportágfejlesztési projekt egyik alappillére, melyet a MOB koordinál. A programban dolgozók munkáját a MOB folyamatosan ellenőrzi.

Fábián László a MOB több mint évtizedes hagyományain alapuló sportági konzultációkról adott tájékoztatást. A sportigazgató kifejtette, 35 olimpiai sportág érintett a megbeszélések során, melyeken a MOB szakemberei és a szövetségek vezetői mellett az EMMI sportért felelős államtitkársága, a Nemzeti Sportközpontok és az OSEI képviselői is részt vesznek. A megbeszélések elsődleges témája a sportágfejlesztés; a 2013-as eredményesség és a 2014-es tervek, feladatok, köztük az utánpótlás-nevelés, az egészségügy és a létesítményhelyzet. Több sportág esetében, aktuálisan napirendre kerül a téli olimpiai felkészülés is. A MOB fontosnak tartja a nem olimpiai sportágak 41 szövetségével történő konzultációt is. Jelenleg ismerkedés zajlik a klubokról, versenyzők számáról és a felkészülésről. Az egyeztetések után egy kerekasztal-beszélgetésre készülnek, összegezni a tapasztalatokat. ? Aktív heteket-hónapokat él a MOB sportigazgatósága, összesen, mintegy 100 hazai sportági szakszövetséggel ülünk tárgyalóasztalhoz ? zárta mondandóját Fábián László.

Közelednek a 2014-es olimpiai események, október 20-án, vasárnap épp 300 nappal leszünk Nanjing, október végén pedig 100 nappal Szocsi előtt. Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a téli olimpiával és a második ifjúsági olimpiával kapcsolatban adott ismertetőt: ? 116 nap múlva kezdődik a Szocsi Téli, 306 nap múlva a Nanjingi Ifjúsági Olimpia. Mindkét esemény ugyanazt a szervező és logisztikai munkát igényli, mint a nyári játékokra való felkészülés. Szocsiban minimum 12, optimális esetben 20-21 versenyzőnk indulhat. A sportágak tekintetében az alpesi sí, a sífutás, a snowboard, a szánkó, a rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya képviselőinek lehet esélye a kijutásra. Az olimpiák történetében először lehet magyar versenyző szánkóban és snowboardban. A csapat gerincét a short track versenyzők alkothatják, 6-10 fővel ? mondta Nagy Zsigmond.

Szingapúrban, 2010-ben, az I. Ifjúsági Olimpián nagyon sikeresek voltunk: a 204 nemzet között a 8. helyen végeztünk 7 arany-, 1 ezüst- és 6 bronzéremmel. 51 versenyzőnk 19 versenyszámban állt rajthoz. Jövőre is erős nyári olimpiai utánpótláscsapatra számíthatunk, három sportágban már sikerült kvalifikációt szerezni: cselgáncs, vitorlázás, öttusa. Az 1996-99-es születésű 15-18 évesek ötkarikás játékán résztvevő csapatunk összetétele a nyárra derül ki a bonyolult kvalifikációs rendszer miatt, azt azonban már sajnos tudjuk, hogy labdajátékokban nem lesz magyar induló ? kesergett a nemzetközi igazgató.

Szóljon hozzá!