ZETApress

hírportál

Folytatódott a siker

k4_noi_vb_2013_dobogo_320Magyarország nyerte az olimpiai pontversenyt. A parádés londoni szereplést is túlszárnyalta a gyorsasági kajak-kenu válogatott a duisburgi világbajnokságon. A női kajaknégyes vasárnapi győzelmével 4 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt a magyar csapat az olimpiai versenyszámokban ? láttuk az m1-en.

A teljes mezőnyben egyetlen olyan versenyző szerepelt az idei világbajnokságon, aki olimpiai számban tudott duplázni: ő London kétszeres aranyérmese, Kozák Danuta, aki ráadásul a váltóban is győzni tudott. Hatalmas csatát vívott a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Zur-Fazekas Krisztina, Vad Ninetta összeállítású női kajaknégyes az örök rivális németekkel, valamint a fehérorosz hajóval.

A magyarok jól rajtoltak, kétszáznál mégis a fehéroroszok vezettek hajszálnyival, a hosszúra nyújtott finisben azonban állva hagyták riválisaikat és egyértelmű fölénnyel győztek. Magyarország sorozatban ötödször nyert a női K?4 500 méteres versenyszámban. ? Volt egy holtpontom 200 méter után, arra gondoltam, hogy nagyon kéne már a hopp, aztán Kriszta bemondta, felgyorsultunk és az nagyon jó érzés volt, önbizalmat adott ? mondta Duisburg kétszeres bajnoka, Kozák Danuta. ? Arra törekedtünk leginkább, hogy jól kapjuk el a rajtot és az sikerült, de erről inkább beszéljen a Gabi! ? Lekoppantottuk a rajtgépet, de mondtam magamnak, hogy én már biztos nem állok meg ? folytatta Szabó Gabriella. ? Jó formában voltunk, nagyon erősek és ügyesek a lányok!

A vasárnap délutáni 500 és 1000 méteres döntők során további két érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott. C?2 500 méteren ezüstérmes lett a világbajnokság legeredményesebb párosa, Vasbányai Henrik és Mike Róbert. A magyarok nem rajtoltak igazán jól, csak a táv második felében kezdtek magukra találni, látszott rajtuk, hogy idén alapvetően az 1000 méterre készültek. A finisben aztán folyamatosan hagyták le az ellenfeleket, csak az oroszokat nem érték utol. A bronzérmet a cseh páros szerezte meg. ? A szél nem kedvezett nekünk, talán ennek köszönhető, hogy nem mentünk igazán jó pályát, de ettől függetlenül nagyon örülünk ennek az éremnek is! ? mondta el az 1000 méteren győztes páros két tagja a célban.

Ezüstérmes lett C?2 500 méteren Lakatos Zsanett és Takács Kincső. A magyarok nem kapták el jól a rajtot, a táv második felében azonban még meg is közelítették a toronymagas esélyes kanadaiakat, akik végül nyerték a számot, a harmadik helyen a chilei páros futott be. Bravúrral lett bronzérmes tegnap K?1 1000 méteren Dombvári Bence, magyar kajakos utoljára 1997-ben állt dobogón, ebben a számban. A fiatal versenyző még az 1000 méteres döntő előtt azt nyilatkozta, hogy ha marad ereje vasárnapra, akkor akár meglepetést is okozhat 500 méteren. A meglepetés elmaradt, Dombvári negyedik lett a német Liebscher, a dán Poulsen és a francia Hybois mögött. ? Pedig nem fogyott el az erőm, a hajó is jól futott alattam, egészen egyszerűn hatalmas szembeszél volt az én oldalamon ? mondta a célban Dombvári Bence.

Hiába küzdöttek nagyot a magyarok, lecsúszott az éremről a férfi kajaknégyes is 1000 méteren. A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású csapathajó szinte végig a negyedik helyen haladt és a finisben sem tudott feljebb lépni. A számot az oroszok nyerték meg a csehek és az ausztrálok előtt. ? 2006 óta nem volt dobogós világbajnokságon a férfi négyes, amennyit dolgoztunk, szerintem mi most megérdemeltük volna ? mondta Pauman Dániel a verseny után. ? A szél nem velünk volt, a pálya másik oldalán odaérhettünk volna a dobogóra. Ezt bizonyítja az is, hogy majdnem azonos időt mentünk a szerbekkel, akiket egyébként tízből tízszer megverünk.

Elképesztően erősen kezdett K?2 500 méteren a Sík Márton, Boros Gergely összetételű páros. 400 méterig vezettek, úgy nézett ki, hogy simán érmesek lesznek a sűrű mezőnyben, a végén azonban elfogytak és hatodikok lettek. C?1 500 méteren Nagy Péter éremért akart harcolni, de a rajt után hamar kiderült, hogy erre most nem lesz esélye. A magyar kenus a végén tulajdonképpen kiszállt a versenyből és 9. lett.

vajda_attila_vb_2013_c1_5000_320Még vasárnap reggel, 5000 méteren két ezüstérmet gyűjtött Storcz Botond csapata. Vajda Attilát csak a mögötte tegnap ezüstérmet szerző Sebastian Brendel tudta megverni a leghosszabb távon. A vb kampányarcát feszítette az eredménykényszer és űzte a hazai közönség, Attila ugyan mindent megtett, de a célban elégedett volt a második hellyel is. ? Nem készültem egyáltalán az 5000 méterre ? nyilatkozta az eredményhirdetés után Vajda Attila. ? Két éremért jöttem a világbajnokságra, az olimpiai távon lett enyém az arany, tökéletesen elégedett vagyok.

Vajdához hasonlóan ezüstérmet szerzett 5000 méteren Csay Renáta is. A kiváló maratoni versenyzőt most is az új-zélandi Teneale Hatton győzte le, aki éppen Renáta előtt lett második ebben a számban, a májusi szegedi világkupán. ? Tudtam, hogy Hatton nem fog elfáradni, de bíztam benne, hogy a boly segítségével esetleg utolérhetem ? mondta Csay Renáta a célban. ? Ez nem jött össze, de ez volt az első gyorsasági világbajnokságom, egyáltalán nem vagyok csalódott.

A 200 méteres klasszikus számokban nem, a váltóban viszont újabb világbajnoki címet szerzett Magyarország. Aranyérmes lett a Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Zur-Fazekas Krisztina, Kozák Danuta összeállítású kajakváltó. A magyarok nagy csatában, Kozák Danuta hatalmas hajrájával verték meg a lengyel váltót. ? Megvan a harmadik! ? kiabálta a partra érve Kozák Danuta és Fazekas Krisztina, de duplázott Vad Ninetta is, Douchev-Janics Natasa pedig ezzel a győzelemmel szépen zárta a világbajnokságot. A hölgyek mellett érmet szerzett a férfi kajakváltó is. A Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött.

A magyar válogatott parádés mérleggel, a tegnapiakkal együtt 7 arany-, 5 ezüst-, és 5 bronzéremmel zárta a világbajnokságot, így szám szerint több medált és több olimpiai pontot gyűjtött, mint a legnagyobb rivális német csapat. ? Ez azért nagyon nagy szó, mert a saját ?oroszlánbarlangjában? vertük meg a németeket, 46 olimpiai pontot szereztünk, ők pedig 42-öt ? kezdte a hétvége értékelését Storcz Botond szövetségi kapitány. ? A csapat bőven túlszárnyalta a várakozásaimat, összességében minden szakág jól teljesített. A férfi kenuban végre van egy sikeres párosunk, Vajda Attila pedig visszatalált önmagához. Férfi kajakban nagyon örülök Dombvári K?1 1000 méteren szerzett bronzérmének és annak, hogy az olimpiai bajnok párosunk nem eresztett le, hanem megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik.

Egyedül a férfi négyest sajnálom egy kicsit, rengeteget készültek és jól versenyeztek, megérdemeltek volna egy dobogós helyezést. Női kajakban Kozák Danuta nyerni tudott K?1 500 méteren, a női négyes pedig ötödször győzött zsinórban, ezeket az eredmények önmagukért beszélnek. Tetszett Natasáék ezüstérme 500 méteren, ők mélyről jöttek vissza és hatalmasat küzdöttek. Valamint ügyesek a kenus lányok is, akik minden világversenyen érmet szereztek. A hét arany-, öt ezüst-, és öt bronzérem önmagáért beszél, köszönöm minden érmesnek és az egész csapatnak ezt a nagyszerű szereplést ? mondta a kapitány. A magyar gyorsasági kajak-kenu válogatott hétfőn reggel érkezik Magyarországra a 8:30-kor Budapesten landoló düsseldorfi járattal.

Szóljon hozzá!