ZETApress

hírportál

Siketek a Sport Házában

Máthé Gábor tenisz-egyéni IZáróünnepségen köszöntötték a szófiai 22. Nyári Siketlimpián három arany- és egy bronzéremmel hazatért siketlimpikonokat délelőtt a Magyar Sport Házában. A Siketlimpia történetének nemcsak legnagyobb létszámú, de legeredményesebb szereplését tudhatja maga mögött a magyar küldöttség.

Az I. emeleti Konferencia-teremben közel száz sportoló, családtagjaikkal vett részt a sikeres Siketlimpia zárásaként tiszteletükre megrendezett ünnepségen. Kiss Norbert, az EMMI sportért és ifjúságért felelős helyettes államtitkára elismerő szavakkal méltatta a kiváló eredményt elért magyar küldöttség teljesítményét. Kiemelte a kétszeres siketlimpikon Biatovszki Míra sportlövő teljesítményét, valamint az egyszeres siketlimpikon Máthé Gábor teniszező Roger Federert is megszégyenítő sikerét. Az állami sportvezetés részéről biztosította a siketlimpikonokat, hogy büszkék rájuk, elismerik teljesítményük értékét, amit sokan munka mellett értek el. (Mivel a mai nap is munkanap, több siketlimpikon nem is tudott megjelenni.) Élénk figyelemmel kíséri továbbra is a nagyothalló- és siket-társadalom sportban végzett munkáját, hiszen a sport összetartó kapocs, amit meg kell becsülni.

Dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő köszöntő szavai mellett kiemelte a sportolók kitartását, küzdeni akarását és felkészültségét, amivel igazolták helyüket a csapatban és eredményekben, érmekben, számos pontszerző hellyel igazolva rátermettségüket szereztek dicsőséget hazánknak. Maga is sportol, mivel híres sportoló család tagja: édesapja kétszeres olimpiai bajnok. Meghívta az összes pontszerző (1-6.) helyet szerzett siketlimpikont (12 főt) egy novemberi, brüsszeli Európa parlamenti látogatásra is. (Évente száz főt láthat ott vendégül.) Az elmúlt négy évben képviselőként nagyon kemény harcot folytatott Belgiumban és itthon is, hogy elfogadtassa és elismertesse a siketlimpikonok teljesítményét, és megerősítse helyüket a sportélet színes palettáján.

Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket és reményét fejezte ki, hogy ugyanolyan jól érzik majd magukat a meghívott sportolók Brüsszelben, mint a július 26-a és augusztus 4-e közötti szófiai világverseny előtti fogadalomtételen, az Országházban.

Gódor László, az MHSSZ ügyvezető elnöke csapatvezetőként ismételten megköszönte a sikeres szereplést. Büszke a magyar delegáció minden tagjára, méltón képviselték a hazánkat a Siketlimpián. (Közben a kivetítőn, a háttérben a szófiai sporteseményekről készült fotókat láttuk.) Köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki minden résztvevőnek, s emlékül egy-egy díszes oklevelet adott át mindenkinek Nyírő Zsolttal, a Magyar Siketlimpiai Bizottság elnökével együtt. Ezeket itthon utólag készítettek el, pótolva a szervezők hiányos felkészültségét. Nyírő Zsolt felhívta a jelen lévők figyelmét arra is, hogy bár a szervezőknek 11 hónapjuk volt a verseny megszervezésére, ez Szófiában mégsem volt a legkiválóbb, de nézzük a dolog pozitív oldalát: ez legalább nem maradt el, mint a Magas Tátrában 2011-ben esedékes 17. Téli Siketlimpia!

Biatovszki Míra lövész duplázottA Siketlimpiák története 1924-ben Párizsban kezdődött, amikor 9 európai ország 145 sportolójának részvételével hét sportágban (31 versenyszámban) először mérte össze erejét a hallássérült sportolók számára kiírt világjáték keretei között. Azóta már 38-szor (a téli játékokat is beleértve) került megrendezésre a Siketlimpia. Legutóbb 2009-ben Tajvan adott otthont a 77 országból érkezett közel 2500 versenyzőnek, hogy 21 sportágban (177 versenyszámban) dönthesse el a bajnoki címek sorsát. A 18. Téli Siketlimpia 2015-ben a kanadai Vancuverben lesz.

A magyar csapat az elvárásoknak megfelelően szerepelve 2 arany- és 3 bronzéremmel a 22. helyen végzett az országok rangsorában, olyan nemzeteket megelőzve, mint a spanyol, portugál, angol, vagy lengyel csapatok, hogy csak néhány európai sportnagyhatalmat említsünk. A magyar küldöttség 57 sportolóval, 13 sportágban képviselte hazánkat a világjátékokon. A sportági felkészítést 18 edző, szakvezető végezte, ők a helyszínen is segítették versenyzőinket a minél jobb eredmény elérésében. A zökkenőmentes versenyzést a helyszínen hatfős szakmai stáb: csapatvezető, jeltolmács, illetve sportvezető segítette, így a teljes magyar delegáció 81 fős volt.

A jól felkészült csapattól beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, és idén is érmeket, pontszerző helyezéseket vártunk. A tisztes helytállás, a fair play szellemében történő versenyzés minden sportolónktól alapelvárás volt, amit teljesítettek is sportolóink, doppingmentesen zárták a versenyt. Éremesélyesként utazott ki Bulgáriába Biatovszki Míra sportlövő, Ecker Krisztina taekwondo és Máthé Gábor tenisz egyéni versenyszámban, valamint Mihályi Ferenc tájfutónk, aki kiegészülve társaival csapatküzdelmekben is elindult és 4. helyezést ért el az egyedülálló helyszínen, Szófia belvárosában lévő parkban megrendezésre kerülő versenyen.

Szóljon hozzá!