ZETApress

hírportál

Végre van aranyunk!

TusörömAranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású csapat a MOL Vívó Világbajnokság döntőjében 42:38-ra nyert Ukrajna ellen. Az egy hete zajló vb eddigi négy bronz- és egy ezüstérme után végre lett egy aranyunk!

S miért négy bronz, mivel eddig csak háromról tudtunk? ? Mert bronzérmet szerzett délután a női kerekesszékes párbajtőr-válogatottunk. A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika összeállítású csapat legyőzte Hongkongot, majd kikapott Kínától, végül a bronzéremért legyőzte a thaiföldieket

A kardvívó csapatdöntőben az első asszó nem hozott tust, de Boczkó Gábor 3:1-es előnyt harcolt ki Medvegyev ellen, innentől kezdve pedig egyszer sem állt vesztésre a magyar válogatott. Ezután sokáig fej fej mellett haladt a két válogatott, majd a 38 éves Imre Géza a hetedik felvonásban tette magabiztossá (28:23) az addig minimális előnyt, a fergeteges hangulatot teremtő közönség pedig itt már érezhette, hogy az együttes sporttörténelmet ír. Az utolsó percek izgalmasan alakultak, Boczkó Gábor azonban nem engedte, hogy a győzelem veszélybe kerüljön.

A magyar csapat 2001 után lett vb-győztes, egyúttal a MOL Vívó Világbajnokság első hazai aranyérmét szerezte kiváló teljesítménnyel, taktikus vívással. Imre Géza immár háromszoros világbajnok. Udvarhelyi Gábor vezetőedző együttese az elődöntőben négytusos hátrányból fordított, és nyert 45:41-re, a nap folyamán pedig végig megbízhatóan vívott. A szezonban végig ezüstöket és bronzokat szállító csapat budapesti sikerével a világranglista élére ugrott.

A magyar női párbajtőrcsapat a nyolcaddöntőben 45:34-re kikapott Észtországtól, a helyosztón viszont megnyerte a meccseit, így a kilencedik lett. A győzelmet az oroszok szerezték meg. Lányaink Svájc ellen simán, 42:32-re győztek, és miután az Egyesült Államok ellen 36:27-es sikert arattak, a 9. helyért Svédország vívói vártak rájuk. Érdekesség, hogy Antal Edina egyik asszójánál az ellenfél tétlensége miatt egy perc után másik párost szólítottak a pástra. A magyarok Svédország ellen izgalmas végjátékban, 45:43-ra nyertek. Szász Emese adta a döntő tust, ezzel a csapat megszerezte a 9. helyet.

Szóljon hozzá!