ZETApress

hírportál

Újabb siker a Vívó vb-n

Márton AnnaSzinte tökéletes napot zártak a magyarok a MOL Vívó Világbajnokság második napján: a selejtezőben induló tizenegy versenyző közül tíz feljutott a főtáblára. Elsőként a női kardozók vették birtokba a SYMA Csarnok pástjait, immár az A-terem is benépesült versenyzőkkel.

Valamennyi magyarnak részt kellett vennie a selejtezőben, és ez legjobban Márton Annának sikerült, ugyanis veretlenül zárt. ? Ilyen kezdésben reménykedtem. Örülök, hogy valamennyi ellenfelemet sikerült simán megvernem. Kicsit izgultam, milyen lesz hazai pályán vívni, de felszabadult voltam, minden a lehető legjobban alakult, remélem, pénteken is így lesz ? mondta Márton Anna.

Várhelyi Anna és Benkó Réka is négy győzelemmel és két vereséggel végzett csoportjában, és ez is elég volt ahhoz, hogy további folytatás nélkül kerüljenek a legjobb 64 közé. Ugyanez azonban Varga Dórinak nem sikerült. A csoportkörben kétszer is minimális különbséggel maradt alul, majd kikapott a kínai Zhongtól. A folytatásban Várhelyi Anna a német Klemmel, Márton Anna az azeri Mikinával, Benkó Réka pedig az argentin Perez Maurice-szal vív majd.

Férfi párbajtőrben tökéletesen sikerült a nap: a kiemelt Boczkó Gábort mindhárom magyar követte a selejtezőből. Szényi Péter és Rédli András egyaránt remekelt csoportjában, veretlenül zárt, így folytatás nélkül a 64 közé jutott. ? A világ egyik legboldogabb embere vagyok. Annyira akartam a sikert, hogy szinte vizet facsartam a markolaton. Aztán átlendültem, és egyre jobban ment a vívás. Fontos volt, hogy közvetlenül a csoportmérkőzésekből kiharcoljam a továbbjutást, ez sikerült. Célom a világbajnoki győzelem! ? mondta Rédli András. ? Minden úgy alakult, ahogy elterveztem, remélem, a folytatás is hasonló lesz. Azt hittem, hogy zavarni fog egy kicsit a hazai rendezés, de az első asszóm után ment minden a maga útján. A vízilabda-válogatott győzelme ad plusz motivációt a folytatáshoz ? örvendezett Szényi Péter.

A magyar válogatott doyenje, Imre Géza a hosszabb utat választotta: két veresége volt a csoportban, így még két asszó várt rá, de mindkettőt magabiztosan nyerte. A csütörtöki folytatásban Rédli lett, Boczkó izraeli rivális ellen kezd, és a 16 között összekerülhetnek. Imre Géza az olasz Paolo Pizzivel találkozik majd, Szényire pedig a finn Vuorinen vár.

Igazán széppé tették a napot a férfi tőrözők, hiszen mind a négyen bejutottak a 64 közé. Volt, aki bravúrosan, volt, aki a vérét adva, és volt, aki drámai fordulatok után. Gátai Róbert a csoportmérkőzéseken az átlagosnál jobban szerepelt, majd magabiztosan győzve került a főtáblára. Szabados Gábor 3/2-es mérleggel zárta csoportját, később mexikói riválisa ellen még fejsérülése sem zavarta meg. Testvére, Szabados Kristóf nem akármilyen asszóban nyert esélyesebbnek tartott osztrák ellenfelével szemben. Előbb vezetett 6:2-re, majd onnan lett 6:9. Aztán adott zsinórban 7 tust, de fordított az osztrák. Az utolsó két találat szerencsére a magyar vívóé volt.

A legmeglepőbb sztori kétségkívül Széki Bencéé. A csoportkörben nem ment neki, egyetlen győzelme volt, elkönyvelte a kiesését, ám utolsóként mégis bekerült a továbbjutók közé. A folytatásban felszabadultan vívott, és simán legyőzte lengyel és kínai ellenfelét is. ? Ez életem legfurcsább világbajnoksága. A selejtezőben rosszul vívtam, már összecsomagoltam, azt hittem, kiestem. Aztán mintha kicseréltek volna, esélyesebb riválisaimat legyőztem, semmi nyomás nem volt rajtam. Így kell majd folytatnom a főtáblán is. Óriási dolog, hogy mindannyian továbbjutottunk, ez a csapatversenyben is segíthet ? mondta Széki Bence, aki pénteken az első kiemelt olasz Cassara ellen lép pástra. Szintén olasz riválist kapott Gátai és Szabados Kristóf, míg Szabados Gábor a kínai Ma ellen folytathatja a főtáblán.

Szerdán reggel a női tőrözők versenyével folytatódik a világbajnokság, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella és Varga Katalin is ott van a 64 között. Délután pedig a férfi kardozók költöznek be a SYMA Csarnokba, köztük az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Gémesi Csanád és Szatmári András. A legjobb négy küzdelmeit ma este 6 órától rendezik.

Szóljon hozzá!