ZETApress

hírportál

Jinínbe a Sport Házából

Augusztus 10-11-én, szombat-vasárnap kerül megrendezésre a Monster Energy FIM Junior Motocross World Championship a csehországi Jinín városában. Hazánk hat versenyzővel képviselteti magát az egyfordulós világbajnokságon ? tudtuk meg délelőtt a Magyar Sport Házában. Fotóink Nagy Norbert felvételei.

A Junior Team Hungary tagjai keményen készülnek a megmérettetésre, melyen erős nemzetközi mezőnyre számíthatunk ? hangzott el a Magyar Motorsport Szövetség szervezésében a Monster Energy FIM Junior Motocross World Championship sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt Hermann Henrik, a MAMS elnöke, Rákos Róbert motocross szakágvezető és a Junior Motocross Team Hungary magyar válogatott képviseletében Varga Imre, Kiss Márk, Jakob Kristóf és Kovács Ádám Zsolt is.

Az esemény moderátoraként az SMX Hungary főszerkesztője, Szabó Adri mutatta be a világbajnokságot: A versenyre e hétvégén, augusztus 10-11-én kerül sor a csehországi Jinínben. A Monster Energy FIM Junior Motocross World Championship versenye egy fordulós világbajnokság, melyen 65cc, 85cc és 125cc versenykategóriában mérhetik össze tudásukat a riderek. Hazánk mind három géposztályban képviselteti magát, így összesen hat indulóval szerepel a Junior Motocross Team Hungary a megmérettetésen. A rajtlista alapján 260 induló, közel 40 országból, 5 kontinensről érkezik a cseh városba, hogy nyeregbe pattanjanak a világbajnoki címért.

A magyar motorsport világítótornya: a motocross

Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség Elnöke első felszólalóként igen pozitívan méltatta a sportágat. A MAMS jelenleg nyolc motorsport szakág irányításával foglalkozik, melyek közül az Elnök Úr a legkiemelkedőbbnek a motocross sporteredményeit véli. Felhívta a sajtó figyelmét az utánpótlásra, akik külföldön rendszerint az élen futnak. ? A nyolc szakág közül a legkiemelkedőbb eredményekkel jelenleg a motocross szakág jeleskedik ? nyilatkozta Hermann Henrik, a MAMS elnöke.

Egy jobb jövő, a jövő nemzedékéért!

Rákos Róbert a Magyar Motorsport Szövetség Motocross Szakágvezetője sportszakmai szempontból értékelte az utánpótlást. Fontosnak tartja a fiatalok tehetségének gondozását, így igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni az utánpótlás képzésére. Nagy reménységgel van a jövőt illetően és bízik abban, hogy ifjaink komolyabb támogatást élvezhetnek az elkövetkező években. Négy éves mandátuma alatt a Szakágvezető Úr igyekszik visszaterelni a sportágat eredeti, virágzási állapotához. ? Egészen kis koruk óta ismerem a fiúkat, többen közülük a Nyugat-Kupán nevelkedtek, látom honnan jöttek, milyen szinten vannak most és hova tartanak. Szeretném, ha ezek a srácok, akik most itt ülnek, 10 év múlva elmondhatnák magukról, hogy komoly, profi élsportolók. Ehhez az ő kemény munkájuk mellett szükség van a szülői támogatásra is, amit úgy gondolom maximálisan megkapnak. Nekünk nem voltak régen olyan lehetőségeink, mint most nekik ? nyilatkozta Rákos Róbert a MAMS Motocross Szakágvezetője. A sajtótájékoztatón a ?hatos fogat? tagjai közül négyen szólaltak fel a média képviselői előtt.

Kovács Ádám Zsolt #38 ? 65cc

Elsőként Kovács Ádám Zsolt szólalt fel, aki a napokban ünnepeli 10. születésnapját, így éppen hogy indulhat a hétvégén, ahol a 2003. augusztus 9. előtt születettek indulhatnak. ? Igen, én leszek a legfiatalabb, de ha már ott vagyok, az azt jelenti, hogy bevállaltam és keményen végig kell csinálnom! Nem érdekel, hogy a többiek idősebbek! Szeretném megfutni a limitet és bekerülni az első negyvenbe, ha ez sikerült, akkor a célom, hogy az első húsz közt végezzek. Kategóriámban ez egy tanulóév számomra, így már ezzel az eredménnyel is elégedett lennék.

Jakob Kristóf Johny #77 ? 65cc

Jakob Kristóf, crossos becenevén Johny az idei szezon során a pitbike sportéletből jól ismert Vidovics Ákossal készül versenyeire. A fiatal versenyző elárulta mentoráról, hogy …Ákos se nem túl kemény, se nem laza edző, olyan közepes, jó fej, de komolyan veszi az edzéseket. Mostanában a rajtokat gyakorolta velem, mert az utóbbi időben valahogy nem ment olyan jól. Gyakran előfordul, hogy velem együtt megy az edzéseken, olyankor hol én nyerek, hol ő? Johny saját bevallása szerint most jó kondiban van, a rajt is jól megy neki és reméli, a #77 JAKOB feliratot a világbajnokságon csak hátulról látják majd. Célja, hogy az első 15 közt szerepeljen neve a világranglistán.

Varga Imre Mimó #98 ? 125cc

Mimó számára az idei szezon egy kicsit zűrösen kezdődött. Fizikai állapotáról így nyilatkozott: Nagyon jó kondiban voltam az év elején, majd az olasz edzőtáborban eltört a jobb alkarom. A sérülés miatt teljesen visszaestem, ami meglátszott a versenyzésemen is. Két hete kiszedték a karomból a drótokat, az óta a kedvem is sokkal jobb és egyre erősebbnek, jobbnak érzem magam. Mentálisan is jól vagyok, sportpszichológus segít a lelki felkészülésben egy-egy verseny előtt.

A fiatal ridert csapattársa, ifj. Németh Kornél készíti fizikálisan a versenyre. Rendkívül inspirálóan hat rá a HTS többi tagjának munkássága: Az ország legjobbjaival megyek együtt, nagyon sokat tudok tanulni tőlük, mindig nézem, hogy megy Cory, Bence, vagy Balu. Igyekszem ellesni tőlük ezt-azt és alkalmazni a versenyzésem során. A pályán a versenyszellem visz előre.

Kiss Márk #15 ? 85cc

Kategóriájában Márk vezeti az összes magyar bajnoki versenyt, ha minden jól megy, az év végén abszolút bajnokot hirdethetünk Kiss Márk személyében a 85cc géposztály versenyzői közt. Az előzetes VB rajtlistát nézve több indulóval ment már együtt külföldi versenyzései során, az erőviszonyokról így nyilatkozott: Nagyjából egy szinten motorozunk, vannak nagyon erőszakos srácok és rengeteg új arccal fogok találkozni, bízom benne, hogy nem tartogatnak nagyon nagy meglepetést, de a tengerentúlról biztos, hogy érkeznek kemény versenyzők. Felkészültem mindenre!

A motocross magyar tinibálványa a VB győzelem titkát is elárulta nekünk: A jó rajt fél győzelem egy ilyen típusú versenyen. Remélem, jól sikerül majd elhoznom a rajtot, mert szeretem is a jiníni pályát. Örülnék, ha eredményesen tudnék teljesíteni. Az mx track pont ideális számomra, szeretem, ha ilyen változatos a domborzat és váltják egymást a lankás, valamint hegyes szakaszok. Izgalmasabbá, technikásabbá teszi a pályát.

A sajtótájékoztatón két versenyzőnk nem tudott részt venni. Rozgonyi Ákos (#811 ? 125cc) és Bertotto Tommaso (#19 ? 65cc) telefonon üzentek nekünk. Ákos a hétvégén a németeknél versenyzett, onnan megy Csehországba. Szeretné megfutni a limitet és a tőle telhető lehető legjobb eredményt elérni Jinínben. Mostanában szinte többet látni külföldön, mint itthon, járja Európát és igen szépen teljesít. Csak úgy, mint Bertotto Tommaso. Az olasz kissrác a hétfői sajtótájékoztató ideje alatt is édesapja, valamint a két Borka keze alatt készült a versenyre. Edzés-edzést követ és ez meg is látszik Tommy eredményein, aki elnyerte pár hete a Zóna Európa Bajnokság győztesének járó díjat. Kelet-Európa legjobb junior versenyzője tehát köztünk jár! A fiúknak mi is sok sikert kívánunk a hétvégén! ? Remélem, a hétvégén lobogni fog a magyar zászló és sikeresek lesz a válogatottunk! ? mondta Rákos Róbert, a Magyar Motorsport Szövetség Motocross Szakágvezetője.

Szóljon hozzá!