ZETApress

hírportál

Dunántúli borok útján

Hetvenöt autó indulására lehet számítani a XVIII. Magyar Borok Útja Rallye-n, amelyre augusztus 30-a és szeptember 1-je között kerül sor ? tudtuk meg a mai sajtóebéden, a Kelenhegyi úti Búsuló Juhász Étteremben. A sorsolás augusztus 22-én, csütörtökön délben lesz ugyanitt, ahol a háziasszony személye is ismertté válik. Fotóink Lantai József felvételei.

Regőci Attila főszervező elmondta, hogy a rajttól hazáig tartó 720-750 kilométeres útvonalat a hagyományoknak megfelelően most is Ferjáncz Attila örökös magyar bajnok autóversenyző, az esemény sportigazgatója tervezte meg. A színészekből, politikusokból, újságírókból, üzletemberekből és közéleti személyiségekből álló 75 kocsis mezőny a tavalyihoz hasonlóan a városligeti Magyar Műszaki Közlekedési Múzeum elől rajtol 30-án reggel 8 órakor, s a tervek szerint az Etyek-budai, a balatonboglári, a badacsonyi, a balatonfüredi-csopaki, majd a győri, illetve pannonhalmi borvidéket járja be egy hosszú hétvége alatt. Az indulók 16 pincészetben tesznek látogatást.

A rallye résztvevői mintegy 300 kilométer megtétele után az első éjszakát Zamárdiban, közvetlen a Balaton déli partján elterülő, 2009-ben átadott Hotel Wellamarinban töltik. A festői környezet, a Tihanyi Apátság látképe, a szabadtéri és beltéri élménymedencék, valamint a Black & Orange wellness részleg ideális helyszín a napközbeni izgalmak kipihenésére és a feltöltődésre. Kell is az energia, hiszen a nap még nem érhet véget ennyivel! Az ízletes vacsora után a napi eredményhirdetésen ismertetik a részeredményeket, majd meglepetés programmal egybekötve kezdetét veszi a hajnalig tartó zene és tánc. Csákovics Gyula polgármester és Kiss Kálmán hoteligazgató is beszélt erről, s rövidesen Benkő László, az Omega-együttes billentyűse is csatlakozott hozzájuk. Lehet, hogy ő is ott zenél majd akkor?

Másnap a reggelitől új erőre kapva további élmények várják a versenyzőket. Több pincészet, egy finom ebéd és játékos feladatok és újabb 300 kilométer megtétele után Győr városa fogadja a mezőnyt, immáron hatodik alkalommal. Néhány percre a belvárostól Magyarország első üzleti és szabadidős multifunkciós központjának szálloda része, az ETO Park Hotel kápráztatja el a résztvevőket, mely elnyerte Magyarország legígéretesebb 2012-ben megnyitott szállodájának díját. A stadionra néző szobák és étterem lélegzetelállító látványt nyújt, mely biztosan egyedi élmény lesz minden vendégük számára. Az ünnepélyes eredményhirdetést szombat este itt tartják meg. A vasárnapi 150 kilométeren már az önfeledt szórakozásé lesz a főszerep és versenyen kívül látogatják meg a csodálatos Pannonhalmi térséget és egy kellemes ebéddel zárják a 750 kilométeres túrát.

A tájékozódásban egy itiner áll a versenyzők rendelkezésére, mely nem csak az állomásokhoz mutatja meg a helyes utat, hanem időellenőrző check point-okon is átvezet. Az útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását, vagy a túl gyors haladást a versenybírók pontlevonással sújtják. A pontvesztést ügyességi játékokkal lehet ellensúlyozni; ez évben a zsámbéki Driving Camp tanpályáján értékes pontokért bizonyíthatják vezetéstechnikai tudásukat, a pincészeteknél célba dobással, íjászattal, hordógurítással, talicskatolással, vagy épp a tesztlap helyes kitöltésével növelhetik esélyüket, hogy a győri ünnepélyes díjátadó gálán a dobogó felső fokára állhassanak.

A szervezők ezúttal is fokozott figyelmet fordítanak a biztonságos közlekedésre. Komáromi Endre nyugdíjas rendőr-ezredes, a rallye biztonsági főnöke elmondta: ezúttal is szigorúan ellenőrzik majd, hogy az autósok betartják-e a KRESZ-előírásait, mindennap meg is szondáztatják őket. Fontos továbbá, hogy az orvosi vizsgálat is érvényes legyen a jogsiban. A megadott útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását, vagy a gyorshajtást a versenybírók pontlevonással sújtják. A verseny exkluzivitását bizonyítja, hogy az esemény két fővédnökének Dr. Pintér Sándor belügyminisztert, nyugalmazott rendőr-vezérezredest és Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérték fel.

A Regő Kft. által szervezett autós túra jótékony célokat is szolgál. A győri díjátadó gálán tombolasorsolást és borárverést tartanak, a bevételből segítik az Afrikai?Magyar Egyesület munkáját és a Gyermekrák Alapítványon keresztül a rákos gyermekek gyógyulását is támogatják. Mint Balogh István elnök kérdésemre elmondta, a Heim Pál Gyermekkórházban rövidesen egy új Gyermekonkológia kezdi meg működését, melyet alapítványuk milliárdokkal támogat. 21 éves fia ? akit a tévéreklámokban is mindig láthatunk ? másfél évtizede gyógyult ki a rákból, s azóta segítik anyagilag a többi kis beteget is.

A sajtóebédhez a fehér- és rozé-bort a balatonlellei Pócz Pincészet szolgáltatta. A menü is pazar volt: eper krémleves bundázott túrós gubával; zöldséges faitas, mézes lime-os csirkemell, avokádó salsával, salátával; stíriai metélt; kávé. Közben azt is megtudtuk, hogy a szervezők felvették a kapcsolatot több autógyárral is, hogy 2008 után ismét biztosítani tudják valamennyi résztvevő számára az autókat a verseny idejére. Mivel az autók kölcsönzésekor a jogosítványokat is lefénymásolják, az orvosi érvényesség megléte itt különösen fontos! Bővebbet erről épp hét hét múlva, az augusztus 22-i sorsoláson árulnak el. További változás, hogy az autókban idén kettő helyett hárman is utazhatnak, így gyermekes családok is nevezhetnek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Triók a Magyar Borok Útján | ZETApress

Szóljon hozzá!