ZETApress

hírportál

Kerékpárral Lengyelországba

orszaguti_bicikliA visegrádi együttműködés immár húszéves múltra tekint vissza, de fontos, hogy emberközeli formát is adjunk neki. Erre kiváló esemény ez a kerékpárverseny ? fogalmazott Pröhle Gergely ma délben a Bem téri, külügyminisztériumi sajtótájékoztatón.

V4 elnevezéssel május közepén első ízben rendeznek olyan nemzetközi kerékpárversenyt, amellyel a húszéves múltra visszatekintő visegrádi együttműködést népszerűsítik ? jelentette be a Külügyminisztérium uniós kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára. Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete kiemelte, hogy tavaly júliustól egy éven át Lengyelország tölti be a visegrádi négyek soros elnöki tisztét, melyet idén nyáron Magyarország és a V4-es országok újabb egy évre veszik majd át.

Radoslav Sikorski lengyel külügyminisztertől származik az ötlet, hogy ezzel a némileg szokatlan kezdeményezéssel népszerűsítsük a lengyel visegrádi elnökséget. Ehhez sikerült a többi külügyminiszter támogatását is megnyerni, valamint kiváló magyar, cseh és lengyel szponzorokat találni ? jelentette ki a nagykövet, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a kerékpárverseny befutójának napján rendezik meg Krakkóban a visegrádi négyek és a keleti partnerség országai külügyminisztereinek tanácskozását.

Törzsök Zsolt, a Magyar Országúti Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke a verseny technikai részleteiről számolt be. Mint elmondta, az 1. V4 Kerékpárverseny résztvevői május 17-én, pénteken 16 órakor indulnak Budapestről, a Westend City Center elől, ahová az egyébként Lengyelországban is jelen lévő Trigránit háromnapos biciklis happeninget szervez az esemény alkalmából. A versenyzők Esztergomnál gurulnak át a határon, majd Szlovákián és Csehországon keresztül a jobbak már másnap kora délelőtt megérkeznek Krakkóba.

A díjkiosztó ceremónia 18-án, szombaton délben lesz Krakkó főterén, ám a célban este fél 7-ig várják a későn jövőket. Az indulókra kemény feladat vár, hiszen az 533 kilométeres távot a négy ellenőrző ponton ? Dömösön, Nyitrán, a szlovák-cseh határon és Cieszynben ? betervezett rövidebb megállásoktól eltekintve gyakorlatilag egyben kell teljesíteniük. Ráadásul a hegyes szakaszokkal tarkított út szlovákiai és csehországi részét többnyire éjszaka, sötétben kell majd megtenniük.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vpITFUDgTfM[/youtube]

A szervezők összesen 300 résztvevőre, inkább kihívást kedvelő amatőrökre, mintsem profikra számítanak. Ebből 120 helyet tartanak fenn a lengyel, 60-60-at a szlovák és magyar, negyvenet a cseh, és huszat a keleti partnerországokból érkező versenyzőknek. Az elnöki tájékoztatás szerint a V4-re nem lesz selejtező, de a technikai felszereltség, valamint a versenyzők megfelelő mentális és egészségi állapota feltételnek számít. Egyéni, valamint csapatversenyt hirdetnek, utóbbira legalább ötfős együttesek jelentkezését várják. Itt feltétel, hogy legalább három csapattagnak célba kell érnie. A verseny összdíjazása százezer euró, melyből az egyéni versenyzőkre 52 ezer-hatszáz, a csapatokra 44 ezer-négyszáz, míg a Keleti partnerség-különdíjra háromezer euró jut.

Kiss Norbert, az eseményt támogató EMMI ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy mivel a V4 kerékpáros versenynek nemcsak sportos, hanem kulturális, gazdasági és diplomáciai vonatkozásai vannak, több hazai minisztérium is hozzájárul a lebonyolításhoz, a BM például az ORFK-n keresztül az útvonal biztosításban érintett. Bejelentette, hogy másokat is ösztönözve az EMMI csapata vállalja, hogy letekeri a táv egytizedét, azaz 53,3 kilométert. Mindjárt nyeregbe is pattant teremben lévő biciklin. ? Hiába pedálozunk, egy helyben maradunk! ? jegyezte meg Pröhle Gergely, aki ugyancsak kipróbálta a kerekezést.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Eldördült a startpisztoly | ZETApress

Szóljon hozzá!