ZETApress

hírportál

Nem lesz több siker az értelmi fogyatékos sportolóknak?

Több ezer magyar és nemzetközi értelmi fogyatékos sportoló jövője bizonytalan miután a 2008-as pekingi paralimpián való versenyzéstől elzárták őket, és ennek visszavonási kísérletei kudarcot vallottak, tudtuk meg a Budapest Times-tól. Az atléták képviselői, köztük Dr. Gruiz Katalin, a Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetsége (MES) alapítója, sikertelenül lobbizott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnál; nem gondolták meg magukat a minden érintetett meglepő júniusi döntésük óta.

S hogy mi okozta a bajokat? Csaláson kaptak valakiket! A gondok a kétezres Sydney-i Paralimpián kezdődtek, amikor a spanyol kosárlabdacsapatot rajtakapták, hogy versenyzői értelmi fogyatékosnak tettetik magukat. Értelmi fogyatékosnak az minősül, akinek az IQ-ja 75 alatt van az átlagos száz helyett, és kettő vagy több adaptív készsége, mint például a kommunikációs vagy szocializált, korlátozott. A spanyol kosarasok nem voltak ilyenek.

Nem adjuk fel a küzdelmet

A minap meglepő döntés született, mely a magyar értelmi fogyatékos úszókat, asztaliteniszezőket és atlétákat, a világ legjobbjait is elzárta a Pekingi Paralimpától. Ez váratlan és igazságtalan volt, nyilatkozta Dr. Gruiz, az INAS-FID (Nemzetközi Értelmi Fogyatékosok Sportszövetsége) kincstárnoka és vezető bizottsági tagja a Budapest Times-nak és a Budapester Zeitung-nak. Maguknak dolgozták ki a teszteljárást és mi kifejlesztettük azt a regisztrációs rendszert, amit jó eredményekkel kipróbáltunk. Aztán a végén mégis úgy döntöttek, hogy nem jó, fojtatta nyilatkozatát.

Az INAS-FID hajthatatlanul kampányol a döntés visszafordításáért, lobbizik a politikusoknál, az Európai Bizottságnál és a médiánál. Kincstárnoka szerint fontos az értelmi fogyatékosoknak a paralimpián való megmérettetés, mert többről van szó, mint egyszerű sportpresztízsről. Évekig készítjük fel az értelmi fogyatékosokat a szereplésre, és ez segíti őket abban, hogy úgy éljenek, mint bárki más ahelyett, hogy ágyban feküdnének, vagy egy otthonban élnének, vallja. Szocializálásuk és oktatásuk fontos részét képzi munkánknak: megtanulnak gondolkodni, mozogni és taktikázni. Most kevesebb ember versenyez Magyarországon és nemzetközi szinten. Az egész mozgalom haldoklik, folytatta. Ha nincs kilátásban cél, kisebb a motiváltság.

A megvont forrás mást gazdagít!

Katalin doktornő elmondta, hogy a forrás így a magyar mozgássérülteknek csörgedez, bár számuk kevesebb. Négyezer regisztrált értelmi fogyatékosunk van, bár a valós szám közel tizenötezer, mondta. A mozgáskorlátozottak és vakok száma ezzel szemben alig haladja meg az ezret. Kollégái sem kívánják feladni a harcot, más tervekkel próbálkoznak. Talán nem veszünk el teljesen, mert próbálunk egy új rendszert kialakítani magasabb szintű versenyzéssel. A Global Games nevezetű világjátékokat szervezzük, ami helyettesíti a Paralimpiát, de ez nem ugyanaz és nem kapcsolódik az épek Olimpiai Játékához. Ez visszalépés, melyet nem akarhatunk!

Szóljon hozzá!