ZETApress

hírportál

Megvan az olimpiai nőipóló-csapat is!

Mihók Attila és Cseh Sándor is megnevezte azt a 13 játékost, aki az olimpián játszhat a magyar női válogatottban; a névsor a magyar idő szerint ma hajnalban lejátszott, amerikaiak elleni mérkőzést követően vált véglegessé – tudatták sajtósaik.

A kapuban Magyari Alda és Neszmély Boglárka, centerben Parkes Rebecca és Mahieu Geraldine, kapásoldalon Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta és Faragó Kamilla, a balkezes oldalon Leimeter Dóra, valamint jobbkezesként Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya, bekkben Garda Krisztina (aki kintről bármilyen posztról ágyúképes), Rybanska Natasa (ő tud centerezni is) és Horváth Brigitta (balkezesként is bevethető) – ez a magyar női olimpiai csapat, amelynek valamennyi tagja ott volt februárban Dohában, ahol világbajnoki ezüstéremig menetelt az együttes.

Ellentétben a tegnap megnevezett férfiakkal, ez az olimpiai tizenhárom úgymond éles bevetésen állt össze, hiszen – mivel a hölgyek korábban tudták elkezdeni a felkészülést – a csapat már túl van egy hét közös edzőtáborozáson a kanadaiakkal másfél hivatalos meccsel, az athéni Thetis-kupa négy összecsapásán, és még afféle utolsó tesztként az elmúlt három olimpiát megnyerő amerikaiakkal több kétkapus edzésen, valamint egy hivatalos összecsapáson, melyet ma hajnalban játszottak le.

Furcsa volt egy edzőtábor közben kijelölni a csapatot, de tudtuk, hogy most ez a feladatunk, még ha ez azzal is jár, hogy van, aki kicsit vagy éppenséggel nagyon szomorúan csinálja végig a hátralévő napokat. Ugyanakkor úgy gondolom, az amerikaiak otthonában gyakorolni óriási megtiszteltetés és hatalmas fejlődési lehetőség bármelyik fiatal játékos számára – világított meg egy különös aspektust Mihók Attila.

Ha a sportág jó helyen van, akkor ennek a döntésnek nagyon nehéznek kell lennie ? mint ahogy az is volt. Posztokra válogatottunk és mindent egybe-véve az a tizenhárom játékos utazik, akik mind ott voltak a világbajnoki ezüstéremnél, megvan a tapasztalatuk ezzel a stábbal, tudják, mire számíthatnak tőlünk és mi mire számítunk tőlük – jegyezte meg a csapathirdetés dilemmái kapcsán a társkapitány.

Ami az olimpiai múltat illeti, a 13-ból kilenc játékos ott volt a tokiói bronzérem megszerzésénél, újoncként Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta szerepel első olimpiáján. Ugyanakkor komolyabb ötkarikás rutinnal ebből a csapatból csupán Keszthelyi Rita és Garda Krisztina bír. A válogatott tagjaként mindenféle rekordot tartó Keszthelyi Rita lesz első magyar női vízilabdázó, aki a 4. olimpiáján játszik azok után, hogy 2012-ben Londonban először volt része a nagy kalandban. Garda Krisztina pedig csatlakozik a háromolimpiás hölgyek táborához (Drávucz Rita, Gangl Edina, Takács Orsolya, Szűcs Gabriella) – mindenki más másodszor szerepel Tokió után a játékokon.

Női válogatottunk az amerikai túrát követően – ahol július 09-én kedden is vív egy hivatalos meccset az Egyesült Államokkal – itthon készül a párizsi rajtra. A női olimpiai csapat: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda.

Szóljon hozzá!