ZETApress

hírportál

Biztonságos átúszás

Több száz szakember óvja a 42. Lidl Balaton-átúszás indulóinak biztonságát. Három kórházhajó, 150 vitorlás, motorcsónakok és orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők, vízi-rendőrök, valamint több száz szervező garantálja a 42. Lidl Balaton-átúszás résztvevőinek biztonságát, miközben két hét múlva megteszik az 5,2 kilométert Révfülöp és Balatonboglár között.

A különleges intézkedéseknek is köszönhető, hogy a nyár legnagyobb szabadidős-sporteseményének 1979 óta íródó történetében még soha nem történt komolyabb baleset – tudatta a Best Ever Rendezvény és Kommunikációs Ügynökség. Fotóink a BSI felvételei.

Természetesen sokat változott, fejlődött a Balaton-átúszás az elmúlt 45 évben, megsokszorozódott a résztvevők száma, de azt kijelenthetjük, hogy mindig a biztonság volt és lesz is a legfontosabb – mondta Máth István, a Budapest Sportiroda ügyvezetője, aki a kezdetektől részt vesz az esemény szervezésében.

Idén, a 42. Lidl Balaton-átúszás kapcsán sem lesz ez másként. Természetesen csak akkor indítják el a mezőnyt az előre tervezett időpontban, július 20-án szombaton 07 órakor, ha minden szempontból megfelelőek lesznek az időjárási körülmények. A Balaton vizének legalább 22-23 fokosnak kell lennie és nem zavarhatja erős szél, illetve komolyabb hullámzás az úszókat. A végső döntést – a szokásoknak megfelelően – a verseny hetének csütörtökjén hozzák meg a szervezők a meteorológusok előrejelzése, iránymutatása alapján.

1500 fős szervezőgárda dolgozik a helyszínen a verseny napján, a csapat nagyjából fele, tehát több mint 700 ember kifejezetten az úszók biztonságáért felel a rajtnál, a vízen, illetve a déli parton kialakított célban – tette hozzá a BSI ügyvezetője.

A többlépcsős biztonsági rendszer gerincét az a mintegy 150 vitorláshajó adja, amelyek egy úszófolyosót alkotnak a Balaton két partja között, rajtuk lelkes önkéntes segítőkkel. Az 5,2 kilométeres távnak tehát mindenki azzal a tudattal vághat neki, hogy ha elfáradna, akkor akár 50 méterenként megállhat, megpihenhet, megkapaszkodhat, sőt ki is mászhat a vízből, hogy igyon néhány korty folyadékot vagy egyen pár szőlőcukrot.

Azokat, akik nem tudják vagy nem akarják folytatni az úszást, motorcsónakokkal viszik a rendőrök, illetve a vízimentők a vitorlásokról a legközelebbi kórházhajóra. Ilyenből három áll készenlétben, az első a táv egyharmadánál, a második éppen félúton, a harmadik pedig a táv kétharmadánál horgonyoz. A kórházhajókon orvos és képzett egészségügyi személyzet dönt az úszók további ellátásáról: baj esetén sürgősségi mentőhajót hívnak, a többieket pedig a gyűjtőhajók viszik ki a partra.

Fontos a résztvevők együttműködése is. Az 5,2 kilométer legyőzhető táv, de aki először próbálkozik, ne felejtse, hogy a Balaton nem feszített víztükrű medence! Hullámzik, fodrozódik a víz, nem látni az alját, erre mindenképpen készülni kell. Ugyanígy fontos, hogy mindenki használjon napkrémet, esetleg sapkát vagy kalapot a napszúrás ellen, és kipróbált úszónadrágban vagy dresszben kezdjen neki a távnak, nehogy fájdalmas meglepetést okozzon a több órás tempózás alatt egy új darab! – tanácsolta Máth István.

Miközben a legjobbak alig több, mint egy óra alatt teljesítik az 5,2 kilométeres távot, az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc. A nagy többség számára ugyanis a Balaton-átúszás nem verseny, hanem egy örökre emlékezetes élmény. Nem az órával küzdenek, hanem saját magukat szeretnék legyőzni.

Szóljon hozzá!