ZETApress

hírportál

Új alelnök a MOB-ban

Wladár Sándor 59 éves állatorvos lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke. 75 igen, 5 nem és 3 tartózkodás mellett egyetlen jelöltként az 1980-as moszkvai olimpiai hátúszó bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg alelnöknek a mai közgyűlésén, mert Schmidt Gábor eddigi alelnök a HM helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott posztjáról.

Több mint egyéves szünet után ez volt az első olyan közgyűlés, amelyen újra a – sportban érintett szervezetek képviselőivel – kibővített tagság vehetett részt. Gyulay Zsolt elnök tájékoztatása szerint a decemberben 127 éves MOB-nak az alapszabály szerint 127 tagja lehet, melyből jelenleg 114 hely van betöltve, közülük 88-an jelentek meg a tanácskozáson, de az alelnöki szavazáson már csak 83-an vettek részt. Schmitt Pál Gyulay Zsolttól vehette át az Európai Olimpiai Bizottság által neki ítélt European Olympic Laurel-díjat, mert a szervezet októberi 42. szemináriumán nem tudott megjeleni a görögországi Olimpiában.

Gyulay Zsolt napirend előtt elmondta, büszke és örömmel tölti el, hogy a MOB-közgyűlés a magyar sport parlamentjévé vált, a következő időszak céljának pedig a MOB nimbuszának helyreállítását nevezte meg. – Csakis rajtunk múlik, mit tudunk kiharcolni magunknak, milyen feladatokat tudunk elvállalni – fogalmazott az elnök kiemelve, hogy a bizottság 127 éve megkerülhetetlen ereje a magyar sportnak, jelenleg 518 ezer sportolót és 20 ezer edzőt képvisel.

Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára elismerően beszélt a MOB-bal kialakított jó kapcsolatról hangsúlyozva, hogy a közös megoldásokban hisznek. Az eddigi 16 kiemelt sportág helyett a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programban foglaltak szerint ezentúl valamennyi olimpiai sportág számíthat a kormány támogatására. Megemlítette, hogy Gyulay Zsolt társaságában tegnap másfél órát egyeztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel a Karmelita-kolostorban a MOB jövőjéről. A megbeszélésén áttekintették a legfontosabb 2023. évi sporteseményeket, az Új Nemzeti Sportfejlesztési Programot és a nemzeti sportmúzeum létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket.

Gyulay Zsolt az elmúlt tíz hónapról szóló elnökségi beszámolójában többek között az Ukrajnának eljuttatott segélyszállítmányokról, a Giro d’Italia magyarországi rajtjáról, a rekordidő alatt megrendezett FINA vizes világbajnokságról, a müncheni multisport Európa-bajnokságon nyert érmekről, új szponzorok bevonásáról, valamint a párizsi olimpiára való készülődésről beszélt. – Jó úton haladunk, hogy újra pozícionáljuk a MOB-ot! – jelentette ki összefoglalásként.

Fábián László főtitkár arról számolt be, hogy 2023-ban négy nagy eseményen vesznek részt sportolóink, a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), az Európa Játékokon és a Strand Világjátékokon. Ezek közül a Olaszországban rendezendő téli EYOF van időben a legközelebb, így ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a versenyen 22 sportoló és nagyjából ugyanennyi sportszakember vesz majd részt.

Bartha Csaba sportigazgató többek között a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatos elvárásokról tájékoztatta a jelenlévőket. Mivel a NOB 10.500-főben maximálta a résztvevők számát, így a játékokra való kijutás még nehezebb lesz, mint eddig, a tervezett magyar sportolói létszám 114-219 fő között lesz. Úszásban és atlétikában kevesebb magyar versenyző részvételére lehet számítani, előbbiben ugyanis a B-szintes úszók nem indulhatnak, utóbbiban pedig úgy felemelték a nevezési szinteket, hogy azokat nagyon nehéz lesz teljesíteni. Vitorlázásban Berecz Zsombor versenyszáma lekerült a műsorról, így csak a Laser-hajóosztályban lehet magyar induló, a karate sincs már a programban, ugyanakkor a NOB arra is törekszik, hogy a nemek arányát megpróbálják 50-50%-ra módosítani.

A MOB-közgyűlés többek között egyhangúlag elfogadta az elmúlt fél év munkájáról készített elnökségi beszámolót, döntött a 2023. évi olimpiai eseményeken, valamint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon való részvételről. Elfogadta a 2023-as téli EYOF-fal kapcsolatos célkitűzéseket, irányelveket, továbbá Gyulay Zsolt elnök és Fábián László csapatvezető hatáskörébe utalta döntést a küldöttség összetételéről.

Wladár Sándor az alelnöki megválasztását követően kijelentette: élete talán legnagyobb elismerésének tartja a megbízatást. Olimpiai bajnokként kötelességének érzi, hogy szolgálja a magyar sportot, a magyar hazát, és mindent megtegyen a magyar sportért. Ezt ezentúl még nagyobb súllyal és felelősséggel szeretné tenni – fogalmazott a megválasztott.

Becsky Andrást, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, a Magyar Úszó Szövetség alelnökét választotta meg a közgyűlés Pakucs János felügyelő bizottsági megüresedett helyére a Puskás Aréna VIP-termében.

Zárásként röviden bemutatták a Magyarok az olimpiai játékokon 1896 – 2022 című kiadványt, melyet minden MOB-tag és újságíró ajándékként vihetett haza. A könyv a MOB szerkesztésében, kiadásában 5. alkalommal jelent meg Gyulay Zsolt előszavával, új főszerkesztő: Győr Béla, a MOA főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke koordinálásában, az elmúlt öt évre visszamenőleg a MOB munkatársainak tartalmi kiegészítéseivel, fotóival. Az olimpiák történetét feldolgozó almanach a gyor.bela@olimpia.hu emailcímen megrendelhető.

Szóljon hozzá!