ZETApress

hírportál

Viták helyett konzultáljunk!

Mikulas Dzurinda a háttérbenA szlovák alkotmány ünnepnapján Békéscsaba ? amely nemcsak Dél-alföld, hanem a hazai szlovákság fellegvára is ? vendége volt Mikulas Dzurinda szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A szlovák kormányfőt Stefan Markust magyarországi nagykövet is elkísérte ? írta Szarvas István a 2001. szeptember 14-i Hetedhéthatár magazinban.

A két miniszterelnök először Pap János, Békéscsaba polgármestere és Babák Mihály, Szarvas polgármestere jelenlétében felavatta a Petőfi-ligetben az angyalos kutat, ezután ünnepélyes keretek között átadták a Derkovits utcában megnyíló főkonzulátust. Stefan Dano főkonzul az átvételkor elmondta: Nagyon örülünk, hogy Békéscsabán nyílhat meg a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa. Őszinte örömömre szolgál, hogy igazán kellemes otthonra találunk itt, s a főkonzulátus megnyitásával valóban széles alapokra helyeződhet az együttműködés.

Ezután a magas rangú vendégek részt vettek a békéscsabai és trebisovi múzeumok közötti együttműködés aláírásán, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Többek között elmondták, hogy 1998 ősze óta nemcsak a békéscsabai szlovák és a kassai magyar főkonzulátusok nyíltak meg, de tető alá hoztak tíz államközi megállapodást is. Ezt követően a Fiume Hotelben állófogadáson látta vendégül a város a magas rangú vendégeket, ide a sajtóakkreditáció kevés volt, de mivel a budapesti Szlovák Nagykövetség külön meghívót küldött részünkre, ezzel bemehettünk. A fogadáson Stefan Márkust nagykövet segítségével sikerült a szlovák miniszterelnöktől interjút kérnem.

? Miniszterelnök Úr! Lát-e lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljön a szlovák és magyar álláspont a státus törvény vonatkozásában? Lesznek újabb konzultációk Ön és a magyar miniszterelnök között, hiszen az elmúlt heti tihanyi találkozón és most sem beszéltek erről a kérdésről?

MD: Úgy gondolom, hogy korábbi álláspontunk helyessége bebizonyosodott. Ausztriának is hasonló az álláspontja. A magyar sajtó véleményünket hűen közölte, ezért feleslegesnek tartom, hogy ezt megismételjem. Orbán Viktor kollégámmal az elmúlt évek során kitűnő kapcsolat alakult ki. Nem hiszem, hogy létezik olyan kérdés, amelyet konzultációval nem tudunk megoldani. Még az ősszel szakértők ülnek össze, hogy közelebb kerüljön a státus törvénnyel kapcsolatban a két ország álláspontja. Utána fogunk tárgyalni mi, kormányfők. Egyszóval optimista vagyok!

? A magyar állam négyszázmillió forinttal segíti Szarvason egy szlovák főiskolai tagozat létrejöttét. Ennek felavatására elképzelhető, hogy mint most a konzulátusavatásra eljön, ha ideje engedi?

MD: Nagy örömmel hallottam ezt Orbán miniszterelnök úrtól. Úgy gondolom, ha ez megvalósul, természetesen szívesen jövök az avatásra!

V4-es csúcstalálkozó Esztergomban

A V4 országok ? Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ? miniszterelnökei 2002. június végén Esztergomban találkoztak, ahol a nemrég felújított Vármúzeumban nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak. Medgyessy Péter házigazda miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy új szakasz kezdődött a Visegrádi Négyek együttműködésében ? írta Szarvas István a 2002. július 12-i Hetedhéthatár magazinban.

A soros vezetői tisztet átvevő Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő elmondta: Pozsony kezdeményezi az érintettek EU-főtárgyalóinak találkozóját, s összehangolják tevékenységüket a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a belügy, az igazságügy és a környezetvédelem területén. Leszek Miller lengyel miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy sok tartalék van a kulturális együttműködés területén. Elmondta, hogy Lengyelország akkor fog belépni az EU-ba, ha az ország polgárai számára ez több pozitívumot eredményez. Tisztában vannak azzal, hogy a döntő szakaszban nehéz tárgyalások elé néznek. Milos Zeman cseh kormányfő kifejtette, hogy szeretnék, ha Szlovákia is hamarosan NATO-tag lenne. A miniszterelnökök megerősítették, hogy a csatlakozási tárgyalásokat 2002 végére be akarják fejezni, és 2004. január elsejétől az unió teljes jogú tagjai akarnak lenni.

Gál J. Zoltán, a magyar miniszterelnök szóvivője nyolcadiknak biztosított lehetőséget kérdéseink feltevésére. ? Miniszterelnök Úr! Ön Békéscsabán tíz hónapja a konzulátus megnyitásán azt mondta nekem, hogy optimista, mert megoldhatók a nézetkülönbségek a státustörvénnyel kapcsolatban. Most is optimista, avagy még optimistább? ? kérdezte Szarvas István Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnöktől.

MD: Emlékszem az Önnel folytatott beszélgetésre, Szerkesztő Úr! Mindig örömmel megyek Békéscsabára. Meg kell erősítenem az ott elmondottakat. Szlovákiában meg van az akarat a kölcsönösen elfogadható megoldásra. Medgyessy miniszterelnökkel folytatott beszélgetés alapján úgy érzem, kompromisszummal megtaláljuk a megoldást. Továbbra is optimista vagyok.

? Miniszterelnök Úr! Tegnap részt vettem egy konferencián, ahol nekem egy spanyol parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy elképzelhetetlennek tartja az EU-ban a jelenlegi ?forgó? rendszert, azaz hogy félévente más-más állam töltse be az elnöki posztot. Lakosságszámra és területre nézve egy olyan nagy súlyú ország, mint Lengyelország, ha bekerül az EU-ba, Ön szerint nem lenne képes erre? ? kérdezte Szarvas István Leszek Miller lengyel miniszterelnöktől.

LM: Először is köszönöm, hogy nagysúlyú országnak nevezi hazámat. Valóban ez nehéz kérdés, jelenleg gondolkoznak a megoldáson. Én azt tartanám elképzelhetőnek, hogy ha 25 tagú lesz az Európai Unió, három ország együtt végezze az elnöki feladatokat. A tényleges megoldás a jövő titka.

Szóljon hozzá!