ZETApress

hírportál

Kedden lesz a vízválasztó

9-10. nap a Dakar Rallye-n

A maratoni szakaszok arról szólnak, hogy a versenyzők egy éjszaka szerviz nélkül maradnak, illetve csak annyit szerelhetnek az autón, amennyit saját maguk vagy a versenybe benevezett kamionjuk meg tud oldani. Idén a szombati pihenőnap után egy dupla maratoni szakaszt terveztek a szervezők, vagyis egy némai szervizzel négy napon keresztül robogtak volna a versenyzők. A Néma-Timbuktu szakaszt azonban biztonsági okokból már korábban törölték, és az elmúlt két nap azt mutatta, hogy idén elég volt egy maraton is, adta hírül a Navigátor Médiaügynökség.

Sajnos újabb motorosunk búcsúzott a versenytől: a rendkívül fiatal, újonc Dési János a mai cél előtt 30 kilométerrel nagy gázzal beleesett egy homokgödörbe, és kiszakította a hátsó futóművét. Janek most várja a gyűjtő kamiont, hogy bejusson a táborba, de a versenyt nem tudja folytatni. Kátai Péter a Dakar eleje óta a GPS miatt szenved hátrányt, szinte minden nap elromlik ez a berendezése. Minden reggel úgy indulok el a szelektíven, hogy működik, aztán kb. 10 óra körül egyszer csak elromlik. Már több CP-t nem tudtam így érinteni, ott álltam ma is a CP1-en, de nem vette be a gép a jelet! Szerencsére a büntetéseimet eltörölték, mivel önhibámon kívül nem voltak meg a pontok, és most új GPS-t kaptam, nyilatkozta a versenyző. Reméljük Petinek most már semmi nem áll az útjába, hiszen így is remek helyen áll, jelenleg összetettben a 22. pozíciót foglalja el.

Megint ástak a magyarok

Komolyabb küszködés nélkül, kevés ásással teljesítette a két napot a Palik-Darázsi és a Szalay-Bunkoczi kettős. Mindkét autó kiegyensúlyozott teljesítménnyel, megbízhatóan viszi egyre közelebb a versenyzőket Dakarhoz. Balázséknál a bal hátsó lámpa és a lökhárító törött el, Palik László néhány defekt miatt kényszerült csak időnként megállni. A két szakasz zömmel köves területeken ment keresztül, kevés dűne és homokos rész is nehezítette az útvonalat, de a versenyzők inkább a sziklákra és a nagy kövekre panaszkodtak. ?Két napig szívtunk, nagyon kemény volt! Már vártam, hogy vége legyen, ezt nem élveztem annyira!? ? mondta Darázsi Gábor, a Szalay Dakar Team versenykamionjának vezetője a célban.

Atarból elindulva nekünk a táv 1500 kilométer lett volna, de az egyik román motoros bajba kerülése miatt visszafordultunk, és közel 700 kilométerrel többet kellett autóznunk. A táj nagyon érdekes, az egész úton szinte semmit nem változott, végig viszonylag kopár, homokos úton haladtunk keresztül, és olyan kis falvakon, ahol szabadon kószáltak tevék, szamarak, és kecskék. A kosz és a rendezetlenség iszonyatos méreteket ölt errefelé, úgy tűnik, az embereknek mindenük megvan ahhoz, hogy akár jobban is éljenek, de talán az igénytelenségük miatt nem jutnak tovább a jelenlegi szintnél. A keddi napot is vízválasztónak tartják a versenyzők, a Néma-Néma hurok olyan nehéz lesz, hogy a beérkezési határidőt másnap délben határozták meg a szervezők.

Szóljon hozzá!