ZETApress

hírportál

Életveszélyes kutyameleg

KutyamelegA hőguta akár perceken belül halálhoz vezethet. A klímaváltozás folyamatos veszélyt jelent a kutyákra, hiszen az egyre melegedő időjárás a tulajdonos pillanatnyi gondatlansága mellett akár az állat halálához is vezethet. Jó hír, hogy a hőguta kialakulása néhány alapvető óvintézkedés betartásával könnyedén megelőzhető.

A klímaváltozás drasztikus hatást gyakorol a hőmérsékletre, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Európa 2000 óta számos extrém hőhullámot vészelt át. Mivel a kutyák az emberektől eltérően nem izzadnak, hanem lihegéssel csökkentik test-hőmérsékletüket, a kutyák teste hamarabb felmelegszik, így már alacsonyabb hőhatás is káros lehet rájuk nézve.

Mi a hőguta?

A kutyák normál test-hőmérséklete 38-39 Celsius-fok közé tehető. Ha ez a hőmérséklet úgy emelkedik, hogy az állat nem képes magát lehűteni, akkor dehidratációhoz és a vér besűrűsödéséhez vezető kémiai reakciók indulnak be, ez az állapot pedig vérrögképződést és korai sejtvesztést idézhet elő. Ha az állat test-hőmérséklete eléri a 41 Celsius-fokot, akár az agy károsodása vagy a létfontosságú szervek leállása is bekövetkezhet. Extrém esetekben a hőguta akár 10 perc alatt a kutya halálához vezethet.

? A legmelegebb napokon a megelőzés a legfontosabb. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül kutyánkat közvetlen napfénynek kitéve, bádogtetős ólban vagy autóban. Az évnek ebben a szakában naponta többször is biztosítsunk friss ivóvizet háziállatunk számára. A kint tartott kutyáknak mindig biztosítsunk árnyékos helyet vagy lehetőséget arra, hogy félig vízbe mártózhasson. A napi séták időpontjainak átszervezése is segítség lehet a nagy melegben: próbáljunk meg kora reggel vagy este sétálni menni, amikor már hűvösebb a levegő ? mondta el Michał Ceregrzyn, az MSD Animal Health technikai igazgatója. ? Nyáron a forró talaj megégetheti kutyánk tappancsait, így inkább az árnyékos zöldterületeket részesítsük előnyben a betonnal, homokkal, köves területekkel szemben. Ebben az időszakban fordítsunk kiemelt figyelmet a nyomott orrú kutyafajtákra (bulldogok, mopsz), számukra a légzés és a testük lehűtése még normál időjárási viszonyok között is nehézségekkel járhat ? tette hozzá a szakértő.

A túlmelegedés csak bizonyos pontig visszafordítható!

A hőguta tünetei egyértelműen jelzik, hogy az állatnak szüksége van-e segítségre. Ha egy kutya le akarja hűteni magát, erősen zihálni kezd és a pulzusa emelkedni kezd. Érdemes az állat szájába is belenézni: ha az általában világos íny sötétvörös lesz, az állat nagy valószínűséggel hőgutát kapott. A hőguta további gyakori jelei a megnövekedett nyáladzás, hányás vagy hasmenés. Sok esetben a hőguta gyengeségben, szédülésben, görcsökben is megmutatkozhat.

Ha a fent említett tünetek valamelyikét tapasztaljuk, kezdjük meg az állat hűtését és forduljunk állatorvoshoz. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a hőgutás kutyáknak, akiket a gazdájuk az állatorvosi vizsgálat előtt már hűteni kezdett, jobbak a túlélési esélyei. A hűtéshez vigyük az állatot napfénytől védett területre, például egy pincébe vagy légkondicionált szobába. Ha a kutya nem akar inni, próbáljuk egy szivaccsal a száját és a nyelvét benedvesíteni, illetve, érdemes a túlmelegedett állatot nedves törülközővel is betakarni. Mivel a hőguta számos komplikációval járhat, ne csak akkor forduljunk állatorvoshoz, ha a hűtés következtében nem tapasztalunk gyors javulást az állat állapotában: szakszerű kezelés hiányában még a korai, megfelelő hűtési folyamat ellenére is 50 százalék lehet a halálozási arány, hasonlóan az emberi hőgutás esetekhez.

Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban!

Egy gyors bevásárlás alkalmával a kutyát a kocsiban hagyni kézenfekvő megoldás lehet, azonban súlyos következményekkel járhat. ? Egy 30 Celsius-fokos meleg napon az autó levegője 10 perc leforgása alatt akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Ez a magas hőmérséklet nem kevés szenvedéshez és perceken belül akár az állat halálához is vezethet ? mondta el Michał Ceregrzyn, az MSD Animal Health technikai igazgatója. ? Ha egy kutyát bezárva találunk egy autóban, a tulajdonos elérése érdekében azonnal keressük fel a parkolóház vagy bevásárlóközpont vevőszolgálatát. Ha perceken belül nem járunk sikerrel, hívjuk fel a rendőrséget szakszerű segítségért, időközben pedig készítsünk néhány fotót az autóról, amelyen jól látható a rendszámtábla. Mivel a hatályos magyarországi törvényi előírások szerint gerinces állatnak szándékos szenvedést okozni bűncselekmény, a fotók bizonyítékként szolgálhatnak a büntetőeljárás során. Természetesen a fotókat ne osszuk meg közösségi média felületeinken a személyes adatok megfelelő védelme miatt ? tette hozzá Michał Ceregrzyn. További hasznos információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!