ZETApress

hírportál

Minden századik kutya cukorbeteg

Cukorbeteg kutyusA kutya- és macskatulajdonosok több mint fele nincs tisztában azzal, hogy a kisállatok is szenvedhetnek cukorbetegségben, pedig a súlyos rendellenesség egyre gyakrabban alakul ki háziállatoknál is: minden századik kutyát érint a diabétesz, macskáknál pedig a tíz leggyakoribb megbetegedés közé tartozik.

A cukorbetegség az orvostudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, de a tünetek felismerése és az előírt kezelés betartása mellett az érintett házi-kedvencek is teljes életet élhetnek ? tudatta Váradi Adrienn, a FlowPR vezető tanácsadója.

Az úgynevezett Diabetes mellitus (magyarul mézédes húgyár, azaz cukorbetegség) egy endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy felhasználása okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő ? ezzel szabályozva a vércukorszintet. Diabétesz akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigyben található szigetsejtek nem termelnek elegendő inzulint, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani azt, így a vér glükózszintje tartósan megnövekszik.

Az ivartalanítás életet menthet

A kutyák között meglepően gyakori a cukorbetegség: minden századik kutya diabéteszes, és ez a szám folyamatosan nő. A diabétesz kialakulásának hátterében számos ok állhat: az elhízás, az immunrendszeri zavarok, a hormonális rendellenességek, valamint a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata mind gyakori kiváltó oknak számítanak, de a környezeti hatások is szerepet játszhatnak az állat megbetegedésében. ? A rendellenesség ivari megoszlása jelentős eltérést mutat a kutyáknál, ugyanis négyszer több nőstény kutyát érint a cukorbetegség, mint hímet. Ennek oka a hormon-háztartásban rejlik. A tüzelés időszakában a szukák szervezetében nagy mennyiségű progeszteron hormon termelődik, ami a diabetogén, azaz cukorbetegséget előidéző növekedési hormonok intenzívebb termelődéséhez vezet. A nőstény kutyáknál jelentősen csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét, ha ivartalanítjuk kedvencünket. A nem ivartalanított szukák kétszer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint kan társaik ? fejtette ki dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.

Mindemellett a genetikai adottság is hajlamosító tényező lehet, ugyanis bizonyos kutyafajtáknál gyakoribb a rendellenesség ? ezt fajtadiszpozíciónak nevezzük. A veszélyeztetett fajták közé tartoznak az uszkárok, a spánielek, a tacskók, a terrierek, a spitzek, valamint ezek keverékei. A középkorú és idősebb kutyáknál, általában hat és kilenc éves kor között nagyobb a kockázat, fiatalkorban a betegség igen ritka.

Gyakori vizelés, testsúly-csökkenés, bágyadtság ? ismerjük fel időben a jeleket!

A betegség a macskás gazdák körében is kiemelt figyelmet érdemel: a diabétesz az egyik leggyakoribb endokrin megbetegedés, és a tíz leggyakoribb macskabetegség között tartják számon. Ötszázból egy macskánál biztosan jelentkezik a rendellenesség, és ez az arány a jövőben várhatóan emelkedni fog. Macskák esetén épp fordított a nemek közötti megoszlás aránya. A probléma elsősorban az ivartalanított kandúroknál és az idősebb macskáknál jelentkezik, illetve a kandúrok minden esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nőstények. További hajlamosító tényező a túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A cukorbetegség kockázata magasabb a burmai, az orosz kék, a norvég erdei, az európai rövid-szőrű és az abesszin macskafajták esetében.

Szakértői segítséggel az inzulinadag is csökkenthető

Már a betegség korai szakaszában megjelennek olyan tünetek, melyek felhívják a gazdák figyelmét kisállatuk egészségi állapotának romlására. ? A betegség kialakulásakor a szokásosnál gyakoribb vizelés észlelhető, mivel a szervezet így próbálja kiüríteni a felesleges cukrot, ezzel párhuzamosan pedig az elveszített folyadék pótlása miatt az állat a korábbinál több vizet iszik. A gazdák eleinte megnövekedett étvágyat, majd drasztikus testsúly-csökkenést tapasztalhatnak kedvencüknél, de tünetként jelentkezhet a levert, bágyadt viselkedés, a rendezetlen bunda, és különösen intő jel az aceton szagú lehelet. Súlyos esetben akár eszméletvesztés vagy kóma is felléphet ? figyelmeztet dr. Bollók Árpád szakértő.

Bár a diabétesz gyógyíthatatlan, megfelelően összeállított terápiával kordában tartható. Az állatorvos testre-szabott utasításokat ad az inzulininjekciókra, a helyes étrendre és az egészséges, aktív életmódra vonatkozóan, és ezek pontos betartása mellett sokat javulhat a beteg kisállat életminősége. Ideális esetben, megfelelő diéta esetén előfordulhat, hogy még az inzulinadag is csökkenthető. Az elhanyagolt cukorbetegség olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a hályog, vakság vagy izomgyengeség, megnövekedhet az állat mája, és akár életveszélyes állapotba is kerülhet. Az élethosszig tartó kezelés mellett viszont a cukorbeteg kisállatok is kiegyensúlyozott, aktív, boldog éveket tölthetnek gazdájuk mellett.

Szóljon hozzá!